Külföld

FBI: A kaszinókra volt dühös a Las Vegas-i tömeggyilkos

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 31. 17:56

Stephen Paddock mindig nagy tétekben játszott, és a lövöldözés előtt pár héttel 38 ezer dollárt veszített. 58 embert ölt meg, amikor a Mandalay Bay hotel 32. emeleti ablakából tüzelni kezdett egy fesztivál 22 ezer fős bulizó tömegére. 

Úgy tűnik, az FBI nyomozása feltárta az öt és fél évvel ezelőtt történt Las Vegas-i tömegmészárlás fő indítékát. Az USA Today a Szövetségi Nyomozóiroda honlapján közzétett dokumentumokra hivatkozva azt írja, hogy a 64 éves Stephen Paddock mérges volt amiatt, ahogy a kaszinók korábban bántak vele.

Az amerikai történelem leghalálosabb tömeges lövöldözése 2017. október elsején történt. Stephen Paddock elbarikádozta magát a Mandalay Bay Resort & Casino szálloda egyik 32. emeleti szobájában, és lőni kezdett a háromnapos Route 91 Harvest fesztiválon bulizó 22 ezres tömegre. Paddock 11 perc alatt több mint ezer lövést adott le, 58 embert megölt, majd magával is végzett, mielőtt a rendőrök elfoghatták volna. Az RTL Fókusz 2019-es összeállítása a Las Vegas-i mészárlásról:


Az FBi nyomozati anyagai szerint Stephen Paddock, úgynevezett high roller, azaz folyamatosan nagy tétekben játszó szerencsejátékos volt, és főként pókergépeken játszott.

Egy másik szerencsejátékos azt mondta az FBI-nak, hogy 

Paddock nagyon fel volt háborodva amiatt, ahogy a kaszinók bánnak vele és a többi játékossal

megemlítve, hogy nagyjából három évvel korábban a kaszinók elkezdték kitiltani a high rollereket bizonyos eseményekről, szállodákból és még kaszinókból is.

A szerencsejátékos úgy jellemezte Paddockot, mint aki arra használta a körülbelül 2-3 millió dolláros bankbetétjét, hogy százezres tétekben videopókerezzen. Az FBI adatai szerint 2006-ban például Paddock több mint 945 000 dollár téttel játszott, és nagyjából 4 300 dolláros nyereségre tett szert.

A Paddockot jól ismerő játékos szerint a nagy tétekben játszókkal való mostoha bánásmód miatti kattanhatott be a 64 éves férfi. Például a Mandalay Bay szálloda, ahol többször is megszállt korábban, „nem bánt jól Paddockkal, mert egy ilyen státuszú játékosnak minimum egy magasabban lévő penthouse lakosztály járt volna”.

Paddock hivatásos szerencsejátékosnak tartotta magát, nagyjából három évvel a lövöldözés előtt a kaszinózás lett a fő bevételi forrása. Saját bevallása szerint több kaszinóból kitiltották, mert „túl sok pénzt keresett rajtuk”. Egy tanúvallomás szerint a férfi 2017. szeptember 12-14. között, mindössze néhány héttel a lövöldözés előtt 38 000 dollárt veszített.

A nyomozók megállapították, hogy Paddock két év alatt 1,5 millió dollárt veszített: 14 bankszámláján 2015 szeptemberében még 2,1 millió dollárja volt, de 2017-ben már csak körülbelül 530 000 dollár.

Az FBI viselkedéselemző egysége korábban összehívott egy szakértői testületet, hogy megvizsgálják, mi motiválta Paddockot. A testület egy év után arra a következtetésre jutott, hogy „nincs egyetlen vagy egyértelmű motiváló tényező”, amely a tomboláshoz vezethetett.

Nyitókép: Egy kép David Becker amerikai fotóriporter riportjából, amely első díjat nyert a hírkép sorozat kategóriában a World Press Photo nemzetközi sajtófotóversenyen 2018. április 12-én. A 2017. október 1-jén készült felvételen rendőrök láthatók a Las Vegas-i lövöldözés lezárt helyszínén, a Mandalay Bay Hotel és Kaszinónál, miután Stephen Paddock, helybéli lakos egy könnyűzenei koncert hallgatósága közül ötvennyolc embert megölt és 515-öt megsebesített automata fegyverrel a szálloda erkélyéről, mielőtt végzett magával – Fotó: David Becker / MTI/EPA/Getty/World Press Photo/

#Külföld#las vegas-i vérengzés#mandalay bay#tömegmészárlás#fbi#las vegas#kaszinók#szerencsejáték

Címlapról ajánljuk