Külföld

Kétszáz rendőr szállta meg a Capitolium környékét egy állítólagos lövöldöző miatt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. augusztus 3. 7:10

Később kiderült, hogy vaklárma volt a fegyveresről szóló bejelentés, ami miatt szerdán kétszáz rendőr szállta meg a Capitolium környékét.

Nincs se fegyveres, se sérült – közölte Thomas Manger, a Capitolium rendőrségének parancsnoka, miután szerdán kétszáz rendőrt mozgósítottak a szenátus épületéhez, egy fegyveresről szóló telefonhívás után.

A Capitoliumban nem tartózkodtak politikusok, mivel a szenátus nyári szünetet tart, és a legtöbb törvényhozó nem is tartózkodik Washingtonban. A szenátus három irodaházában azonban több tucatnyian dolgoztak, őket a rendőrtök kiterelték a Capitoliummal szomszédos épületekből, írja a Reuters.

A biztonsági erők átkutatták a kongresszus washingtoni épületének közelében lévő szenátusi irodaházakat. Az állítólagos fegyverest 90 perc elteltével sem találták, így végül a rendőrség lefújta a vészhelyzetet és vaklármának minősítették a fegyveresről szóló bejelentést.

A kongresszusi irodák csökkentett létszámmal működnek nyáron. Jellemzően a szenátusi étkezdékben, kávézókban és biztonsági posztokon vannak emberek, illetve az épületek karbantartói, és turisták fordulnak meg ilyenkor a Capitoliumban.

A rendőrség egy nappal azelőtt kapta a hívást, hogy Donald Trump volt elnök – aki ellen kedden vádat emeltek a 2020-as elnökválasztás eredményének megdöntésére tett kísérlet miatt – várhatóan megjelenik a szövetségi bíróság épületében, néhány háztömbnyire a Capitoliumtól.

A törvényszéki épületek és a környező területek biztonságát megerősítették Trump érkezésére számítva.

Nyitókép: Capitoliumi rendőrök a Dirksen szenátusi irodaház lépcsőházában 2023. augusztus 2-án – Fotó: MTI/AP/J. Scott Applewhite

#Külföld#egyesült államok#usa#washington#capitolium#lövöldöző#vaklárma#donald trump#vádemelés

Címlapról ajánljuk