Külföld

Medvegyev: Ha sikeres lesz az ukrán ellentámadás, az oroszok bevetik az atomfegyvereket

rtl.hurtl.hu

2023. július 30. 15:42

Medvegyev volt orosz elnök atomtámadást helyezett kilátásba, szerinte Moszkva „kénytelen” lesz ezt meglépni.

„Ha Ukrajna sikerrel jár az ellentámadásban, Oroszország atomfegyvereket fog bevetni” – mondta Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök, aki jelenleg a nemzetbiztonsági tanács alelnöke. A politikus már sokadszorra fenyeget atomfegyverekkel: januárban például arról beszélt, hogy ha egy atomhatalom elveszít egy hagyományos háborút, az könnyen egy nukleárishoz vezethet.

A Reuters szerint pontosan így fogalmazott: „Képzeljék el, ha az ukrán offenzíva, amit támogat a NATO is, sikeres lenne, és elveszítenénk az országunk egy részét. Ilyen esetben az orosz elnök rendelete szerint kénytelenek lennénk atomfegyvereket bevetni. Egyszerűen nem lenne más lehetőség. Ellenségeinknek azért kellene imádkoznia, hogy a harcosaink sikerrel járjanak, és ezáltal megakadályozzanak egy globális atomtámadást is”.

Korábban arról írtunk, hogy Vlagyimir Putyin szerint az ukrán ellentámadás nem járt sikerrel, a fehérorosz elnök, Lukasenka szerint pedig az nem is történt meg. Viszont a kijevi vezetés azt nyilatkozta, hogy a haderejük ért el sikereket, ám a vártnál lassabban.

Vlagyimir Putyin nem sokkal Medvegyev nyilatkozata előtt azt mondta, hogy nem zárkózik el a béketárgyalások elől. 

Nyitókép: MTI / EPA / Szputnyik / Kreml / Pool / Alekszej Majsev

#Külföld#Dmitrij Medvegyev#atomtámadás#orosz-ukrán háború#ellentámadás#ukrajna#oroszország#nukleáris

Címlapról ajánljuk