Patriot légvédelmi rendszert telepítenek Litvániába, a NATO-csúcs védelméreNémetország Patriot rakétarendszert telepít a litván főváros környékére, nehogy a szomszédos Oroszországból meglepetés érje a NATO-csúcs résztvevőit.
Külföld

Patriot légvédelmi rendszert telepítenek Litvániába, a NATO-csúcs védelmére

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 26. 22:00

Németország Patriot rakétarendszert telepít a litván főváros környékére, nehogy a szomszédos Oroszországból meglepetés érje a NATO-csúcs résztvevőit.

Patriot légvédelmi rakétarendszerrel is hozzájárul Németország a júliusi vilniusi NATO-csúcs biztonságához, közölték pénteken Berlinben. A védelmi minisztérium közleménye szerint Litvánia lesz a német hadsereg (Bundeswehr) Szlovákiában telepített Patriot ütegeinek új állomáshelye, írja az MTI.

A Vilniusban július 11-én kezdődő kétnapos NATO-csúcsra időzített állomáshelyváltás egy nagyobb szabású művelet része, amelyben Lengyelországból is átvezényelnek a légvédelmi rakétarendszer használatához szükséges egységeket, és egyéb szárazföldi, tengeri és légi védelmi képességeket is mozgósítanak a találkozó biztosítására.

A Bundeswehr röviddel az Ukrajna elleni orosz támadás megindítása után, 2022 márciusában telepített két Patriot üteget Szlovákiába 300 katonával együtt. Ez a küldetés júliusban véget ér, azonban Németország számára továbbra is központi fontosságú az Ukrajnával szomszédos ország biztonsága. Ezért a többi között 15 darab Leopard 2A4 típusú harckocsival támogatják a szlovák hadsereget, és telepítenek két Mantis típusú légvédelmi rendszert.

A tárca korábbi tájékoztatása szerint a Mantis ütegek az ukrán határ térségében fekvő Nagymihálynál (Mihalovce) működő ukrán katonai járműjavító állomás védelmét szolgálják majd.

Nyitókép: német Patriot légvédelmi rendszer – Fotó: Jens Büttner/picture alliance via Getty Images

#Külföld#nato#litvánia#Nato-csúcs#patriot#légvédelmi rendszer#vilnius#oroszország#orosz-ukrán háború

Címlapról ajánljuk