Külföld

Átnyomták Izraelben a magyar mintájú igazságügyi reformcsomag kulcsfontosságú törvényét

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. július 24. 18:05

Hiába voltak hatalmas tömegtüntetések a bíróságok hatáskörét korlátozó törvénytervezet ellen, Izraelben a parlament hétfőn elfogadta az igazságügyi reform egyik kulcseleméről szóló javaslatot.

Elfogadta hétfőn az izraeli parlament, a Kneszet a kormány igazságügyi reformcsomagjának az észszerűség jogi elvét korlátozó törvényjavaslatát, mely csökkentené a bíróságok hatáskörét.

A Kneszet szóvivője azt közölte, hogy a javaslat a 120 tagú törvényhozásban 64 igen szavazatot kapott, ellenszavazat nem érkezett, mert az ellenzék – tiltakozása jeléül – kivonult a teremből. Benjamin Netanjahu kormányfő még a kórházi kezelését is megszakította, hogy részt vehessen a szavazáson, írja a The Guardian.

A most elfogadott törvényjavaslat az igazságügyről készített nagyobb javaslatcsomag része. Bírálói szerint a bírói függetlenséget korlátozó magyar jogszabályokra hasonlító terv aláássa az izraeli demokráciát, ezért számos tiltakozó akciót, tömegtüntetést tartottak ellene több izraeli nagyvárosban is. Hétfőn is többezres tüntetések zajlottak Izraelben, amiket a rendőrség vízágyúkkal és könnygáz bevetésével oszlatott szét.

Átnyomták Izraelben a magyar mintájú igazságügyi reformcsomag kulcsfontosságú törvényét
Fotó: REUTERS/Ronen Zvulun

A parlament július 10-én már első olvasatban elfogadta a javaslatot, amellyel megakadályoznák, hogy az izraeli bíróságok az észszerűségre hivatkozva felülbírálhassanak választott tisztségviselők által hozott döntéseket.

„Megtettük az első lépést az igazságszolgáltatási rendszer korrigálása felé” – fogalmazott Jarív Levin igazságügyi miniszter, aki a folyamatot történelminek nevezte.

Az izraeli szakszervezeti szövetség, a Hisztadrut elnöke, Arnon Bar-David azt mondta, a nap folyamán egyeztet más szakszervezeti vezetőkkel egy esetleges általános sztrájkkal kapcsolatban. Bar-David korábban igyekezett közvetíteni a kormány és az ellenzék között.

A szavazás előtt Jaír Lapid volt miniszterelnök, jelenlegi ellenzéki vezető újságírók előtt lehetetlennek nevezett bármiféle, a kormánnyal kötendő kompromisszumot az ügyben, a szavazás előtti parlamenti vitában pedig azt mondta, a javaslat elfogadása gyengíti a hadsereget is.

Nyitókép: tüntetés hétfőn, Jeruzsálemben a törvényjavaslat ellen – Fotó: REUTERS/Ronen Zvulun

#Külföld#izrael#benjamin netanjahu#bíróságok#bírói függetlenség#törvényjavaslat#szavazás#igazságügyi reform

Címlapról ajánljuk