Külföld

A világ ajnározta a 19 gyerekes, mélyen vallásos tévés családot, miközben a gyerekek a színfalak mögött a poklot élték meg

Czeglédi FanniCzeglédi Fanni

2023. június 25. 19:45

A 2010-es évek elején rendkívül népszerű volt az Anya, Apa és 19 gyerek című sorozat, amely a mélyen vallásos amerikai Duggar család életét mutatta be. A világ nagy része azon hüledezett, milyen szigorúan nevelték a szülők a gyerekeiket, és ők mégis boldogok, engedelmesek és segítőkészek voltak. Egy új dokumentumsorozat, a Shiny Happy People leleplezi, hogy az engedelmesség és az „istennek tetsző élet” mögött miféle szörnyűségek – erőszak, gyermekpornográfia, szexuális zaklatás – bújtak meg. Ennél is sokkal rosszabb, hogy a szektaszerűen működő szervezet, amelynek a Duggar család is tagja volt, több ezer gyereket nyomorított meg hasonló módon.

Jim Bob és Michelle Duggar fiatalként döntöttek úgy, hogy Istenre bízzák, hány gyerekük lesz. Összesen tizenkilenc született, mindegyikük J-vel kezdődő keresztnévvel. Miután a Discovery/TLC felfigyelt rájuk, dokumentumfilmek készültek róluk, majd elindult az Anya, Apa és tizen… gyerek (akkor még csak 17 gyerekük volt, a cím mindig változott), ami fergeteges népszerűségre tett szert.

A gyanútlan nézők számára volt abban valami csodálatra méltó, hogy a nappaliból követhették végig az arkansasi Duggar szülők életét és a gyerekek növekedését. Hogyan működik a főzés, a mosás, a takarítás egy ekkora családban? Ártalmatlan kis furcsaságnak tűnt, hogy vajon mennyire bonyolult a logisztika az életükben.

Emlékszik még a 19 gyerekes tévés családra? A valóságuk sokkal, de sokkal borzasztóbb volt, mint a képernyőn
AP Photo/ Beth Hall, File

A gyanakvók viszont felkaphatták a fejüket arra, hogy az idősebb gyerekek 0-24-ben nevelik a testvéreiket, vezetik a háztartást, meghatározott feladataik vannak, cserébe számos dolog tiltott nekik. A csatorna mindezt egy abszolút jól működő képletként tálalta, higgadt, nyugodt hangon beszélő szülőkkel és mindig kiválóan kontrollálható gyerekekkel. Jim Bob és Michelle pedig lépten-nyomon elmondta, hogy a sikeres képletet az Institute in Basic Life Principles (IBLP, magyarul nagyjából alapvető életelvek intézete) programnak köszönhették.

Nem csoda, hogy a műsornak köszönhetően többen beleszerettek ebbe a nyugodt, kereszténynek tűnő életmódba, Duggarék pedig hatalmas rajongótábort gyűjtöttek. A család tagjai a reklámarcai lettek az IBLP-nek, egy olyan felekezeten kívüli keresztény szervezetnek, amelynek a célja az volt, hogy útmutatást adjon a sikeres élethez a bibliai elvek követésével.

Felkészítés az életre gyerekszülésre

A programot Bill Gothard hozta létre még a hatvanas években, az IBLP pedig hatalmasra nőtt. A mozgalom fő alapelve, hogy a gyereknek engedelmeskednie kell az anyjának, a nőnek szót kell fogadnia a férjének, a férjnek pedig Jézust kell követnie. Ez egyfajta védőernyőt képez mindenki fölött, és aki „kiáll alóla”, azt elviszi a Sátán. Ezeknek a narratíváknak egy részét Gothard hasraütésszerűen találta ki, és többek között arra buzdította a követőit, hogy

  • szüljenek minél többet,
  • az IBLP-gyerekeket más IBLP-gyerekekkel házasítsák össze,
  • hogy hosszú távon az ő elveiket követő gyerekeik döntéshozói, képviselői, bírói pozícióba kerüljenek.

Az IBLP programjai között voltak szemináriumok, bentlakásos gyakorlatok, szolgálatok (ezek során, ha valakinek baja volt, azt napokra, hetekre beküldték a bútor nélküli „imaszobába”). Minden IBLP-s családtól elvárták, hogy a gyerekeik otthoni oktatásban részesüljenek, és ragaszkodjanak a szervezet Szentírás-értelmezéseihez. 

Emlékszik még a 19 gyerekes tévés családra? A valóságuk sokkal, de sokkal borzasztóbb volt, mint a képernyőn
Michelle és Jim Bob Duggar. Peter Kramer/NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images via Getty Images

Az otthoni tanításhoz a szervezet tananyagokat és úgynevezett bölcsességfüzeteket állított elő, amelyek a többi között arra tanítottak, hogy az evolúció hülyeség, a nemi erőszakot elszenvedő nők pedig csak akkor nem hibásak azért, ami megesett velük, ha Isten nevét kiabálják, miközben erőszakolják őket. 

