Külföld

Az ukrán biztonsági szolgálat vállalta a felelősséget a krími híd elleni tavaly októberi támadásért

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. július 26. 19:53

A Kercsi-szoros fölött átívelő, a megszállt Krímet Oroszországgal összekötő hídon egy teherautót robbantottak föl az ukránok, a támadásban súlyosan megrongálódott a híd.

Az ukrán belföldi hírszerző ügynökség szerdán vállalta a felelősséget a szabotázsakcióért, amely tavaly októberben súlyosan megrongálta a megszállt Krímet Oroszországgal összekötő, orosz építésű Kercsi hidat, írja a Reuters.

Vaszil Maljuk, az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) vezetője elmondta, hogy az ő ügynöksége áll a támadás mögött. A tévében is közvetített sajtótájékoztatón Vaszil Maljuk bemutatta az ukrán különleges erők tiszteletére kibocsájtott emlékbélyeget is.

„Több különféle művelet volt, különleges műveletek. Néhányukról beszélhetünk majd a győzelem után, másokról egyáltalán nem” – mondta Maljuk.

Ezután kitért a mellette álló férfi pólóján látható fotóra, amin a lángokban álló híd ikonikus fotója volt látható:

Ez az egyik sikeres akciónk, a krími híd elleni tavaly október 8-i támadás.

A Kercsi-szoroson átívelő, 19 kilométer hosszú krími híd az egyetlen közvetlen kapcsolat Oroszország és az Ukrajnától elcsatolt és 2014-ben elfoglalt Krím-félsziget közlekedési hálózata között.

A híd Vlagyimir Putyin egyik fő büszkesége, az orosz elnök 2018-ban egy kamionnal hajtott át rajta, így nyitva meg az Ukrajna által azóta is illegálisnak, és a háború jelen szakaszában legitim katonai célpontnak tartott építményt.


A híd kulcsfontosságú utánpótlási útvonalként szolgál az orosz erők számára, a dél-ukrajnai Herszon és Zaporizzsja régiók egy részét a hídnak köszönhetően tudták megszállni az Ukrajna ellen 2022 februárjában indított hadműveletek során. Az októberi robbantás után hónapokig használhatatlan volt a híd vasúti pályája.

A híd ellen július 17-én újabb támadást hajtott végre Ukrajna, ezúttal a gépkocsik, teherautók átkelésére szolgáló útpályában okoztak kárt: az egyik hídelem le is szakadt, a forgalom azóta is csak korlátozottan, akadozva halad. A támadásért ezúttal szinte azonnal felelősséget vállalt az ukrán biztonsági szolgálat.

#Külföld#orosz-ukrán háború#krím félsziget#krími híd#ukrajna

Címlapról ajánljuk