Külföld

„Genetikai kísérlet”, „oroszgyűlölő ukránok tenyésztése” – rákapcsolt az orosz propaganda, mert a katonák lefagyasztják a spermájukat

Kovács IstvánKovács István

2023. április 20. 12:13

„Nem a halál a félelmetes, hanem az, hogy nem hagysz hátra senkit” – döbbent rá Vitalij, amikor egy tüzérségi támadás a földhöz szegezte. Az ukránok megteremtették a lehetőséget arra, hogy a katonáik utódot tudjanak hátrahagyni, ha a fronton elesnének. Úgy vélik, ezzel megmenthetik a nemzetet, az orosz propaganda szerint viszont genetikai kísérlet zajlik egy ruszofób nemzet kitenyésztésére.

A katonák reprodukciós lehetőségének megteremtését az oroszok kezdték el, kormányszintű döntés született róla, hogy akiket a hatalom mozgósított a „különleges katonai hadműveletnek” hazudott ukrajnai háborúban, ingyen lefagyasztathatják spermájukat. Az orosz katonák családtagjai ezeket a spermabankokban tárolt mintákat ingyenesen felhasználhatják, ha a jövőben gyereket terveznének, és a szerettük nem, vagy legalábbis nemzőképtelenül térne vissza a frontról.

Ukrajnában egy civil mozgalom tart abba az irányba, hogy a katonák spermáját megtarthassák és erre a lehetőséget az állam ingyen biztosíthassa. Egy tragédia vezetett ahhoz, hogy téma, illetve javaslat szülessen erről az ukrán parlamentben. Egy Szlovjanszk közelében élő nő, Natalija Kirkach-Antonenko három hónapos terhes volt, amikor a férje meghalt a harcokban. Mielőtt Vitalij önként jelentkezett, lefagyasztotta a spermáit, és így van esély arra, hogy az elsőszülöttjüknek testvérei legyenek ugyanattól az apától – mondta a New York Timesnak Natalija.

A nő az ügy arcává és szószólójává vált: a Facebook-oldalán arra buzdítja a katonákat és feleségeiket, hogy adják meg maguknak a családalapítás lehetőségét, függetlenül attól, hogy mi történik a harctéren. Több klinika már jelezte az országban, hogy elengedik a sperma lefagyasztásának és tárolásának a költségét, ami 55-60 dollár körül van.

„A modern világ vívmányai lehetővé teszik számunkra, hogy megszüljük és felneveljük elesett szeretteink, a világ legbátrabb embereinek gyermekeit – írta. – Neveljük fel őket apjukhoz méltón, ugyanolyan szeretettel Ukrajna iránt, és adjuk meg nekik a lehetőséget, hogy abban az országban élhessenek, amelyikért apjuk a vérét ontotta.”

Vitalij Khronjuk a CBS Newsnak beszélt arról, hogy benne akkor érlelődött meg a döntés, amikor egy tüzérségi csapás a földhöz szegezte. Akkor döbbent rá, lehet, hogy soha nem megy haza. Úgy fogalmazott:

Nem a halál a félelmetes, hanem az, hogy nem hagysz hátra senkit.

Az ukrán törvényhozás elé Okszana Dmitrijeva terjesztette be a javaslatot, aki azzal érvelt, hogy ez a génállományuk folytatása. A képviselő szerint a katonák spermájának megmentése egyszerre személyes és hazafias tett. A módszer segíthet a férfiaknak abban, hogy haláluk esetén maradjon belőlük valami, és vigaszt nyújthat a partnereiknek is. Ráadásul ezzel is oda tudnak csapni a Kremlnek, hiszen Moszkva szerint olyan, hogy ukrán nép nem is létezik.

Az oroszok már reagáltak az ukrán kezdeményezésre. Egy putyinista riporter, Olga Szkabejeva nemrégiben azt mondta az orosz állami televízióban, hogy a katonák spermájának lefagyasztása „genetikai kísérlet egy nemzet felépítésére”. 

A mesterséges szelekcióval olyan ukránok egész hadát tenyésztik ki, akiknek fokozott ruszofóbiája van


 – mondta.

