Külföld

Emberrablás miatt körözték a moldovai reptéren lövöldöző férfit

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. július 1. 12:32

Egy tádzsik bank elnökhelyettesének elrablása miatt körözték hazájában a moldovai reptéren lövöldöző férfit, aki az EU-ba akart menekülni, hogy elrejtőzhessen a hatóságok elől.

Mint arról az rtl.hu is hírt adott, pénteken őrizetbe vettek egy férfit Moldova fővárosában, aki tüzet nyitott és megölt két embert a Chișinău-i nemzetközi repülőtéren.

A moldovai belügyminisztérium szerint a lövöldözés azután történt, hogy a külföldi állampolgártól megtagadták a belépést az országba. Az első, meg nem erősített információk szerint a gyanúsított egy orosz férfi volt, aki túszokat ejtett és elrejtőzött az egyik szobában.

Az Associated Press hírügynökség szombati jelentése szerint a fegyveres tádzsik állampolgár, és két biztonsági tisztet ölt meg.

A Tádzsikisztáni Főügyészség megnevezte a támadót: Rusztam Ashurov, 43 éves dusanbei lakos, egy szervezett bűnözői csoport tagja, amely június 23-án elrabolta egy tádzsik bank elnökhelyettesét Dusanbében, a tádzsik fővárosban.

A tádzsik ügyészség azt közölte, hogy a nyomozás megindítása után Ashurov Törökországon keresztül Moldovába menekült, hogy onnan az Európai Unióba szökve rejtőzzön el a hatóságok elől.

Ashurov pénteken érkezett a moldovai főváros repterére, de a hatóságok megtagadták az országba való belépést. Miközben az őrök elkísérték, hogy visszatoloncolják, Ashurov megragadta az egyikük fegyverét, és lőni kezdett. A férfi két őrt megölt, a támadásban egy utazó is megsebesült.

A férfit végül a moldáv különleges erők fékezték meg, eközben súlyos sérüléseket szenvedett, így kórházba került. Az ügyészség terrortámadásként vizsgálja az esetet.

Maia Sandu moldovai elnök pénteki közleménye szerint a két halálos áldozat között van egy határrendőr és egy repülőtéri biztonsági alkalmazott.

Arra a kérdésre, hogy Ashurovnak voltak-e kapcsolatai az orosz Wagner zsoldoscsoporttal, Viorel Cernauteanu, a moldáv rendőrfőnök azt mondta, nincs bizonyíték arra, hogy a gyanúsított „kapcsolatban állna katonai vagy félkatonai szervezetekkel”, és nem szerepel semmilyen nemzetközi körözési nyilvántartásban sem.

Nyitókép: Alex Mur / Google Street View

#Külföld#moldova#repülőtér#lövöldözés#Tádzsikisztán

Címlapról ajánljuk