Külföld

Hiába próbálta Trump megakadályozni, alelnöke öt órán át beszélt a Capitolium elleni ostromról az esküdtszék előtt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 28. 8:49

Mike Pence volt amerikai alelnököt a 2021-es, zavargásba fulladt hatalomátadás körülményeiről kérdezték csütörtökön az amerikai szövetségi vádesküdtszék tagjai.

Tanúként jelent meg az amerikai szövetségi vádesküdtszék előtt Mike Pence volt amerikai alelnök a 2021-es elnöki hatalomátadást körülményeit vizsgáló eljárás keretében csütörtökön, írja az MTI.

Donald Trump egykori alelnökét zárt ajtók mögött hallgatták meg Washingtonban a Szövetségi Kerületi Bíróságon, ahova kötelező jellegű idézést kapott, és eskü alatt kellett vallomást tennie. Pence több mint öt órán át beszélt az esküdtszék előtt, írja a CNN. Arról, hogy mi hangzott el a meghallgatáson, egyelőre nem lehet tudni részleteket.

Mike Pence-t kulcsfontosságú tanúként emlegetik az ügyben, amely Donald Trump felelősségének megállapításáról szól a 2021-es hatalomátadás eseményeiben. A vizsgálatot a jelenlegi igazságügyi miniszter által kinevezett különleges ügyész, Jack Smith felügyeli.

Mike Pence korábban nyilvánosság előtt is beszélt arról, hogy egykori fehér házi főnöke, Donald Trump, 2021 januárjának elején próbált rá nyomást gyakorolni, hogy alelnökként és a szenátus elnökeként késleltesse Joe Biden amerikai elnök győzelmének kongresszusi jóváhagyását. Állítása szerint ezt visszautasította, ami konfliktust idézett elő közte és Donald Trump között.

Mike Pence az esküdtszék kötelező jellegű idézését, a rá vonatkozó jogi mentességre hivatkozva, korábban bíróság előtt támadta meg, amely részben helyet adva a kérelmének, úgy döntött, hogy a meghallgatáson nem kell nyilatkoznia a szenátus elnökeként tett lépéseiről, ugyanakkor Donald Trump cselekedeteit érintően válaszolnia kell az esküdtszék kérdéseire.

2021. január 6-án a Donald Trump mellett tüntető tömeg egy része, áttörve a biztonsági kordont, betört a washingtoni törvényhozás épületébe, a Capitoliumba, ahol megzavarta a törvényhozás alakuló ülését.

Pence tanúvallomására azután kerülhetett sor, hogy a szövetségi fellebbviteli bíróság szerda este jogerősen elutasította Donald Trump volt elnök jogi csapatának indítványát, ami arra irányult, hogy Mike Pence-t ne hallgathassa meg tanúként a 2021. január 6-i eseményekről, jelentette az Associated Press hírügynökség.

Pence-t még az év elején idézték be tanúnak, ami ellen Trump ügyvédei a vezetői kiváltságokkal kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva tiltakoztak.

„Betartjuk a törvényt, és az igazat fogjuk vallani” – mondta később Pence a CBS News-nak adott interjújában. „Az a történet, amit az amerikai népnek meséltem országszerte, és amit az emlékirataimban is megírtam, ez lesz az a történet, amelyet tanúként elmondok majd.”

Pence korábban azt mondta, hogy Trump veszélybe sodorta a családját és mindenki mást, aki azon a napon a Capitoliumban tartózkodott, és a történelem igazságot szolgáltat majd. „Négy éven át szoros munkakapcsolat volt közöttünk. Nem lett jó vége” – írta Pence a Fehér Házban töltött idejükről szóló könyvében.

Nyitókép: Alex Brandon / AP

#Külföld#egyesült államok#Mike Pence#donald trump#2021. január 6.#capitolium ostroma

Címlapról ajánljuk