Külföld

Videó: így táncikált III. Károly király a koronázási szuperbulin

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. május 8. 9:46

Úgy látszik, az új brit uralkodó egyben a szenior rongylábkirály is.

Kamilla királynővel az oldalán élvezte a szombaton az Egyesült Királyság uralkodójává koronázott III. Károly az ünnepi rendezvénysorozatot záró vasárnap esti szuperkoncertet, írja a Sun.

A kétórás koncertet, amelyet száznál több országban közvetítettek, a legnagyobb és legősibb brit királyi rezidencia, a London nyugati határában emelkedő windsori kastély hatalmas parkjában tartották húszezer, sorsolással kiválasztott néző jelenlétében.

A vasárnap esti koronázási szuperkoncerten, amelyet a BBC rendezett, állított színpadra és közvetített, fellépett többek között a Take That, Lionel Richie, Katy Perry és Andrea Bocelli is. Videófelvételekről köszöntötte az uralkodót és hitvesét Joan Collins, Pierce Brosnan, Tracey Emin, Sir Tom Jones és Tom Cruise.

A koncertfelvételek tanúsága szerint a 74 éves király felszabadultan bugizott a világsztárok előadása közben, miközben brit zászlócskát lengetett:

 

III. Károly királyt és feleségét, Kamilla királynőt 2300 vendég, köztük kilencven államfő jelenlétében szombaton koronázta meg Justin Welby, Canterbury érseke, az anglikán egyház első számú vallási vezetője a londoni Westminster-apátságban, az angol-brit monarchia ősi koronázó templomában.

III. Károly édesanyja, II. Erzsébet királynő hosszas betegeskedés után tavaly szeptember 8-án, skóciai nyári rezidenciáján, a Balmoral kastélyában hunyt el. Halálának pillanata óta Károly addigi trónörökös az Egyesült Királyság és tizennégy további nemzetközösségi ország uralkodója.


Hivatalos becslések szerint országszerte több mint 50 ezer utcabálon ünnepelték az uralkodó és felesége koronázását, hétfőre a brit kormány soron kívüli munkaszünetet hirdetett, írja az MTI.

Nyitókép: Mark Large/Pool Photo via AP

#Külföld#egyesült királyság#iii. károly király#koncert#koronázás

Címlapról ajánljuk