Külföld

Tízezrek menekülnek a megszállt Hegyi-Karabahból

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 26. 21:01

Rövid időn belül több mint 28 ezer karabahi menekült érkezett Örményországba az azeri hadsereg által múlt héten elfoglalt Hegyi-Karabahból.

Több mint 28 ezer hegyi-karabahi menekült érkezett Örményországba, közölte kedden az örmény kormány sajtószolgálata. A tájékoztatás szerint 28 120 olyan karabahi örmény utazott be Örményországba, aki rákényszerült az áttelepülésre. Húszezernyolcszáz fő regisztrációját már elvégezték, 7320 fő igényeit még nyilvántartásba kell venni, írja az MTI.

Az örmény kormány szóvivője nem sokkal korábban ismertette, hogy eddig 1298 menekültet Szjunik tartományban helyeztek el, 532-őt Vajoc Dzorban, 752-öt Gegarkunikban, 268-at pedig Tavusban.

Az örmények sietve hagyják el Hegyi-Karabah fővárosát, Sztepanakertet, miután az azeri hadsereg egy gyors hadművelettel fegyverletételre kényszerítette a szakadár térség fegyvereseit a múlt héten. Ennek következtében pánikvásárlások kezdődtek az üzemanyagtöltő állomásoknál.

Hétfő este nyolc órakor, az Aszkeran-Sztepanakert útvonalon egy üzemanyagtartálynál robbanás történt, amelynek oka egyelőre ismeretlen. Az Anahit Avaneszján örmény egészségügyi miniszter által kedden közzétett legfrissebb adatok szerint legkevesebb 125-re emelkedett a halottak száma, a holttesteket átszállították Örményországba. Korábban még 20 halottról és 290 sérültről lehetett tudni.


Nyitókép: menekültáradat az örmény határon, szeptember 26-án – Fotó: REUTERS/Irakli Gedenidze

#Külföld#azerbajdzsán#örményország#Hegyi-Karabah#menekültek

Címlapról ajánljuk