Külföld

Trump szerint beavatkozás az elnökválasztásba az, hogy vádat emeltek ellene, mert lefizetett egy pornóst

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. április 5. 7:28

A kedden hivatalosan is őrizetbe vett, majd azonnal szabadon is engedett és vád alá helyezett amerikai exelnök az első bírósági tárgyalása után hazarepült Floridába, hogy beszédet mondjon hívei előtt.

Mint arról az rtl.hu is beszámolt, kedden vád alá helyezték és bíróság elé állították New York-ban Donald Trumpot, az Egyesült Államok volt elnökét.

Donald Trumpot a manhattani Trump-toronyházból vitte autó a bíróságra, miután a nyomozók hivatalosan letartóztatták. Nem bilincselték meg, és az előzetes várakozásokkal ellentétben nem készült róla az ilyen esetben megszokott gyanúsítotti fotó sem.

A vádemelés alapja az a gyanú, hogy Trump jelentős összeget fizetett ki Stormy Daniels pornószínésznőnek a 2016-os elnökválasztási kampány idején, hogy hallgasson házasságtörő viszonyukról.

Az előző elnök elleni vádirat 34 vádpontot tartalmaz, köztük üzleti adatok meghamisítását. Donald Trump az első bírósági meghallgatáson ártatlannak mondta magát az ellene felhozott vádakban. A tervek szerint ügyvédje hamarosan sajtótájékoztatón ismerteti a védelem álláspontját.

Donald Trump az Egyesült Államokban az első volt elnök, aki ellen bűnvádi eljárás indult bíróságon.

Az ügyben 2019-ben az ügyészség nem kezdeményezett vádemelést, és tavalyelőtt az Egyesült Államok szövetségi választási bizottsága is elutasította azt. Csak azt követően került rá sor, hogy tavaly hivatalba lépett Alvin Bragg, New York megye demokrata párti kerületi ügyésze, és újabb vizsgálatot folytattak le.

Trump: Soha nem gondoltam volna, hogy ilyesmi megtörténhet Amerikában
Trump floridai otthonában – Fotó: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg via Getty Images

Donald Trump a tárgyalás után egyenesen hazarepült Floridába, hogy beszédet mondjon a Mar-a-Lago-i otthonában összegyűlt támogatóinak, írja a Reuters. A republikánusok elnökjelöltségére pályázó Trump viszonylag rövid, 25 perces beszédet mondott az esetenként kétórás gyülekezési beszédekhez képest.

Soha nem gondoltam volna, hogy ilyesmi megtörténhet Amerikában

– mondta Trump híveinek. „Az egyetlen bűn, amit elkövettem, hogy félelmet nem ismerve védtem nemzetünket azoktól, akik el akarják pusztítani.”

Trump bírálta Alvin Braggot, amiért büntetőeljárást indított ellene. A volt elnök a közelgő elnökválasztásba való beavatkozás áldozatának állította be magát, arról beszélt, hogy politikai ellenfelei üldözik őt (korábban többször is boszorkányüldözésnek nevezte az ellene megindult eljárást), és a jogrendszert felhasználva próbálják megakadályozni, hogy 2024-ben visszaszerezze a Fehér Házat.

Trump azzal vádolta a manhattani körzeti ügyészt, hogy már azelőtt rászállt, hogy bármit is tudott volna róla. Azt mondta, hogy az ügy bírója, Juan Merchan gyűlöli őt.

Trump beszélt a titkosított fehér házi dokumentumok kezelésének ügyéről is, a Capitolium elleni ostromról, a georgiai választási botrányról, mely ügyek mind azt a célt szolgálják, hogy meghiúsítsák az ő elnökjelölti indulását. Mindezt Trump „soha nem látott mértékű, hatalmas választási beavatkozásnak” nevezte.

A Mar-a-Lago-i bálteremben Trump-támogatói közt megjelentek Marjorie Taylor Greene és Matt Gaetz republikánus képviselők, Mike Lindell párnagyáros vállalkozó, Richard Grenell volt berlini nagykövet és Trump fiai, Donald Trump Jr. és Eric Trump. Trump felesége, Melania nem tűnt fel a teremben.

Nyitókép: Donald Trump korábbi amerikai elnök érkezik a keddi bírósági meghallgatására – Fotó: Justin Lane / MTI/EPA

#Külföld#donald trump#egyesült államok#mar-a-lago#florida#bíróság#tárgyalás#vádemelés

Címlapról ajánljuk