Külföld

A lengyel konzervatívok vezetője, Jaroslaw Kaczynski ismét kormányfőhelyettes lett

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 21. 16:26

Az ország informális vezetőjének egy év után találtak újra helyet a kormányban.

Andrzej Duda lengyel elnök szerdán miniszterelnök-helyettesnek nevezte ki Jaroslaw Kaczynskit, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökét, jelentette az MTI. A PiS elnöke pontosan egyéves szünet után tér vissza Mateusz Morawiecki miniszterelnök kabinetjébe.

A beiktatási ünnepséget a varsói államfői palotában rendezték. Beszédében Andrzej Duda emlékeztetett arra, hogy Kaczynski 2020 októberétől 2022 júniusáig egyszer már betöltötte a miniszterelnök-helyettesi tisztséget Mateusz Morawiecki kormányában. Akkor a belbiztonsági és a védelmi tárcákat felügyelte. Az államfő kijelentette: a PiS elnöke jelenleg is „teljes mértékben elhivatott” a biztonsági feladatok, ezen belül a hadsereg korszerűsítésének összehangolására.

A nemzetbiztonságra az elnök szerint az őszi lengyel parlamenti választások előtt „különösen ügyelni kell”. Duda – nyilvánvalóan Oroszországra utalva – kijelentette: egy Lengyelországtól „nem messze fekvő nagyhatalom” az utóbbi években a világ több országában is megpróbált beavatkozni a választási folyamatokba. Ilyen próbálkozásokra az államfő szerint a legközelebbi hónapokban Lengyelországban is sor kerülhet.

A beiktatási ünnepségen Andrzej Duda egyúttal elfogadta az eddigi négy kormányfőhelyettes – Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter, Piotr Glinski kulturális és örökségvédelmi miniszter, Henryk Kowalczyk tárca nélküli miniszter, valamint Jacek Sasin állami vagyonügyi miniszter – lemondását. A négy politikus továbbra is megtartja miniszteri posztját.

Jacek Sasin szerdán a lengyel közszolgálati rádióban elmondta: Kaczynski a legfontosabb személyiség a kormánytáboron belül, kinevezésének célja a kormány, a parlamenti többség és a PiS munkájának összehangolása.

Piotr Müller lengyel kormányszóvivő „fontos megerősítésnek” nevezte az őszi parlamenti választások előtt a 74 éves Kaczynski visszatérését a kabinetbe.

A PiS a május közepén megtartott első programadó kongresszussal hivatalosan is elindította választási előkampányát, és Kaczynski már választási ígéreteket is tett, többek között a családtámogatások jelentős növelését és a 14. havi nyugdíj rendszeresítését helyezte kilátásba.

A CBOS állami közvélemény-kutató intézet hétfőn ismertetett felmérése szerint a PiS jelenleg 33 százalékos támogatottságot élvez, míg a fő ellenzéki frakció, a Polgári Koalíció 27 százalékon áll.

Nyitókép: Radek Pietruszka / EPA/PAP/MTI

#Külföld#lengyelország#Jaroslaw Kaczynski#kormányfőhelyettes#pis#kinevezés

Címlapról ajánljuk