Külföld

Ezreket kellett evakuálni az orosz városból, amit két napja bombázott egy orosz repülőgép

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 22. 18:12

Kiderült, hogy egy második bombát is „elhagyhatott” a Szu-34-es vadászbombázó.

Több mint 3000 embert evakuáltak az oroszországi Belgorodban, miután egy második, fel nem robbant bombát találtak az ukrán határtól 40 kilométerre lévő városban két nappal azután, hogy egy orosz harci gép véletlenül bombát dobott az egyik lakónegyedre, írja a BBC.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, az orosz védelmi minisztérium elismerte, hogy április 20-án csütörtökön, moszkvai idő szerint 22 óra 15 perc körül az Orosz Légierő Szu-34-es repülőgépe Belgorod városa felett repülést hajtott végre, és eközben „egy légibomba vészhelyzeti kioldása történt”.

A késleltető gyújtóval szerelt bomba egy ház előtt, a parkoló mellett fúródott a földbe, majd pár másodperccel később hatalmasat robbant. A detonáció ablakokat tört be, autókat rongált meg, több embert megsebesített és mintegy 20 méter átmérőjű krátert hagyott maga után. A robbanás ereje akkora volt, hogy egy autót a közeli bolt tetejére röpített.


A fel nem robbant eszközt nagyjából ugyanazon a területen találták meg, mint a csütörtök este véletlenül ledobott bombát. Azt egyelőre nem tudni, hogy a szombaton felfedezett bomba ugyanarról a repülőgépről származik-e, de elég nagy a valószínűsége, hogy a szóban forgó Szu-34-es hagyta el ezt a rombolóbombát is.

A helyi kormányzó, Vjacseszlav Gladkov a Telegramon közölte, hogy az érintett lakónegyedben 200 méteres körzetben 17 lakóházat kellett kiüríteni, ami 3000 lakost evakuálását jelentette. Később azt közölte, hogy az emberek a bomba hatástalanítása után visszatérhettek otthonaikba.

Nyitókép: Belgorod Region Governorate / Handout/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#orosz-ukrán háború#oroszország#belgorod#bomba

Címlapról ajánljuk