Ha nem ezt teszik, ők is ugyanolyan bűnösnek tekintendők, mint az erőszaktevő.

A feltétlen engedelmesség a Duggar család működésében is könnyen megfigyelhető volt, ahogy az is, hogy a gyerekek rendkívüli elszigeteltségben növekednek. Ahogy azt a program szabályai lefektették, a Duggar lányokat is egészen kicsi koruktól kezdve arra tanították, hogyan lehetnek majd jó feleségek és anyák, ennek megfelelően a smink, a parfüm, a körömlakk és a magassarkú viselése, de még a nyilvános strandolás is tilos volt nekik, mert az olyan „vágyakat kelt fel és ébreszt valaki másban, amelyeket nem lehet igazságosan teljesíteni”.

Az Amazon Prime Shiny Happy People című saját gyártású dokumentumfilm-sorozata Duggarék és az IBLP-s családok életét mutatja meg közelről. Ahogy a sorozatban megszólaló újságíró-lelkipásztor, John Pease összefoglalja:

Félelmetes, amikor megpróbáljuk megérteni, hogy ebben a kultúrában hogyan viszonyulnak a nőkhöz és a szexualitáshoz.

Duggaréknél a kamaszoknak randizniuk sem lehetett csak úgy: a fiúknak először Jim Bobtól kellett engedélyt kérniük a találkozóhoz, ha pedig megadta, akkor az ismerkedést a szülők vagy épp a fiatalabb gyerekek felügyelték. Egyébként mivel a szülők irányítják az egész folyamatot, lényegében elrendezett házasságok történnek a közösségben. 

Emlékszik még a 19 gyerekes tévés családra? A valóságuk sokkal, de sokkal borzasztóbb volt, mint a képernyőn
AP Photo/April L. Brown

Felnőttek, és lenne némi mondanivalójuk

Hogy a gyerekek ebben az életmódban hogyan érezték magukat, arról nem sokat tudtunk mindeddig, most azonban néhányan már felnőttek annyira, hogy hallassák a saját hangjukat is. 

A Prime műsorában, amely A Duggar család titkai alcímen fut, megszólal a gyerekek nagynénje, a családból kiszakadt Duggar lány, Jill, valamint a férje és a gyerekek unokatestvérei is. Beszámolóikból egy a kereszténységtől szélsőségesen eltávolodott szekta képe rajzolódik ki. Megszólalnak más, a családhoz közvetlenül nem kapcsolódó áldozatok is, akik hasonló otthonokban nőttek fel, és ez elvett tőlük számos vissza nem térő lehetőséget. Például a gyerekkorukat, és nem csak azért, mert nevelniük kellett kistestvéreiket.

Az alapító, Bill Gothard, akit szinte Isten földi helytartójaként tisztelt a közösség, több IBLP-s lányt is szexuálisan zaklatott, egyet pedig – a vád szerint – megerőszakolt. Az a Gothard, aki maga dolgozta ki a programot, amely a házasság és a család mindenek fölött álló fontosságát hangsúlyozta, ám aki soha nem nősült meg, és nem is lett gyereke.

Emlékszik még a 19 gyerekes tévés családra? A valóságuk sokkal, de sokkal borzasztóbb volt, mint a képernyőn
William W. "Bill" Gothard, Jr. (született: 1934. november 2.) amerikai keresztény lelkész, szónok és író.

Miután az őt ért vádak napvilágot láttak, a szervezet kilökte magából. Előtte még létrehozta az ALERT nevű félkatonai szervezetet, amelynek a feladata az IBPL „megvédése” volt. Gothard tagadta a szexuális zaklatást minden vádpontban, az áldozatok által benyújtott polgári pert pedig 2018-ban elutasították elévülés miatt, a lassan 90 éves lelkipásztor szabadon él. A szervezet hivatalosan megszűnt, de az áldozatok biztosra veszik, hogy még mindig több ezer gyerek élhet ilyen családban.

Az IBLP-családokban felnőtt áldozatok, köztük Jill Duggar, aki már nem tartja a kapcsolatot a szüleivel, négy epizódon keresztül sorolják, milyen hátrányokat szenvedtek el amiatt, hogy a családjaik ilyen életmódot szántak nekik.

