Külföld

„A gazdagok mindig is gazdagok maradnak, a háború nem érinti őket” – az orosz oligarchák továbbra is minden luxuscikkhez hozzájutnak a szankciók ellenére

Ignácz PéterIgnácz Péter

2023. május 30. 9:59

Az Oroszország ellen hozott nyugati szankciók egyik kiemelt célpontja az orosz elit volt, akiket a luxuscikkek megvonással igyekeztek büntetni. Azonban a gazdag oroszok továbbra is meg tudnak venni szinte mindent, amit csak akarnak. A környező országokkal virágzik a kereskedelem, és Vlagyimir Putyin elnök is mindent megtett azért, hogy az orosz oligarchák semmilyen földi jóból ne szenvedjenek hiányt.

Nem élhetik tovább luxuséletüket azok, akik működtetik Putyin háborús gépezetét, miközben bombák hullanak ártatlan emberekre Ukrajnában – jelentette ki az Európai Bizottság elnöke tavaly márciusban. Urusula von der Leyen ezt azután közölte, hogy az Európai Unió szankciókat vetett ki Oroszországra az Ukrajna ellen indított háború miatt. A szankciós csomag egyik része a háromszáz eurónál drágább luxuscikkek importtilalma volt. 

A válaszra nem kellett sokat várni. Vlagyimir Putyin orosz elnök májusban kijelentette:

Bárki akar behozni bármilyen luxuscikket, megteheti.

Ezt azután közölte, hogy az orosz kormány engedélyezte több olyan cég termékeinek importját a gyártók beleegyezése nélkül, mint az Apple, a Ferrari, a Mercedes-Benz, a Bentley, vagy a Giorgio Armani és az Yves Saint Laurent. Az úgynevezett „párhuzamos import” törvényessé tételével lehetőséget kaptak az orosz cégek és emberek, hogy a megnevezett termékeket máshol megvásárolják, és utána azt Oroszországban legálisan eladják, így kerülve ki a nyugati szankciókat. 

Az orosz elnök ígérete úgy tűnik megvalósult. Az orosz elit tagjai egy év elteltével is a legújabb divat szerint felöltözve tudnak beszállni frissen vásárolt luxusautóikba, amikor milliókba kerülő borokat kínáló éttermekbe mennek vacsorázni. 

Nem az olcsó szeszt szürcsülik

A nagy nemzetközi italgyártó cégek hiába állították le az Oroszországba irányuló exportjukat, a legnevesebb alkoholok továbbra is széles körben elérhetőek az országban. A Bloomberg április közepén számolt be róla, hogy például a Rémy Martin konyakokat gond nélkül meg lehet vásárolni az orosz boltokban, annak ellenére, hogy a cég közlése szerint egyetlen egy palackot sem adtak el Oroszországba a szankciók bevezetése óta. 

így kerülik ki az szankciókat az orosz gazdagok
Vlagyimir Putyin orosz elnök 2016 április 20-án, egy fogadáson a Kremlben. Fotó: Krill Kudryavtsev/Pool photo via AP

Az orosz elit tagjai a legnevesebb borokból sem szenvednek hiányt. Az Insider orosz tényfeltáró lap beszámolója szerint tavaly év végén egy kis cég nagyjából nyolcszáz palackot vásárolt a világ legnehezebben beszerezhető francia boraiból, két hónap alatt majdnem négymillió eurót (1,5 milliárd forint) költve az italokra, amiket moszkvai luxuséttermekben lehet megszerezni. Az Insider cikke szerint tucatnyi olyan bort is meg tudtak venni, aminek darabja átszámítva több mint négymillió forintba kerül. 

A divat mondja meg, hogy ki vagy

Annak ellenére, hogy az olyan luxusruhagyártók, mint például a Louis Vuitton kivonult az orosz piacról, a Vogue Business cikke szerint az orosz bevásárlóközpontokban minimális késéssel meg lehet vásárolni a legnagyobb luxusruházati márkák legújabb darabjait.

Ha pedig mégsem, akkor csak a közösségi oldalakat kell átböngészniük. Az Instagramon és a Telegramon több olyan szolgálatást is találni, ahol rendeléseket lehet leadni luxustermékekre, amit külföldön megvásárolnak, majd leszállítják számukra.

