Külföld

„Egyértelműen az ő hangja volt. A hangsúlyozás. Ahogy sírt” – hajmeresztő trükköt vetnek be az unokázós csalók, már a gyerekek hangját klónozzák az AI segítségével

Ignácz PéterIgnácz Péter

2023. július 8. 8:01

A világ még csak éppen próbálja kitalálni, hogyan lehet kihasználni a mesterséges intelligenciát. Vannak azonban, akik nagyon is tudják. A bűnözők. Az amerikai hatóságok tavaly találkoztak először az unokázós csalás hi-tech változatával, amin a leggyanakvóbb nagyszülők és szülők sem látnak át, hiszen gyerekük, unokájuk kétségbeesett hangját hallják a telefonban. A hang klónozásához egy egészen rövid minta is elég, például egy nyilvános videóból. Hogyan védekezhetünk a csalók ellen?

 

Az amerikai Jennifer DeStefano először nem akarta felvenni a telefont, amikor egy ismeretlen számról keresték. 15 éves lánya azonban síelni volt, és inkább fogadta a hívást, attól félve, hogy gyermekét talán baleset érhette.

Felvettem a telefont, és a lányom hangját hallottam, ahogy sírva beleszól.

Ezután egy kemény férfihang közölte vele, hogy elrabolták a lányát, és ha szól a rendőrségen, akkor drogokkal tömik tele, megerőszakolják, és átviszik Mexikóba. Közben a háttérben zokogó lányát hallotta, ahogy az anyja segítségéért könyörög.

Az emberrablók először egymillió dollárt követeltek, amit sikerült lealkudnia ötvenezer dollárra. Ekkorra már teljes pánikban esett be kisebbik lánya táncedzésére, ahol rémült anyukák próbáltak segíteni neki.

Egyikük a rendőrséget hívta, ahol azonnal közölték, hogy csalók próbálják átverni. DeStefano azonban ezt képtelen volt elhinni, hiszen hallotta a telefonban a lánya hangját. Kétsége sem volt afelől, hogy az Brianna volt, hiszen – ahogy a CNN-nek elmondta – „egy anyuka ismeri a gyerekét”, és bármilyen távolságból felismeri a sírását. A nő a WKYT televíziónak úgy fogalmazott:

Egyértelműen az ő hangja volt. A hangsúlyozás. Ahogy sírt. Egy pillanatra sem kételkedtem benne, hogy ő az, ez a legijesztőbb az egészben.

És mégsem ő volt. DeStefano már arról beszélt az emberrablókkal, hogyan adja át személyesen nekik a váltságdíjat, amikor az egyik anyukának sikerült elérnie a kislányt, aki az apjával és testvérével síelt, és kiderült, hogy jól van, nem rabolták el, és az ágyában fekszik éppen.

Az amerikai Arizona államban élő anyuka egy ijesztően kifinomult átverés áldozata lett, egy olyané, ami az elmúlt egy évben kezdett csak el terjedni: amikor 

a csalók mesterséges intelligencia segítségével klónozzák a gyerekek hangját, hogy lenyúlják a gyanútlan és halálra rémült szülőket és nagyszülőket.

Unokázós csalás, csúcstechnológiával

Az egyik ilyen gyerek Eddie Cumberbatch amerikai tiktoker volt. A Chicagóban élő fiatalember a TikTok-oldalán osztotta meg történetét egy videójában.


Mint elmondta, egy áprilisi reggel apja hívta fel, érdeklődve, hogy jól van-e, minden rendben van-e vele. Nem nagyon értette, hogy ezt miért is kérdezi tőle. Aztán apja arról kérdezte, hogy autóbalesete volt-e. Cumberbatch közölte, hogy az elmúlt fél évben még csak nem is vezetett egyszer sem.

Ekkor megtudta, hogy valaki, akinek pontosan olyan volt hangja, mint neki, azzal hívta fel szülei lakását, hogy balesetet szenvedett, és pénzre van szüksége. A telefont a nagypapája vette fel, és teljesen biztos volt benne, hogy az unokájával beszél. Még az volt a szerencséje, hogy Eddie apja is otthon volt, és felhívta őt, hogy leellenőrizze, valódi-e a történet.

Ők megúszták, de nem mindenki ilyen szerencsés. A McAfee számítógép-biztonsági cég hét országra kiterjedő felmérése szerint az emberek 10 százalékát próbálták már átverni hangutánzós csalással. A USA Today cikke szerint május elején legalább tíz amerikai államból jelentettek ilyen eseteket, és sokan voltak, akik több millió forintnak megfelelő összeget veszítettek így el.


Kanadában például három nap leforgása alatt legalább nyolc nagyszülőtől összesen kétszázezer kanadai dollárt, azaz átszámítva 52 millió forintot csaltak ki mesterséges intelligenciával megtámogatott átverésekkel. Az áldozatok közül négyen a CBC kanadai televíziónak elmondták, hogy mindannyiukkal ugyanaz történt: az unokájuk azzal hívta fel őket, hogy autóbalesete volt, az autóban drogokat találtak, és pénzre van szüksége az óvadékra és a jogi költségekre. A csaló ráadásul több személyes adatot is tudott a valódi unokáikról, és mindannyian teljesen biztosak voltak benne, hogy velük is beszélnek. Az egyik áldozat közölte:

Az anyám sírjára esküszöm, annyira meggyőző volt. Ismerem az unokám hangját, és az az övé volt.

Egy kanadai házaspártól közben 21 ezer kanadai dollárt (5,5 millió forintot) csaltak ki a fiuk hangjának klónozásával. A 39 éves Bejamin Perkin a Washington Postnak elmondta, a szülei valóban elhitték, hogy vele beszélnek. Ebben az esetben jogi költségekre kellett utalni pénzt, mert Perkin a sztori szerint autóbalesetet okozott, amiben meghalt egy amerikai diplomata.


