Külföld

Prigozsin: Bahmut elesett. Kijev: Dehogyis!

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 20. 19:06

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-zsoldoshadsereg ura szerint alakulatai teljesen elfoglalták a hónapok óta ostromlott ukrán várost. Az ukrán hadseregnek más a véleménye arról, hogy Bahmut elesett-e, vagy sem.

Jevgenyij Prigozsin szombaton bejelentette, hogy harcosai teljes egészében ellenőrzésük alá vonták Bahmutot, írja a Reuters. A Wagner-zsoldoshadsereg ura szerint sikerült elfoglalniuk a kelet-ukrajnai város utolsó megmaradt részét is, ahol mostanáig tartották magukat az ukrán hadsereg katonái.

Videóüzenetében Prigozsin orosz zászlót tartva a kezében beszél arról, hogy végleg elfoglalták a várost, annak ellenére, hogy ehhez alig kaptak segítséget Moszkvától. Közben a háttérben ágyúzás, fegyverropogás zaja hallatszik:


A város birtoklásáért hónapok óta zajlanak a véres harcok. Az időközben valósággal porig rombolt és égetett Bahmut az Ukrajna elleni orosz háború egyik legfontosabb csataterévé vált. Az ukránok stratégiája szerint Bahmutnál lehet és kell megállítani az orosz inváziót, módszeresen felőrölve az itt bevetett orosz haderőt.

Amióta tart Bahmut ostroma, azóta lehet hétről-hétre hallani orosz oldalról, hogy sikerült elfoglalni a várost. Jevgenyij Prigozsin maga többször is bejelentette már, hogy zsoldosai kiűzték az ukránokat, de mindannyiszor kiderült, hogy a helyzet más.

A városban egyébként elsősorban a Wagner magánhadsereg zsoldosai harcolnak, őket az orosz hadsereg reguláris egységei és a tüzérség támogatja – Prigozsin éles kritikái szerint nem valami hatékonyan. Többször meg is fenyegette a védelmi minisztériumot, hogy ha nem kapnak több tüzérségi lőszert, akkor kivonja harcosait a városból, ami beláthatatlan következménnyel jár majd az oroszokra nézve.

Jevgenyij Prigozsin szombati bejelentése után Kijev azt közölte, hogy a város még nem esett el, ukrán egységek továbbra is harcolnak az agresszorral, bár azt az ukrán hadsereg elismerte, hogy a helyzet kritikus. A város védői néhány ipari és infrastrukturális létesítményt még az ellenőrzésük alatt tartanak.


Az utóbbi napokban a frontvonalról érkező hírek szerint a Wagner egységei egyre több részét foglalták el Bahmutnak, azonban a város környékén a front északi és déli szárnyán az ukránok jelentős előrenyomulást hajtottak végre, visszafoglalva az oroszoktól jó pár kilométer mélységben területeket. Ha a Wagner el is foglalja végül a teljesen elpusztult romvárost, komoly stratégiai előnye nem igazán származik belőle az oroszoknak. Az ukrán hadsereg ugyanis rövid úton bekerítheti Bahmutot, ahonnan valószínűleg vissza kell majd vonulnia a bent ragadt oroszoknak. Prigozsin most be is jelentette, hogy május 25-én az ő egységei megkezdik a kivonulást a városból és átadják azt az orosz hadseregnek.

#Külföld#orosz-ukrán háború#bahmut#jevgenyij prigozsin#wagner-zsoldossereg#ukrajna#ostrom

Címlapról ajánljuk