A lap cikke szerint anekdotikus bizonyítékok vannak arra, hogy a luxusboltokban nem kérdeznek rá, hogy a megvásárolt termék Oroszországban köt-e ki, és nincsen semmi gondjuk azzal, ha például Dubajban orosz vásárlókat szolgálnak ki. A Vogue Businessnek egy elemző kijelentette:

A luxustermékipar pragmatikusan áll hozzá az orosz kuncsaftokhoz, miközben tiszteltben tartják a szankciókat. A gazdag oroszok olyan külföldi területeken vásárolnak, ahol az engedélyezve van, mint például Dubaj.

 

így kerülik ki az szankciókat az orosz gazdagok
Dior-bolt Moszkvában, 2022 március 28-án. Fotó: Vlad Karkov/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

A gazdagokat nem érinti a háború

Dubaj most három az egyben: nyaralsz, veszel magadnak egy autót, és még egyet, amit továbbadsz

– így jellemezte egy orosz férfi a New York Times riporterének egy dubaji autópiacon, miként tekintenek az oroszok az arab államra. A lapnak egy orosz autós újságíró elmondta, ő a Telegramon kezdte el hirdetni, hogy külföldről bevisz autókat Oroszországba, hozzátéve, hogy „ha van elég pénzed, bármit meg tudsz szerezni”. 

Egy másik orosz férfi, aki 2021-ben költözött Dubajba, a háború kitörése, és a szankciók bevezetése után azzal kezdett el foglakkozni, hogy orosz autókereskedőket köt össze dubaji eladókkal. A férfi hozzátette:

Jó sok munkám van, nem panaszkodhatok. 

Hogy milyen sok autót adnak el Dubajban orosz vásárlóknak, jól mutatja egy dubaji autóalkatrészkereskedő esete, akinek a raktárában éveken át porosodott 12 ezer darab ülésfűtője. A sivatagi környezetben senkinek sem kellettek. A háború kitörése után azonban az összeset eladta, sőt, még több ezer darabot rendelnie kellett, hogy be tudja szerelni az Oroszországba eladott luxusautókba. A férfi a Times-nak elmondta:

Oroszországban szankciók vannak. Itt nincsenek. Itt csak üzletelés van. 

Dubajban azonban nem csak autókért állnak sorba az oroszok. Az elektronikai termékekkel foglalkozó viszonteladók egymás után kezdték el felvenni az oroszul beszélő eladókat a háború kitörése után, miután folyamatosan érkeztek hozzájuk a megkeresések.

Itt minden bolt oroszul beszélő embereket keres, szerencsénk volt

– mondta el a Times-nak egy tadzsik férfi, aki kollégájával együtt hamar talált állást egy telefonokat, laptopokat és drónokat áruló boltban. Egy cég tulajdonosa a lapnak elmondta, hogy tavaly karácsony előtt több száz okostelefont és laptopot adott el Oroszországba, és volt érdeklődő, aki 15 ezer darabot akart tőle megvásárolni, de máshol jobb ajánlatot kapott. A férfi hozzátette:

Nagy most itt a verseny az oroszokért.

Kazahsztánon keresztül, szeretettel

A Dubajban vásárolt autók Iránon és Kazahsztánon keresztül jutnak el Oroszországba. Egy kazah logisztikai cég menedzsere a BBC orosz kiadásának elmondta, hogy amikor elmegy a Kaszpi-tenger partján álló Aktau kikötőjébe, ott rengeteg autószállítót talál, amik Oroszországa viszik az autókat, hozzátéve:

Még soha nem láttam ehhez fogható látványt. 

2022 végére az Autostat autóipari elemzőcég adatai szerint az Oroszországban vásárolt új autók 18 százaléka Kazahsztánból érkezett az országba, köztük olyan autók is, amiket az országban vásároltak meg, hogy utána Oroszországba vigyék azokat. 

így kerülik ki az szankciókat az orosz gazdagok
Vlagyimir Putyin orosz elnök és Kaszim-Zsomart Tokajev kazah elnök, 2023 május 9-én. Fotó:Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Az oroszok olyan sok autót kezdtek el kazah autószalonokban vásárolni, hogy a helyiek már csak nagy nehezen jutnak kocsihoz – írta a BBC Russian. Bár az autószalonok hivatalosan nem adnak el oroszoknak új járműveket, van bejáratott módszerük: hivatalosan egy kazah vásárolja meg az autót, majd ő szállítja le az orosz vásárlónak, egy nagyjából százezer forintnyi összegért cserébe.