Az efféle agyrém korántsem egyedi az orosz nyilatkozatokban. A háború elején azzal vádolták az ukránokat, hogy amerikai tudósokkal karöltve olyan vírus kifejlesztésén dolgoznak, ami csak szlávokra lenne veszélyes. Az persze nem zavarta őket, hogy ilyen vírust kb. lehetetlen létrehozni, ráadásul az ukránok is leginkább szlávok, vagyis meglehetősen szuicid gondolat olyan kórokozót tenyészteni, ami a gazdáját is megöli.

A klinikák, ahol mesterséges megtermékenyítéssel foglalkoznak, arról számoltak be, hogy egyre többen keresik meg őket azzal, hogy szeretnék lefagyasztani a spermájukat. A New York Timesnak egy Jehor nevű katona azt mondta, azáltal, hogy fenntartja a lehetőséget arra, hogy a génjeit továbbörökítse, sokkal nyugodtabb volt a harcok során.

A gyermekeink szabadságáért is harcolunk, nem számít, hogy akkor születnek-e meg, amikor mi már meghaltunk

 – mondta. Azt is felhozta motivációként, hogy kellenek olyan emberek majd a jövőben, akik megvédik és építik Ukrajnát. A katona barátnője egyelőre nem tudta elmondani, hogy ha a párja nem tér vissza a frontról, akkor a mesterséges megtermékenyítést fogja-e választani. Azt is hozzátette, hogy maga a gyerekvállalás kérdése is új számára, azóta gondol rá, hogy az oroszok megtámadták az országot, afféle nemzetmentő gondolatként jelentkezett nála.

Jay Winter, a Yale Egyetem történésze szerint azzal, hogy a katonák nemcsak azt ajánlották fel, hogy meghalnak Ukrajnáért, hanem azt is, hogy új életet biztosítanak, hitet tettek a nemzet túlélése mellett.

És az ukrán nemzet túléléséről szól ez a háború


– tette hozzá. 

A spermájukat lefagyasztók száma nem ismert, azonban arra számítanak a szakemberek, hogy adott esetben ezeket a mintákat nem csak az özvegyek fogják felhasználni. Olekszandr Mihajlovics Juzko, az Ukrán Reprodukciós Orvosi Szövetség elnöke azt mondta, azok a nők is ezzel a módszerrel akarnak majd teherbe esni, akiknek a férje sérülések miatt nemzőképtelenné vált.

Persze egészen a nők döntéséig a fagyasztott sperma felhasználása csak egy lehetőség. Natalija Kirkach-Antonenko azt mondta, hogy az elhunyt férje lesz a leendő gyermekei apja. Egy másik háborús özvegy, Nadja Litovcsenko viszont arról beszélt a New York Timesnak, hogy nehéz és korai is dönteni arról, hogy felhasználja-e a férje spermáját, vagyis vállaljon-e még egy gyermeket a fia mellé. A párja halálával nehéz anyagi helyzetbe került nő a gyász mellett most szembesült azzal, hogy a gyermekét egyedült kell felnevelnie.

Bár az egész téma most kapott nagy sajtóvisszhangot, a módszer nem új keletű. Az iraki és afganisztáni háború idején több cég is ingyenesen kínálta ilyen jellegű szolgáltatását amerikai katonáknak. Izraelben az elesett katonák családjai egy lépéssel tovább mentek: olyan jogszabályért harcolnak, amely lehetővé tenné, hogy a család a halott katona testéből vett spermát felhasználhassa, hacsak a katona korábban nem nyilatkozott ezzel ellentétesen. A módszer mindenesetre megosztó, a kritikusai „tervezett árvaságnak” hívják az elképzelést.

Nyitókép: Fagyasztott spermiumokat tároló hűtő a mainzi klinikán. Fotó: Andreas Arnold/picture alliance/Getty Images.

#Külföld#orosz-ukrán háború#fagyasztott#sperma#szülés#megtermékenyítés#klinika#mesterséges megtermékenyítés#ma#ukrajna#propaganda

Címlapról ajánljuk