Külföld

Megdöbbentő videókon a Gangeszbe omló hatalmas híd

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. június 5. 15:21

A 2014 óta épített Aguwani-Sultanganj egyszer már összeomlott, most megint megadta magát, és a Gangesz folyóba rogyott.

A Gangeszbe omlott vasárnap a lassan tíz éve épülő Aguwani-Sultanganj híd, írja a The Indian Express. A több mint 3 kilométeres híd egy 200 méteres szakasza a folyóba rogyott, egy közeli kikötőben várakozó komp utasainak szeme láttára. A híd összeomlását többen videóra vették, majd amikor az irdatlan betondarabok által keltett hatalmas hullámok vészesen közeledni kezdtek, menekülőre fogták a dolgot.


A Bihar államban épített Aguwani-Sultanganj híd az Indiát átható korrupció egyik szimbóluma. A 80 milliárd forintnyi összegbe kerülő négysávos hidat 2014-ben kezdték építeni, azzal, hogy 2019-ben átadják a forgalomban. Azóta négyszer tolták ki a határidőt. 2022. április 30-án pedig össze is dőlt egy szakasza a tervezési, építési hiányosságok miatt.


A híd építtetői a mostani omlással kapcsolatban azt közölték, hogy szándékosan rombolták le a hídnak újabb szakaszát, mert a tavalyi omlás után indult vizsgálat során, külföldi szakértők veszélyes tervezési hibákra bukkantak.

A videók ennek némileg ellentmondanak: szemmel láthatóan nem kontrollált körülmények között robbantották a hidat a folyóba. A fenti első videón jól látható, hogy egy kisebb motoros ladik, fedélzetén utasokkal, a híd közvetlen közelében horgonyzott, amire nem kerülhetett volna sor egy körültekintően végbevitt szakszerű bontás során.


Bihar megye kormányzója vizsgálatot indított az újabb hídomlás körülményeinek tisztázására.

#Külföld#india#bihar#híd#összeomlott

Címlapról ajánljuk