Külföld

Bezúzták a házi barkács „narkótankokat”

Dévai LászlóDévai László

2023. június 20. 9:35

A „narkótankokat” szervezett bűnözői csoportok használták.

A mexikói fegyveres erők 14, helyi bűnbandák által épített és használt páncélautót semmisítettek meg, írja a Vice a helyi hatóságok közlésére hivatkozva. A járműveket Tamaulipas északkeleti határállamában foglalták le, ahol a szervezett bűnözői csoportok gyakran folytatnak nyílt háborút egymással és a hatóságokkal.

A mexikói főügyész hivatala közzétett néhány járműről készült fényképeket, amelyeken az egyiknek álcázó festése van, az elejére pedig egy nagy, összetákolt ütközőt erősítettek. Több járművet úgy alakítottak át, hogy ki lehessen rajtuk lőni, valamit nehézfegyverzettel, lőállásokkal is fel lehetett őket szerelni. Az összes járművet páncélzattal erősítették meg, hogy ellenálljanak a golyóknak és a robbanóanyagoknak.

A hatóságok nem közölték, hol és mikor foglalták le a járműveket, sem azt, hogy ki építette és használta őket, de annyit elárultak, hogy 12 különböző csoport dolgozott azon, hogy elvegyék ezeket a tankokat a bűnözőktől.

A járművek a texasi McAllentől délre, Reynosa városában semmisítették meg. Áprilisban a tamaulipasi hatóságok kilenc másik, hasonlóan felfegyverzett járművet semmisítettek meg, ezzel a két fogással alaposan meggyengítették a helyi bandákat. A lap szerint az elmúlt években elterjedt az a gyakorlat, hogy a mexikói bűnbandák saját páncélozott járművet építenek maguknak.

Nyitókép: Mexikói kormányzat

#Külföld#mexikó#MadMax#tank#barkácsolás#bűnöző#drog

Címlapról ajánljuk