Az amerikaiak megengedik európai szövetségeseiknek, hogy F-16-os vadászgépeket adjanak UkrajnánakAz ukrán hadvezetés már jó ideje kér F-16-os vadászgépeket, hogy hatékonyabban védhessék Ukrajna légterét az egyre intenzívebb orosz támadásoktól.
Külföld

Az amerikaiak megengedik európai szövetségeseiknek, hogy F-16-os vadászgépeket adjanak Ukrajnának

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 19. 9:15

Az ukrán hadvezetés már jó ideje kér F-16-os vadászgépeket, hogy hatékonyabban védhessék Ukrajna légterét az egyre intenzívebb orosz támadásoktól. 

Hamarosan zöld utat kaphatnak az F-16-osok, az Egyesült Államok kormányzata ugyanis arra készül, hogy jóváhagyja európai szövetségeseinek amerikai gyártmányú vadászgépek Ukrajnának való átadását/eladását, írja a CNN. Az ukrán hadvezetés hónapok óta arra kéri az Egyesült Államokat és a NATO-t, hogy adjanak nekik F-16-osokat, mert csak a korszerű nyugati vadászgépekkel képesek Ukrajna légterét hatékonyan megvédeni az orosz támadóktól.

Az ukrán légierőnek jelenleg ma már elavultnak számító, szovjet gyártmányú MiG-29-es, Szu-27-es vadászgépei vannak. A CNN értesülései szerint Joe Biden kormánya már az elmúlt hetekben is jelezte, hogy készek megadni az exportengedélyt az F-16-osokkal rendelkező NATO-országoknak. Az utóbbi napokban azonban egyre erősebb a nyomás a Fehér Házon, hogy az eddigi sokmilliárd dolláros fegyvercsomagokon túl vadászgépekkel is segítsék az ukrán honvédő harcot, az egyre intenzívebb orosz légitámadások elhárítása érdekében.

Az USA európai NATO-szövetségesei közül Belgiumnak, Dániának, Görögországnak, Hollandiának, Lengyelországnak, Norvégiának, Portugáliának, Romániának és Törökországnak vannak F-16-osai. Egyelőre egyik országtól sem érkezett hivatalos megkeresés az Egyesült Államokhoz, de a hírek szerint Hollandia már jelezte, hogy részt venne egy közös európai exportcsomag összeállításában.

A jelenlegi állás szerint az Egyesült Államok maga nem fog F-16-osokat adni Ukrajnának arra hivatkozva, hogy érzékeny technológiai titkok kerülhetnek az oroszok kezébe, de a CNN-nek nyilatkozó kormányzati tisztviselők szerint az USA már készen áll arra, hogy engedélyt adjon egy esetleges európai kezdeményezésnek. A várakozások szerint júliusban, a közelgő litvániai NATO-csúcson erről is döntés születhet, mondták a CNN-nek.

Mindeközben arra a kérdésre is születőben van a válasz, hogy hol képezzék ki az ukrán pilótákat a 4. generációs nyugati vadászrepülőgépek kezelésére. Az Egyesült Királyság és Hollandia is jelezte már, hogy készek fogadni a szovjet haditechnikán edződött ukrán pilótákat, és Franciaország is csatlakozott ehhez a körhöz.

Nyitókép: Nagy Attila Károly / rtl.hu

#Külföld#orosz-ukrán háború#egyesült államok#nato#ukrajna#f-16#vadászgép

Címlapról ajánljuk