Külföld

Kétezer fölött a marokkói földrengés halálos áldozatainak száma

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. szeptember 10. 6:26

Meghaladta a kétezret a péntek éjszakai marokkói földrengés halálos áldozatainak száma, a sérültek száma is 2000 fölé nőtt.

A legfrissebb mérleg szerint legalább 2012 halálos áldozatot tartanak számon és több mint 2000 sérültről tudnak a marokkói hatóságok, írja a CNN. Több mint 1404 sérült állapota súlyos.

A belügyi tárca közlése szerint a halottak nagy részét, 1293 embert a Magas-Atlasz-hegységben lévő al-Hauzban, illetve, 452 embert, a közelben lévő Tarudantban találták. „A mentési munkálatok jelenleg is zajlanak, a hatóságok kitelepítik a veszélyeztetett régiókban élőket” – olvasható a közleményben. A 

A rabati székhelyű geológiai központ megerősítette, hogy az országot 7-es erősségű rengés rázta meg péntek éjjel, a rengés epicentruma a közép-marokkói Al-Hauz tartományban, Marrákestől 72 kilométerre délnyugatra volt. Az amerikai földtani intézet (USGS) 6,8-as erősségűnek mérte a földmozgást, jelentette az MTI.

A marokkói minisztérium közleménye szerint a földrengés Al-Hauz, Marrákes, Varzazát, Azilal, Sisáva és Tárúdánt tartományokban okozott halálos pusztítást. Az epicentrumhoz legközelebb eső városban, Marrákesben több történelmi jelentőségű épület megrongálódott, az UNESCO világörökségi listáján is szereplő belvárosban egy mecset minaretje leomlott.

Kétezer fölött a marokkói földrengés halálos áldozatainak száma
Marrákes – Fotó: Carl Court/Getty Images

A legnagyobb pusztítást az epicentrumhoz közeli hegyvidéki területeken, a Magas-Atlasz-hegységben végezte a földmozgás, arrafelé több távol eső faluban összedőltek az épületek.

Marrákes mellett a fővárosban, Rabatban, Casablancában, valamint Agadirban is érezték a rengést, amely pánikot keltett a lakosság körében. A közösségi oldalakon közzétett képek szerint sokan az utcára menekültek, és már második éjszakát töltötték ott, attól tartva, hogy házaik összedőlnek. Az internetezők által közzétett fotókon és videókon nagy törmelékdarabok láthatók a marrákesi Medina negyed utcáin.

Háromnapos gyász

VI. Mohamed marokkói király elrendelte a hadsereg és a különleges kutató- és mentőegységek mozgósítását, illetve egy kórház kialakítását a sérültek helyszíni ellátására. A repülőgépek, helikopterek és drónok mozgósítása ellenére a mentési munkálatokat jelentősen lassítja, hogy az epicentrumhoz közeli hegyvidéki régióban az utakat számos helyen lezúdult szikladarabok torlaszolják el.


Világszerte számos ország felajánlotta támogatását a marokkói hatóságoknak, amelyek azonban eddig hivatalosan nem kértek segítséget. A nemzetközi vöröskereszt szombati közleményében arra hívta fel a figyelmet, hogy Marokkó hónapokig, sőt akár évekig is segélyezésre fog szorulni.

A marokkói királyi palota közölte: háromnapos gyászt rendeltek el az országban, a középületeken az egész országban félárbocra eresztik a zászlókat. A fegyveres erők mentőcsapatokat indítanak az érintett térségekbe, ahol ivóvizet, élelmiszert, sátrakat és takarókat biztosítanak a rászorulóknak.

Kétezer fölött a marokkói földrengés halálos áldozatainak száma
Fotó: Abu Adem Muhammed/Anadolu Agency via Getty Images

Algéria bejelentette, hogy megnyitja a légterét a Marokkó számára humanitárius segélyt szállító repülőgépek előtt. Algéria két évvel ezelőtt megszakította a diplomáciai kapcsolatokat Marokkóval a két ország hosszan tartó konfliktusa, a többi között a Nyugat-Szaharával kapcsolatos, több évtizedes vita miatt. Algéria akkor egyben lezárta légterét is a marokkói polgári és katonai légi forgalom előtt.

Abdel-Madzsid Tebbun algériai elnök szombaton azt is felajánlotta, hogy ha Marokkó igényt tart rá, Algéria – szolidaritása jeléül – kész maga is humanitárius segélyt szállítani a rászorultaknak.

A második legerősebb földrengés valaha

Ilyen nagy erejű földrengés korábban még nem volt Marokkóban. Eddig a legtöbb halálos áldozattal járó földmozgás 1960-ban történt, amikor az ország nyugati partvidékén található Agadirban több mint 12 ezer ember, a város lakosságának mintegy harmada meghalt egy 5,8-es erősségű földrengés következtében. Tizenkilenc éve, 2004 februárjában pedig egy 6,3-as erősségű földrengés rázta meg a Rabattól 400 kilométerre északkeletre fekvő Al Hoceima tartományt, akkor 628 ember halt meg, és jelentős anyagi kár keletkezett.

A földrengések viszonylag ritkák Észak-Afrikában. A marokkói geofizikai intézet vezetője azt mondta, hogy a pénteki volt a második legerősebb rengés, amelyet valaha feljegyeztek a régióban.

Nincs magyar áldozata vagy sérültje az éjszakai földrengésnek Marokkóban – közölte szombaton a Külgazdasági és Külügyminisztérium. Hozzátették, a kinti magyarokkal folyamatosan veszik fel a kapcsolatot, valamennyien már biztonságos helyen tartózkodnak. A Híradónknak nyilatkozó magyarok Marokkó több pontján érezték a rengéseket, utána pedig órákat töltöttek az utcán.


Nyitókép: Khadija Benabbou/picture alliance via Getty Images

#Külföld#marokkó#földrengés#marrákes#halálos áldozatok

Címlapról ajánljuk