A legmagasabb fokú harckészültségbe helyezték a szerb hadseregetTöbb észak-koszovói településen is zavargások törtek ki, Aleksandar Vucic elnök elrendelte a legmagasabb fokú harckészültséget.
Külföld

A legmagasabb fokú harckészültségbe helyezték a szerb hadsereget

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 26. 17:22

Több észak-koszovói településen is zavargások törtek ki, Aleksandar Vucic elnök elrendelte a legmagasabb fokú harckészültséget.

A legmagasabb fokú harckészültségbe helyezte a szerbiai hadsereget Aleksandar Vucic szerb elnök, a hadsereg főparancsnoka, mert több észak-koszovói településen is zavargások törtek ki, írja az MTI.

Az elnök egyúttal azt is elrendelte, hogy a hadsereg egységei induljanak el a szerb-koszovói határ felé, hogy szükség esetén közbe tudjanak lépni.

A szerb közszolgálati televízió (RTS) helyszíni jelentése szerint Zvečanban a rendőrök összecsaptak a helyi szerbekkel, akik meg akarták akadályozni, hogy a település újonnan megválasztott, albán nemzetiségű polgármestere belépjen az önkormányzat épületébe. A rendőrség könnygázzal és villanógránátokkal oszlatta szét a tömeget. Ezt követően más észak-koszovói településeken is zavargások törtek ki.


Zvečan, Leposavić és Zubin Potok polgármesterei csütörtökön tették le polgármesteri esküjüket azt követően, hogy áprilisban előrehozott polgármester-választást tartottak négy koszovói településen, mert tavaly novemberben lemondtak az ottani, szerb nemzetiségű polgármesterek. A részvételi arány 3,47 százalékos volt, ennek ellenére Pristina és a nemzetközi közösség is érvényesnek nyilvánította a választást, amelyet a helyi szerbek és Belgrád elfogadhatatlannak nevezett.


Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, ám Belgrád ezt azóta sem ismeri el és továbbra is saját, déli tartományának tekinti a többségében albánok lakta területet.

#Külföld#szerbia#koszovó#albánia#hadsereg#harckészültség

Címlapról ajánljuk