Külföld

Sosem látott véres bandaháború zajlik Svédországban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 13. 21:04

Egy héten belül több halálos lövöldözés is történt, a rendőrség szerint példátlan a fegyver- és kábítószer-kereskedelem uralmáért harcoló bandák közti leszámoláshullám.

„Példanélküli, véres bandaháború és leszámoláshullám zajlik Svédországban” – jelentette ki a svéd országos rendőrfőkapitány szerdán, miután egy héten belül több halálos lövöldözés is történt a skandináv országban, ahol évek óta tart a fegyver- és kábítószer-kereskedelem uralmáért folyó bandaháború.

„Az utóbbi időben példátlan számú gyilkosságot és robbantást követtek el Svédországban” – hangsúlyozta Anders Thornberg rendőrfőkapitány szerdai sajtótájékoztatóján.

Több lövöldözés is történt ezen a héten Svédországban: négy az egyeteméről híres Uppsalában, ebből kettő halálos kimenetelű volt, kettő pedig Stockholmban, ahol egy 13 éves fiú vesztette életét, írja az MTI.

„Több, 13 és 15 év közötti fiú halt meg, egy bűnöző édesanyját otthonában ölték meg, egy fiatal férfit Uppsalában munkába menet lőttek agyon” – sorolta a svéd rendőrség vezetője a friss eseteket. „A gyilkosságok megrendelőit gyakran külföldön találjuk” – tette hozzá Thornberg, burkoltan utalva arra, hogy leginkább bevándorlókból állnak az egymással harcoló szervezett bűnözői csoportok.

A svéd rendőrség adatai szerint 2022-ben 391 lövöldözést jegyeztek fel Svédországban, ebből 62 volt halálos, míg egy évvel korábban 45 embert lőttek agyon. 2022-ben 90 robbantást és 101 robbantási kísérletet jegyeztek fel. 2023. augusztus 15-ig már 109 robbantás regisztráltak idén az országban.

„A bűnbandák közötti konfliktusok számos ártatlan ember életét követelték” – hangsúlyozta Thornberg. „Az állampolgárok félnek és nő a bizonytalanság. Emellett megemeltük a terrorveszély szintjét Svédországban” – tette hozzá a svéd rendőrfőkapitány.

„Több embert letartóztattunk, fegyvereket koboztunk el, többek között Uppsalában, ahol a helyzet nagyon súlyos” – mondta Ulf Johansson, a fővárostól 70 kilométerre északra fekvő város rendőrségének egyik tisztségviselője a szerdai sajtótájékoztatón.

Mindeközben Korán-égetések és utcai zavargások is borzolják a kedélyeket Svédországban:


Nyitókép: Nils Petter Nilsson/Getty Images

#Külföld#svédország#bandaháború#rendőrség#leszámolás#drogkereskedelem

Címlapról ajánljuk