A szülők több bankba is elmentek, hogy felvegyék a kért pénzt, amit aztán egy bitcointerminálon keresztül utaltak el a csalóknak. Egy másik kanadai házaspár szerencsésebb volt. Őket unokájuk hívta fel azzal, hogy börtönben van, nincsen nála a pénztárcája, és óvadékra kéne pénz.

Teljesen biztosak voltunk benne, hogy Brandonnal beszéltünk

– mondta Ruth Card. A 73 éves nőt és férjét egy banki vezető mentette meg, aki történetüket hallva közölte velük, hogy volt már egy hasonló esetük, és átverés áldozatai.

Hangutánzás mesterfokon

Kétségtelenül ez a legijesztőbb dolog, amivel valaha is találkoztam

jelentette ki a Fox Businessnek a személyes adatok védelmével foglalkozó IdentityIQ nevű cég alapítója. Scott Hermann elmondása szerint a mesterséges intelligenciás hangutánzással végrehajtott csalás teljesen új jelenség. Az első ilyen esetekről csak tavaly hallottak, de viharos gyorsasággal terjed: „Minden egyes héten egyre több és több hívással és egyre több és több áldozattal találkozunk”


Szakértők elmondása szerint a hirtelen robbanás leginkább annak köszönhető, hogy a hangutánzáshoz használt technológia mindenki számára könnyen hozzáférhetővé vált, és a mesterséges intelligencia robbanásszerű fejlődésével olyan hatékony lett, hogy a klónozáshoz már elég egy alig pár másodperces hangminta is.

Az AI szinte tökéletesen tudja utánozni bárkinek a hangszínét, hangmagasságát és hanglejtését, majd az elkészült mintával ki tudnak mondatni bármit, amit csak legépelnek, és még arra is képesek, hogy különböző érzelmeket, például félelmet tükrözzenek.

Ráadásul a programok használata nagyon könnyű, és nem szükséges semmilyen különleges képzettség a mesterséges intelligencia területén – mondta el az Axisonak Steve Grobman, a McAffe alelnöke. A USA Today újságírója, Jennifer Jolly leírta, hogyan klónozta tíz perc alatt férje hangját egy ingyenes programmal, majd kimondatott vele pár mondatot, amit elküldött családtagjainak, és sikerült is átvernie azzal a férje édesanyját, a saját szüleit és gyermekeit is.

Ahogy azt Eddie Cumberbatch is elmondta TikTok-videójában, „ha a hangod elérhető a neten, bárki le tudja azt utánozni, hogy aztán csalásra használja fel”.

Már nem hihetsz a fülednek

mondta a WKYt televíziónak Subbarao Kambhampati, az Arizona Állami Egyetem MI-vel foglalkozó professzora. Hany Farid, a Kaliforniai Egyetem digitális kriminalisztika professzora a Washington Postnak nyilatkozva „rémisztőnek” nevezte a helyzetet. Szerinte minden adott a káoszhoz.

Így lehet védekezni

A mesterséges intelligenciás hangutánzást használó csalásokkal először találkozó észak-amerikai hatóságok már igyekeznek felhívni az emberek figyelmét a veszélyre, és tanácsokat adni arra, hogy lehet elkerülni, hogy áldozatokká váljunk.

Először is érdemes privátra állítani közösségi oldalainkat, hogy hangmintánkhoz ne férjenek hozzá a bűnözők, és azokon ne adjunk meg semmilyen személyes adatot, még a kutyánk nevét sem, mert azokat felhasználhatják arra, hogy még meggyőzőbb legyen az átverés. 

Ha egy szerettünk közli, hogy valamilyen bajba került, és azonnal pénzre van szüksége, rakjuk hívásvárakoztatásra, és próbáljuk meg felhívni, vagy kérjünk meg valakit, hogy hívja fel, hogy lássuk, tényleg vele beszélünk-e.

Emellett baj esetére érdemes kitalálni egy jelszót, amit csak a családtagok és legjobb barátok ismernek. A jelszó hiányában azonnal lehet tudni, hogy egy csaló próbálkozik.

És ez még csak a kezdet

Közben Kínában már fel is ütötte a fejét az átverés egy még ijesztőbb, továbbfejlesztett verziója, amikor már nem csak a hangját utánozzák le valakinek, hanem az arcát is. 

Így nemcsak telefonon keresztül, hanem videóhívással is csőbe tudják húzni áldozataikat a csalók.

Mint azt a Fucsou városában élő férfit, akitől 4,3 millió jüant, azaz átszámolva nagyjából 205 millió forintot csaltak ki. Az elkövetők egy arccserélő szoftvert és mesterséges intelligenciát használó hangutánzás segítségével elhitették a Kuo nevű férfival, hogy egyik barátja hívja a WeChat alkalmazáson keresztül, aki pénzt kért tőle kölcsön, hogy egy üzleti ajánlattélhez letétként használja.

A férfi át is utalta az összeget a megadott számlaszámra. Csak akkor esett le neki, hogy csalók áldozata lett, amikor beszélt a barátjával, és ő nem tudott semmit az egész beszélgetésről. A kínai hatóságok végül egymillió jüan híján megtalálták a kicsalt pénzt a belső-mongóliai Paotou város egyik bankjában. És ez nem az első és egyetlen ilyen eset volt Kínában, ahol a sanghaji és csöcsiangi hatóságok is beszámoltak már hasonló esetekről.

Nyitókép: Illusztráció. Fotó: Unsplash

#Külföld#csalás#csalók#átverés#mesterséges intelligencia#ai#telefonos csalás#telefon#ma#unokázós csalás

Címlapról ajánljuk