Külföld

Légpuskával támadt egy Apache harci helikopterre egy holland férfi

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 31. 16:47

A saját háza udvaráról lövöldöző férfit letartóztatták.

A holland rendőrség letartóztatott egy apeldoorni férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy csütörtök reggel rálőtt a holland királyi légierő egyik AH–64D Apache harci helikopterére, írja a nu.nl.

A férfi háza udvaráról lőtt rá a feje fölött elrepülő, erősen páncélozott, a pilótafülke alá beépített 30 mm-es M230 típusú gépágyúval felfegyverzett harci helikopterre. (Hogy volt-e más fegyverzet a helikopteren, nem tudni.)

Légpuskával támadt egy Apache harci helikopterre egy holland férfi
Az Apache helikopterek félelmetes gépágyúja – Fotó: Nagy Attila Károly / rtl.hu

A helikopter biztonságban leszállt a közeli repülőtéren, sem a pilóta, sem a fegyverzetkezelő nem sérült meg. A helikoptert azóta átvizsgálták, és a holland légierő pénteki közlése szerint keletkezett benne valamiféle kár, hogy a lövéstől-e, az még nem biztos.

A helikopterre támadó férfit még aznap letartóztatták, házát átkutatták. Az egyelőre nem világos, hogy milyen lőfegyvert használt, a hatóságok szerint nagy valószínűséggel légpuskát.

Kajsa Ollongren védelmi miniszter Twitteren nagyon aggasztónak nevezte a történteket, hogy holland katonákra saját országukban rálő valaki. „Szerencsére a pilóták sértetlenek. Ők azért dolgoznak, hogy mi biztonságban legyünk.”


A légierő pénteki közleménye szerint a helikopter a Gilze-Rijen-i légibázisról szállt fel és rutin kiképzési feladatot hajtott végre alacsony magasságban. A lövöldözés körülményeit vizsgálják.

Nyitókép: Koninklijke Luchtmacht

#Külföld#hollandia#apache#helikopter#légpuska#lövés

Címlapról ajánljuk