Külföld

Hogyan éheztetheti magát halálra több mint száz ember egy erdőben anélkül, hogy bárki észrevenné?

rtl.hurtl.hu

2023. április 26. 19:32

A kenyai hatóságok feltehetően ezekben a percekben is keresik a holttesteket az erdőben, ahol egy „lelkész” gyűjtötte össze a híveit, majd arra biztatta őket, hogy böjtöljenek, mert akkor a mennybe kerülnek. Eddig mintegy száz halálra éheztetett hívet találtak a rendőrök, ám a végső szám ennél jóval magasabb lehet. De hogyan kerülte el egy ekkora méretű tragédia a hatóságok figyelmét, ha a szektavezér már többször is összetűzésbe került a törvénnyel?

Sokkolta az országot, hogy egy kelet-kenyai erdőben lévő, feltehetően szektához köthető tömegsírból mostanra 89 holttestet emelt ki és több mint 30 túlélőt mentett ki a rendőrség: az áldozatok önként éheztették magukat, hogy 

elnyerjék az üdvösséget és elkerüljék az apokaliptikus kárhozatot.

Az ügy mögött a Good News International Church vezetője, Paul Makenzie (néhol Mackenzie) Nthenge lelkipásztor, egy televíziós evangélista áll, aki 2003-ban alapította meg egyházát Malindi tengerparti városában. Azóta többször is volt dolga a hatóságokkal, ugyanis Nthenge arra kért több gyereket is, hogy fejezzék be a formális iskolai oktatást. A „lelkész” végül 2019-ben bezárta a templomát, és néhány hívővel együtt saját birtokára, a shakaholai erdőbe költözött.

A férfi – aki azt állította magáról, hogy prófétai képességekkel rendelkezik, és látta Jézus jelenéseit –, azt mondta, hogy erre kapott útmutatást. Arra utasította követőit, hogy hagyják ott a munkájukat és az iskoláikat, ne egyenek „világi ételeket", és ne kérjenek orvosi kezelést a kórházakban, ha betegek. Az Al Jazeera szerint szombatonként a lelkész egy fa alatt találkozott a hívekkel, ahol úgynevezett „életleckéket” tanított nekik.

Elindult a mentőakció

A múlt hónapban vádat emeltek Nthenge ellen két gyerek halálával kapcsolatban, akiknek a szülei csatlakoztak az „egyházához”: a gyerekeket a férfi tanácsára éheztették, majd március közepén megfojtották. Március 23-án Nthengét bíróság elé állították, és 10 ezer kenyai shilling (kb. 25 ezer forint) készpénzes óvadék ellenében szabadon engedték. 2019-ben is letartóztatták a férfit egy hasonló ügy miatt, de akkor is távozhatott. Jelenleg mindkét ügy a bíróságon van.

Áprilisban a rendőrség és egy Haki Africa nevű jogvédő szervezet kapott egy fülest arról, hogy a kelet-kenyai Kilifi megyében található Shakahola erdőben tömegsírok vannak. A beszámolók szerint a hely „eléggé el volt rejtve”, a szervezet vezetője azt mondta, neki és a csapatának bokrokat és cserjéket kellett kivágnia ahhoz, hogy oda tudjanak hajtani. Amikor Nthegét letartóztatták és a rendőrség magával vitte, „dicsértessék Jézus!” felkiáltással távozott.

Nthege ügyvédje, George Kariuki a CNN-nek elmondta, hogy az ügyészek 14 napot kaptak az ügy kivizsgálására, de Nthege ellen még nem emeltek vádat. Hozzátette, hogy nem kapott engedélyt ügyfelétől arra, hogy kommentálja az éhezéssel kapcsolatos állításokat. 

„Kifejezett engedélye nélkül nem hozhatom nyilvánosságra, amit az ügyfelem mond. Nem tudhatom, hogy vannak-e olyan emberek, akik böjtölve haltak meg... Erről csak a boncolási jegyzőkönyv mondhat többet, amelyből egy sem érkezett” – nyilatkozta az ügyvéd. Ntehege egyébként az őrizetbe vétele óta megtagadja az étkezést.

Napról napra egyre több holttest kerül elő a szekta területén, amelynek a tagjai halálra éheztették magukat
Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

A „lelkész” a múlt hónapban – amikor a gyerekek halálával összefüggésben kapcsolták le – azt mondta, „meg van döbbenve az őt ért vádak miatt”. Nthege arról is beszélt, hogy a média a hibás a félreértések terjesztéséért, mert mindig rosszul idézik őt és kiragadják a szavait az eredeti kontextusból. „Egy másik alkalommal arról prédikáltam, hogy a földi oktatás gonosz, és bíróság elé kerültem, mert azt mondtam a gyerekeknek, hogy ne menjenek iskolába. De nem erről volt szó. Ez egy prófécia, és attól függ, hogyan értelmezzük. Prédikálhatok, de nem erőltetem rá senkire a tanításokat” – magyarázta a férfi. 

Így zaljott az agymosás

Nthege tehát a „kárhozat elkerülésére” biztatta a híveket a böjtöléssel, csakhogy azt is vizionálta, hogy a böjt csak akkor számít, ha mind együtt gyűlnek össze, ezért ajánlotta fel a farmját annak helyszínéül. A férfi a rendőrség szerint azt mondta a híveknek, hogy nem szabad senkivel sem érintkezniük a külvilágból, és meg kell semmisíteniük minden, az állam által adott dokumentumot, beleértve a személyi igazolványokat és a születési anyakönyvi kivonatokat. Eddig közel száz embert exhumáltak, de félő, hogy ez a szám a későbbiekben is emelkedhet, mivel a kenyai Vöröskereszt szerint több mint kétszáz ember eltűnését jelentették a Malindi tengerparti városban dolgozó munkatársaiknak.