Ez a módszer a statisztikákban is megjelenik. Miközben az Oroszországba irányuló európai autóexport ötmilliárd euróról egymilliárdra csökkent 2022-ben, a Kazahsztánba irányuló export a négyszeresére nőtt, az Egyesült Arab Emirátusokba pedig 40 százalékkal emelkedett. 

Az iPhone-tól az elektromos mellpumpáig

Azonban Kazahsztán nemcsak luxusautókhoz segíti az oroszokat, hanem elektronikai cikkekhez is. Az Oroszországba szállított okostelefonok száma például a hivatalos kazah adatok szerint csak 2022 első felében 560-ról 183 600-ra nőtt. Főleg az iPhone-ok és az Apple más termékei keresettek, és kazah kisvállalkozók sora kezdte el a legújabb iPhone-ok szállítását Oroszországba, amiket főleg az Egyesült Arab Emírségekben vásárolnak meg – írta a BBC orosz kiadása.

Kazahsztánban 2022-ben 25 százalékkal, 8,8 milliárd dollárra nőtt az oroszországi export mennyisége. Különösen szembetűnő a növekedés az elektronikai cikkek esetében: a 2021-es adatokhoz képest 18-szorosára, 575 millió dollárra nőtt az export mértéke. Ezek közül a számítógépalkatrészek és monitorok teszik ki a legnagyobb részt, de jelentősen nőtt például a mosógépexport is: míg 2021-ben egyetlen egy mosógépet sem exportált Kazahsztán Oroszországba, 2022-ben már majdnem százezer darabot.

Hűtőszekrényekből tízszeresére nőtt a kazah export, a Bloomberg pedig tavaly októberben arról számolt be, hogy elektromos mellpumpákból több mint 600 százalékkal többet importált Kazahsztán az Európai Unióból, mint egy évvel korábban, miközben a születések száma több mint nyolc százalékkal csökkent. A növekedés arra utal, hogy azok is végül Oroszországba kerültek.

Az elektronikai cikkek exportja felkeltett az Európai Unió és az Egyesült Államok érdeklődését is, miután felmerült a gyanú, hogy azok végül az orosz hadsereghez kerülnek, hogy kiszedjék belőlük a chipeket, és azokat katonai célokra használják fel, így kerülve ki a nyugati szankciókat. Szakértők ugyanakkor megkérdőjelezték ennek életszerűségét, jelezve, hogy a kérdéses chipek önmagukban is széles körben elérhetőek a nemzetközi kereskedelemben.

Dubajt ellepték az oroszok

A gazdagok játszótereként ismertté vált arab városba azonban nem csak a luxustermékek miatt lett az oroszok kedvelt célpontja, hanem az ingatlanok miatt is. 

így kerülik ki az szankciókat az orosz gazdagok
Photo – AETOSWire

Dubajban rekordot ért el az ingatlaneladások száma 2022-ben, több mint 56 milliárd dollár értékben, ami 80 százalékos növekedés az előző évhez képest.

És ez nagyrészt az orosz keresletnek köszönhető.

A háború kitörése, és a szankciók bevezetése után oligarchák, milliárdosok és munkát kereső fiatal oroszok tömege lepte el Dubajt, és több cég is oda helyezte át székhelyét és százával az alkalmazottait. Pontos számokat nem tudni, de ingatlanközvetítők elmondása szerint jelentősen nőtt az oroszok száma, míg a Betterhomes nevű cég közlése szerint tavaly fordult elő először, hogy külföldi vásárlóik között az oroszok voltak a legtöbben.

Ennek azonban nem mindenki örül. A bérleti díjak nagyjából 30 százalékkal emelkedtek, és emiatt sokan kénytelenek voltak kisebb lakásba költözni, miközben alig lehet kiadó ingatlan találni. A villák eladási ára pedig 50 százalékkel nőtt.

Ahogy egy luxusautókkal foglalkozó dubaji autószalon kommunikációs igazgatója a New York Times-nak elmondta:

A gazdagok mindig is gazdagok maradnak. A háború nem érinti őket. 

 Nyitókép: Egy Bentley szalon Moszkvában, 2022 március 21-én. Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency

#Külföld#orosz-ukrán háború#szankciók#luxuscikkek#autó#kazahsztán#dubaj#ma

Címlapról ajánljuk