Külföld

Washington Post: Trump visszatérése segítene elfedni, hogy milyen sötét érdekek fűzik össze Orbánt és Putyint

rtl.hurtl.hu

2023. szeptember 27. 7:13

A volt amerikai elnök és a magyar miniszterelnök viszonyát boncolgatta a lap publicistája.

A Washington Post szerdán megjelent véleménycikke szerint nyoma sincs annak, hogy alábbhagyna a barátság Orbán Viktor és Donald Trump között. A múlt hónapban Tucker Carlsonnak, a Fox Newstól kirúgott jobboldali műsorvezetőnek a magyar miniszterelnök azt a reményét hangoztatta, hogy a volt amerikai elnök 2024-ben visszatér a hatalomba – noha jelöltségét az ellene zajló büntetőeljárások árnyékolják be.

„Trump az az ember, aki megmentheti a nyugati világot” – nyilatkozta Orbán, amire válaszul a volt amerikai elnök a közösségi médiában azt írta, hogy „a csodálatos magyar nép szerencsés”, hogy Orbán Viktor a vezetője.

A republikánus elnökjelöltek szerda esti vitáján – amelyen Trump nem vesz részt – a volt elnök kihívói a Washington Post szerint azon kaphatják magukat, hogy az Orbán Viktor és a Fidesz által megírt kottából fújják majd a szólamokat 

  • a „genderideológia” beszivárgásáról a közoktatásba, 
  • a liberálisok állítólagos „nyitott határok” politikájáról, 
  • Soros György befolyásáról 
  • és az ukrán ellenállás fegyverekkel való támogatásáról.

Épp az utóbbit tartja különösen figyelemre méltónak a lap publicistája, megjegyezve, hogy a republikánusok többsége eddig megszavazta az ukránok támogatását, de nem biztos, hogy ez sokáig kitart, a Kreml pedig erre a lehetőségre vár. A napokban Trump örömét fejezte ki, amiért Vlagyimir Putyin lelkesen fogadta felvetését arról, hogy „néhány napon belül” véget vetne a háborúnak.

Mindehhez partnerre találnak Orbán Viktorban, aki kilóg az uniós vezetők közül. Forró kapcsolatokat ápol Putyinnal, akit a lap hozzá hasonló „illiberális nacionalistaként” jellemez. Orbán visszautasítja az Ukrajnának nyújtott katonai segítséget, és folyamatosan tárgyalásokat és azonnali tűzszünetet szorgalmaz. Természetesen a nyugati tisztviselők és Kijev is békét akar, de olyan formában, hogy az ukránok beleszólhassanak annak feltételeibe, és megőrizzék területi integritásukat az orosz területszerzéssel szemben.

Mint a Washington Post megjegyzi, Moszkva és Budapest között szövevényes kapcsolatok állnak fenn, az Orbán-kormány számos gyanús üzletet kötött az oroszokkal az elmúlt években, köztük a paksi bővítésre vonatkozóan, és továbbra is nagyban függ az orosz gázimporttól. Tavaly Orbán kormánya megvétózta a Kirill pátriárka elleni uniós szankciókat, az orosz ortodox egyház Putyint támogató feje pedig kitüntette a magyar miniszterelnököt „a keresztény értékek miatti elkötelezettségéért”.

Orbánt amerikai rajongói nyíltan illiberális politikájáért és a nyugati intézményrendszerrel szembeni megvetéséért csodálják. Számos republikánus követendőnek tartja a kritikus médiával szembeni hozzáállását, a migrációval szembeni ellenségességét, a bíróságok leuralását és a születésszám növelését célzó támogatásokat – írják. Orbán körei pedig abban reménykednek, hogy új lendületet adhat számukra, ha a szélsőjobboldal visszafoglalja a Fehér Házat.

Trump visszatérése segítene elfedni a lap szerint azt is, hogy milyen sötét érdekek húzódnak Orbán és Putyin különleges kapcsolata mögött. Idézik Anne Applebaum történészt is, aki az Atlanticban azt írta:

Az elmúlt évek konfliktusai Washington és Budapest között a magyarországi korrupcióról szólnak, különösen a kormányzó Fidesz korrupciójáról és Magyarország autokráciákkal ápolt mély kapcsolatairól. Ám Orbán nem akarja, hogy szavazói korrupt kapcsolataival és autokrata viszonyaival foglalkozzanak, és azt sem akarja, hogy az amerikaiak vagy az európaiak tudomást szerezzenek ezekről. Ezért a kultúrharc leple alá rejti ezeket.

 

Nyitókép: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

#Külföld#orbán viktor#donald trump#amerikai egyesült államok#amerikai elnökválasztás#republikánus párt#fidesz#külföldi lap#vélemény#Washington Post

Címlapról ajánljuk