Hassan Musa, a szervezet regionális vezetője kedden a CNN-nek azt nyilatkozta, hogy a reggeli 210-ről délutánra 259-re emelkedett az eltűntek száma, közülük 130-an gyerekek. Musa arról is beszélt, hogy a helyi hullaház megtelt. A már említett Haki Africa vezetője, Husszein Khalid a BBC-nek elmondta: a tömegsíroknál elviselhetetlen a bűz, és a területen mintegy hatvan tömegsírhely van, ám ezeknek csak az egynegyedét tárták fel eddig. 

A szekta 39 ismert tagját még mindig eltűntként tartják nyilván, de a lakosok szerint körülbelül 300 ember élt a Shakahola-tanyán. 

Mióta tart a nyomozás, a helyiek is látogatják a területet, hogy eltűnt rokonaikról érdeklődjenek. Egy férfi arról beszélt, hogy három fiát (21, 17 és 14 évesek) a testvére vitte magával a birtokra, hogy csatlakozzanak a „gyülekezethez”. Attól tart, mostanra minden gyermeke halott. 

A keresés persze nemcsak a holttestek, hanem a túlélők után is folytatódik: a BBC szerint néhányan közülük még mindig nem hajlandóak enni. Meg nem erősített hírek szólnak arról is, hogy néhány hívő megpróbált elmenekülni a böjt elől, ezért őket elfogták, megölték és eltemették. Ez az információ egybevág azzal, hogy a hatóságok találtak már olyan holttestet, amely egy egészségesnek tűnő személyé volt, és egyáltalán nem volt lefogyva. 

Napról napra egyre több holttest kerül elő a szekta területén, amelynek a tagjai halálra éheztették magukat
Stringer/Anadolu Agency via Getty Images

A rendőrök eddig mintegy 30 túlélőt találtak, de közülük sokan egyáltalán nem vágytak a mentésre, mert meg voltak róla győződve, hogy Nthege jóslatához híven eljön a világvége. Khalid elmesélte, hogy egy vasárnap egy húszas évei végén járó, rendkívül törékeny, beesett szemű nőre bukkant, ám ő nem akart segítséget: megpróbálták elsősegélyben részesíteni és adni neki egy korty vizet szőlőcukorral, de becsukta a száját és visszautasította a táplálást. A nőt jelenleg kórházban kezelik. Egy 40 év körüli férfi már beszélni is tudott, ő konkrétan megmondta, hogy nincs szüksége segítségre.

Azt mondta, nem kell semmilyen mentőakció, mert ő magánál van, tudja, mit csinál, és békén kell hagyni. Azt is mondta, hogy meg akarjuk akadályozni, hogy a mennybe kerüljön. Ezt a férfit is kórházba szállították

– mondta Khalid. Hozzátette, hogy a helyszínről felépült túlélők nagyon gyengék és traumatizáltak.

Victor Kaudo, a Malindi Community Human Rights Centre munkatársa elmondta, hogy őket egy szülő kereste meg, aki segítséget kért három gyermeke kimentéséhez a birtokról. „Borzasztó helyzet volt, egy gyereket találtunk csak meg a házban, megkötözve. Szerintünk hatéves lehetett. A két testvére már halott volt. Előző nap temették el őket, mielőtt odaértünk” – fogalmazott. 

Egy egész ország sokkban

Kenya mélyen vallásos ország, a lakosság 85 százaléka kereszténynek vallja magát, de már a múltban is akadtak problémák a szabályozatlan egyházakkal és szektákkal. A mostani ügy sokkolta az országot, a kormány pedig szigorítást jelentett be a vallási szervezetekkel kapcsolatban. 

Kithure Kindiki belügyminiszter „mészárlásnak” nevezte az esetet, és arra figyelmeztetett, hogy a szekta vezetőit a törvénynek megfelelően súlyos büntetésekkel fogják sújtani. A civil szervezetek és más vallási vezetők szintén elítélték az esetet, szélsőséges kizsákmányolásnak nevezve azt. William Ruto elnök „szörnyű bűnözőnek” nevezte Nthegét, akinek tettei „a terroristákéhoz hasonlóak”. Hozzátette, hogy a szektavezérnek börtönben a helye. 

Más politikusok is ellátogattak a helyszínre, vagy nyilatkozatokat adtak ki, néhányan pedig kérdéseket tettek fel Kenya biztonsági helyzetével, a hírszerzéssel és a közösségi rendfenntartással kapcsolatban.

Amason Kingi, a szenátus vezetője és Kilifi volt kormányzója közleményében arról írt:

Hogyan kerülhette el hírszerzési rendszerünk figyelmét egy ilyen szörnyű, szervezett és jelentős időn keresztül végrehajtott bűncselekmény? Hogyan történhetett ilyen elképesztő méretű gonoszság anélkül, hogy észrevették volna? Hogyan tudott ez a „lelkész” ennyi embert összegyűjteni, agymosást végezni rajtuk és halálra éheztetni őket a böjt nevében, majd eltemetni őket egy erdőben anélkül, hogy észrevették volna őket?


Anthony Muheria, a közép-kenyai Nyeri katolikus érsekség érseke szerint a szentírást a hívők megtévesztésére használták fel. „A vallás nem lehet oka annak, hogy emberek ilyen radikális cselekedetek miatt haljanak meg, hogy kivételes dolgokat kelljen tenniük azért, hogy elnyerjék Isten áldását” – tette hozzá. 

Nyitókép: Stringer/Anadolu Agency/Getty Images

#Külföld#kenya#szekta#éhezés#hatóságok#lelkész#holttestek#vallás

Címlapról ajánljuk