  • Az iskolai oktatáshoz készített áltudományos anyagok semmire sem voltak jók, így a továbbtanulás és a munkakeresés is gondot jelentett. Az egyik áldozat elmesélte, hogy a bölcsességfüzetek mindig tele voltak különböző nők rajzaival, és be kellett karikázni rajtuk a „kurvás öltözéket vagy kiegészítőt”. „Ahelyett, hogy matekot tanultam volna, azt gyakoroltam, hogyan kell megszégyeníteni a szajhákat” – mutatott rá.
  • Mivel otthon egyáltalán nem hallottak semmilyen szexről, sem a beleegyezésről, sem az erőszakról, többen kanyargós utat jártak be, amíg megértették, mit jelent a zaklatás, és mit jelent nemet mondani. Mivel az apjuknak, férjeiknek mindig engedelmeskedniük kellett, többen ragadtak bántalmazó házasságokban.
  • A program részletesen elmagyarázta – egy konferencián be is mutatták –, hogyan kell úgy gyereket verni, hogy közben „megáldjuk őt”. A verést egyébként egészen újszülött kortól javasolják, hogy azzal a szülők letörjék a gyerekek „velük született lázadó szellemét”.
  • Mint utólag kiderült, a Duggar gyerekeket is verték a szüleik, noha az unokatestvérük szerint ők ezt „biztatásnak” hívták. „Szeretnél egy kis biztatást? Szerintem szükséged lenne egy kis biztatásra” – idézte fel az unokatestvér, mit hallott. Ilyenkor valamelyik szülő egy zárt szobába vonult a gyerekkel. Ezzel is magyarázható, hogy a stáb soha nem rögzíthetett ilyen jeleneteket, noha a dokuban utalnak rá, hogy a Duggar-show készítői a bombasiker érdekében simán félrenézhettek, amikor gyerekverés történt.
  • Egy másik áldozat arról beszélt, hogy akkor értette meg, mi történik vele, amikor fiatal felnőttként elolvasta Margaret Atwood A szolgálólány meséje című könyvét.  

Mi volt a cél?

Arra a kérdésre egyszerű a válasz, hogy az IBLP miért „tört világuralomra”, és ez már az eredeti TLC-s sorozatból is kiderült. Jim Bob ambiciózus arkansasi politikusként azon dolgozott, hogy az elveit törvénybe írhassa, azaz valamennyi amerikait rávegye az Istennek tetsző életre, és egyéb céljai mellett például ellehetetlenítse az abortuszt. Ezeknek az eszméknek a konzervatív politikusok aktív ténykedésének köszönhetően nagyon is van táptalaja Amerikában.

Az Anya, Apa… 2015-ben ért véget, amikor kiderült, hogy 

a legidősebb Duggar gyerek, Josh kamaszként öt kislányt molesztált, ebből ketten a húgai voltak. Az apjuk annak idején megpróbálta eltussolni az ügyet, a fiát pedig terápia helyett egy „problémás fiúknak szánt táborba” küldte. 

Emlékszik még a 19 gyerekes tévés családra? A valóságuk sokkal, de sokkal borzasztóbb volt, mint a képernyőn
Josh Duggar a rendőrség fotóján. Washington County Arkansas Jail via AP

Jim Bob több pénzt akart, így gyakorlatilag kötelezte a két lányát, Jillt és Jessát, hogy szerepeljenek az ő életüket tovább követő folytatásban. Nekik ehhez semmi kedvük nem volt, hiszen az évekig tartó TLC-sorozat sem hozott számukra egy fillért sem, apjuk minden pénzt zsebre tett. Előfordult, hogy Jim Bob szerződést írt alá a nevükben, amikor már nagykorúak voltak.

A spin-off sorozat végül 2021-ben ért véget, amikor a legidősebb fiút, Josht 2021-ben 12 év börtönre ítélték gyermekpornográfia birtoklása miatt. Ekkor a húgai ellene tanúskodtak a bíróságon a korábbi zaklatási ügyben is. Jim Bobtól és Michelle-től mostanra a vallásos barátaik egy része is elfordult, sőt egy több évtizedes, volt családi barát arról beszélt: amikor beidézték a bíróságra, nagyon fontosnak tartotta, hogy ebben a zűrzavarban valóban Istennek tetsző módon cselekedjen. 

Leültem a tanúk padjára, és úgy éreztem, fontos a teremben mindenki előtt elismerni, hogy Isten tudja: igazat mondok. És egy nap elé kell majd állnom azért, amit mondok, nem mondok, teszek vagy nem teszek. Ezért megtettem, és a vallomás előtt azt mondtam, Isten engem úgy segéljen.

Nyitókép: Peter Kramer/NBCU Photo Bank/NBCUniversal via Getty Images via Getty Images

Hozzászólna?

#Külföld#duggarék#duggar család#anya apa és 19 gyerek#josh duggar#vallás#szekta#shiny happy people#prime#TLC#ma#gyerekbántalmazás#molesztálás#gyermekpornográfia#családon belüli erőszak#egyesült államok

Címlapról ajánljuk