Belföld

Orbán Viktor a parlamentben: Magyarország nem támogatja Ukrajnát, nem akarunk „migránsgettót”

Mohos MátéMohos Máté

2023. szeptember 25. 14:23

A miniszterelnök szerint hazánk „a klímabajnokok klubjához tartozik”. A hazaárulózást és a szemkilövetőzést Kocsis Máté hozta.

„Magyarország semmilyen kérdésben sem támogatja Ukrajnát a nemzetközi életben, amíg vissza nem állítják azokat a korábbi törvényeket, amelyek garantálták a kárpátaljai magyarok jogait” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben az MTI szerint. 

Azt mondta: a tanévkezdéskor a kárpátaljai munkácsi magyar középiskola új ukrán vezetése megtiltotta, hogy az iskolai eseményeken a magyar himnuszt énekeljék és a magyar nemzeti színeket viseljék.

„Az ukránok évek óta sanyargatják a magyar iskolákat, ukrán iskolákká akarják azokat alakítani, és ha ez nem megy, be akarják őket zárni” – tette hozzá. Azt mondta, hogy a magyar kormány minden nemzetközi fórumon harcol a kárpátaljai magyarok, különösen a magyar gyerekek jogaiért.

Azt mondta: „Nem lesz Magyarországon migránskvóta és migránsgettó”.

Szerinte nem migránskvóta, hanem határkerítés és határőrizet kell, és nem a bajt kell idehozni, a segítséget kell odavinni. Magyarország készen áll arra, hogy erőteljesebb szerepet vállaljon a válságövezetekben, így a forrósodó Száhel-övezetben is.

Arról is beszélt, hogy szerinte Európa érdekében az áll, hogy továbbra is az oroszoktól vegyünk energiahordozókat.

Viszont szerinte „most nincs elegendő erőnk, hogy megakadályozzuk” azt, hogy Brüsszel döntése nyomán megpróbálunk leszakadni az orosz gázról. Orbán hozzátette, hogy „a nemzeti kormány kiemelkedő vállalása, hogy az energetikai világpiac felfordulása ellenére fenntartja Magyarország energiabiztonságát és felépíti a függetlenséget garantáló energiagazdaságot”.

Magyarország továbbra is arra szólítja fel Brüsszelt, álljon ki a közép-európai tagállamok mellett, és ne árulja el Magyarországot se az ukrán gabona ügyében, tette hozzá. Azzal folytatta: a kormány nem akarja, hogy a jó és garantált minőségű magyar gabona helyett a bizonytalan minőségű ukrán gabonából süssenek kenyeret a magyar családoknak.

Emlékeztetett, hogy korábban sikerült elérni, hogy európai beszállítási tilalom lépjen életbe az ukrán gabonára, de a brüsszeliek a beszállítási tilalmat Ukrajna javára szeptemberben feloldották. „Ez súlyosan sérti a közép-európai országok érdekeit és tönkreteszi a magyar gazdákat is, ezért Lengyelországgal, Szlovákiával együtt Magyarország behozatali tilalmat rendelt el Ukrajnából 23 mezőgazdasági termék esetében” – tette hozzá.

Szerinte Magyarország a „klímabajnokok klubjához” tartozik, 1990 óta úgy csökkentette a szén-dioxid-kibocsátását, hogy közben növekedett a gazdaság termelése. „Paks 2 felépítésével, Paks 1 üzemidő-hosszabbításával, a napenergia-kapacitásokkal és a tartalék erőművek felépítésével önállóvá tesszük Magyarországot” – mondta a miniszterelnök.

Feltette a kérdést: „Mit válaszolhatunk Brüsszel követeléseire?” Meg is adta rá a választ: „Magyarország nem tartozik jawohl országok klubjába”. Szerinte Magyarország „ellenségei” vissza akarják terelni az országot a Gyurcsány-korszakba.

Orbán Viktor a parlamentben: Magyarország nem támogatja Ukrajnát, nem akarunk „migránsgettót”
Fotó: MTI / Máthé Zoltán

„Panaszáradat”, rákosizás a kérdések során

Az ellenzék máris reagált a parlamentben Orbán beszédére a Telex szerint, íme a legérdekesebb felszólalások:

  • Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője szerint „panaszáradatnak tűnt a miniszterelnök beszéde”. Ő úgy véli, Orbán és köre a mostani helyzetben is gazdagodni fog. Állítja: a rekordmagas inflációt a Fidesz okozta.
  • A Mi Hazánk politikusa, Dúró Dóra szerint döbbenetes, hogy a kormány nem foglalkozik azzal, hogy az Egészségügyi Világszervezet „egy totális megfigyelésen alapuló, diktatórikus világkormányt épít ki”. Ezután a készpénzről és a szülésről beszélt.
  • Ungár Péter (LMP) nem igazán értette, hogy lehet Magyarország „a klímabajnokok klubjában”, miközben az ország szén-dioxid kibocsátása évről évre nő, az ország vízkészlete pedig csökkent. Arról is beszélt: „Nekünk az az érdekünk, hogy Oroszország elveszítse ezt a háborút”.
  • A jobbikos Lukács László szerint nem volt tartató, hogy „Magyarország energetikailag és politikailag is kiszolgáltatottá vált Oroszországnak”.
  • A párbeszédes Szabó Tímea szerint „szerint az egyetlen ember az Országgyűlésben Orbán Viktor volt, aki jawohlozott, méghozzá Németországnak az autóiparral”. Hozzátette: „keményebben fogalmazva hazaárulás, finomabban fogalmazva minimum egy mekkmester-kormányzás, amit ön csinál. (…) Ez nagyon hasonlít Rákosi Mátyás vas és acél országának szintén bukott stratégiájára. Ön legalább annyira szuverén, mint Rákosi Mátyás”.
  • Dúró után a momentumos Gelencsér Ferenc is elég vad elmélettel támad: gyanúja szerint Orbán attól fél, hogy a moszkvai levéltárból előkerülnek iratok a rendszerváltás előtti tevékenységéről ezért nem ítélte el nyilvánosan az '56-os hősöket lefasisztázó orosz tankönyvet. A munkaalapú gazdaság modellje megbukott Gelencsér szerint, emberközpontú gazdaság kell.

Válaszok a válaszokra: „szemkilövető”

Most pedig már a kormánypárti politikusok is reagálnak az ellenzék reakciója. Alább a lényeg:

  • Simicskó István (KDNP) szerint Gelencsér túl gyorsan beszél. Gratulált a kormánynak az atlétikai vb miatt, és helyeselte a keleti nyitást.
  • Megszólalt Gyurcsány Ferenc is: szerinte „a magyar kormány Brüsszellel és a magyar emberekkel szembeni háborúja nem igazolható, mert a céljai hamisak, az eszközei tisztességtelenek, ráadásul a győzelem közelébe sem vitt senkit”. Szerinte Dobrev Klára kormánya kell.
  • Kocsis Máté szerint az ellenzék hazaáruló. Szidta is őket rendesen. Szerinte Gyurcsány kormánya alatt „úgy volt vigyázó a haza, hogy mindent elvett, és akinek ez nem tetszett, annak még ki is lövette a szemét”.

Orbán ismét beszél: svédek, migráció, akku

A miniszterelnök reagált a reakciók reakciójára. Azt mondta: „a városi csok-ot akár meg is tarthatnák, csak nem érdekli az embereket”. Dúró kommentjére a családalapításról azt mondta, hogy a Mi Hazánk politikusa „jó helyen kopoftat nála”, szerinte a családalapítás nem zseb és agy kérdése, hanem a szívé, a kormány pedig „minden elérhető erőforrással” támogatja a családokat.

Szerinte az európai értékek ma három dologról szólnak: a háború támogatásáról, a genderről és a migrációról. Ezzel mi nem értünk egyet, tette hozzá.

Arról is szólt: egyetlen körülmény sem sürgeti a svédek NATO-csatlakozását. A svéd oktatófilm őt nem igazán izgatja, az viszont már igen, hogy az ottani iskolákban mit tanítanak a magyarokról. 

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy imponált neki Gyurcsány felszólalása, amiért kiállt a felesége mellett. A házastársi terv szerinte az, hogy visszahozzák a Gyurcsány-korszakot Magyarországra, csak épp nem a férj nevén. „Magyarország nem szeretne újabb Gyurcsány-korszakot, akárhogy is hívják” – tette hozzá.

Nem biztos abban, hogy az akkugyárak ellen tiltakozók „tudatában vannak azzal, amit mondanak”, mivel az országban félmillió ember megélhetése függ az autógyáraktól. Azok a gyárak, amelyek Magyarországon működnek, egy uniós szabály miatt 2035-ben bezárnának, ezt csak a korszerűsítéssel, és az akkugyárak behozatalával lehet orvosolni.

Kocsis Máté után ő is beszólt Gelencsérnek. Szerinte a beszéde „egy reménytelen küzdelem az értelemmel, ezzel nem tudok mit kezdeni, de szurkolok neki”.

Nyitókép: MTI / Máthé Zoltán

#Belföld#orbán viktor#parlament#ukrajna#gabona#kérdések#felszólalás#eu#brüsszel

Címlapról ajánljuk