Külföld

Nyomozás indult, mert a brit szupermarketekben évekig rothadó húst adhattak el

rtl.hurtl.hu

2023. március 30. 20:47

Egy beszállító szándékosan vezethette félre az ellenőröket.

Fontolgatja az Élelmiszer-szabványügyi Hivatal (FSA) feletti ellenőrzés szigorítását az Egyesült Királyság kormánya, miután hírek szerint hamis, félrecímkézett sertéshúsból készült termékek kerültek a szupermarketek polcaira – írja a Guardian

Therésè Coffey, a Környezetvédelmi, Élelmiszerügyi és Vidékügyi Minisztérium (Defra) államtitkára csütörtökön az alsóházban elmondta, hogy meg fogja vizsgálni az FSA minisztériuma ellenőrzése alá vonását.

A Farmers Weekly című szaklap vizsgálata megállapította, hogy legalább 2020 végéig az egyik legnagyobb brit élelmiszergyártó félrecímkézett és olykor romlott húst adott el a kiskereskedőknek.

Az egyelőre meg nem nevezett beszállító által előállított hús a jelentések szerint olyan termékekbe került, mint a Tesco, az Asda, a Co-op, a Morrisons és a Marks & Spencer által forgalmazott készételek, quiche-ek, szendvicsek és egyéb termékek.

Az FSA, amely Angliában, Walesben és Észak-Írországban az élelmiszerekkel kapcsolatos közegészségügyért felelős, vizsgálatot indított az állítólagos ellátási láncban elkövetett csalás ügyében.

A Defra minisztere, Robert Goodwill a Guardiannek elmondta, hogy miután beszélt a vizsgálatot vezető Farmers Weekly csapatával, és elolvasta a jelentéseket, „nyilvánvaló, hogy az FSA ellenőreit a jelek szerint félrevezette a vállalat, amely elrejtette a gyanús húst, néha teherautókban vagy a gyár más részein, az alatt az idő alatt, amíg az ellenőrök megittak egy csésze teát és felvették a védőruhájukat”.

Hozzátette, hogy az ügy súlyossága miatt akár börtönbe is kerülhetnek emberek.

A Farmers Weekly vizsgálata szerint hetente több tízezer tonna, britnek tévesen címkézett külföldi sertéshús került be az ellátási láncba. A beszállítót korábbi alkalmazottai azzal vádolták, hogy rendszeresen sós vízben „mosta” a láthatóan romlott sonkákat, és a rothadó sertéshúst a friss termékkel keverte a további feldolgozáshoz.

Szerdán Darren Davies, az FSA nemzeti élelmiszer-bűnözéssel foglalkozó egységének (NFCU) vezetője azt mondta, hogy a hivatal „büntetőjogi vizsgálatot folytat azzal kapcsolatban, hogy egy beszállító hogyan árult britként megjelölt termékeket, miközben azok valójában máshonnan származnak”.

Nyitókép: Getty Images

#Külföld#sertéshús#hús#romlott#húsfogyasztás#közegészségügy#romlott hús#vizsgálat#fsa

Címlapról ajánljuk