Külföld

Halálán van a szicíliai maffia egykor rettegett főnöke

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 23. 14:28

Visszafordíthatatlan kómába esett Matteo Messina Denaro, Olaszország egykor legkeresettebb maffiafőnöke, akit nyáron ítéltek életfogytiglanra.

Visszafordíthatatlan kómába esett Matteo Messina Denaro, a szicíliai maffia egykori rettegett főnöke, jelentette péntek este az ANSA olasz hírügynökség.

Olaszország legkeresettebb maffiafőnökét januárban fogták el, és júliusban ítélték jogrősen életfogytig tartó börtönre több tucat gyilkosság és több pokolgépes merénylet miatt. A hatóságok szerint köze volt Giovanni Falcone és Paolo Borsellino maffiaellenes bírók meggyilkolásához is. Ő a felelős Giuseppe Di Matteo, egy maffiózóból lett állami tanú 12 éves fiának megöléséért, akit 1996-ban megfojtottak és savban feloldottak.

A 30 éve szökésben lévő Denarót akkor fogták el, amikor épp egy palermói klinikára igyekezett, ahol vastagbélrákkal kezelték.

A 61 éves Denaro mostanáig a L'Aquila kórház börtönosztályán feküdt. Augusztus 8-án bélműtéten esett át, ami sikeres volt ugyan, de előrehaladott vastagbélrákja már visszafordíthatatlan egészségromlást okozott nála.

Pénteken saját kérésére lekapcsolták az őt életben tartó gépekről. A maffiafőnök még aznap kómába zuhant, és orvosai szerint nincs esély arra, hogy felépüljön.


Nyitókép: Matteo Messina Denaro januári elfogásaok – Fotó: Carabinieri/Reuters

#Külföld#olaszország#maffia#matteo messina denaro#cosa nostra

Címlapról ajánljuk