Külföld

Orbán Viktor beszólt egyet Brüsszelnek, majd dákót ragadott

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 25. 13:43

Brüsszel után friss levegőhöz jutott Belgrádban, írta szombaton Twitteren az EU-csúcs után a szerb elnökkel biliárdozó magyar kormányfő.

Szombaton munkalátogatásra érkezett Belgrádba Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök Aleksandar Vučić szerb köztársasági elnökkel Szerbia és a Nyugat-Balkán EU-integrációjáról, a magyar-szerb kétoldalú kapcsolatokról, valamint az orosz-ukrán háborúban a tűzszünet és a béketárgyalások elősegítésének lehetőségeiről kezdett tárgyalásba a szerb elnökkel.

Orbán Viktor Belgrád előtt Brüsszelben tartózkodott, ahol részt vett az Európai Unió kétnapos brüsszeli csúcstalálkozóján.

A belgrádi látogatásról Twitteren angolul a következőket írta:

After Brussels a breath of fresh air in Belgrade. Hungarian-Serbian relations at an all-time high. Thank you for the game and the friendship, @avucic!


Az angol szöveg szerint a magyar kormányfő Brüsszel után friss levegőhöz jutott Belgrádban, amiből valami olyasfélére lehet következtetni, hogy számára fojtogató lehetett az EU-csúcs légköre. Mindenesetre videó van róla, hogy Orbánt Brüsszelben köhögés kínozta.

A tweet szerint soha nem voltak még ennyire jók a magyar-szerb kapcsolatok, amit a közzétett fotó szerint az is kifejezett, hogy Orbán és Vučić egy baráti biliárdjátszmára is szakított időt. A barátságos játék 1:1-es döntetlennel végződött, ha hinni lehet Orbán Facebookon közzétett posztjának:


Brüsszelben egyébként az Európai Tanács tagjai megvitatták Oroszország Ukrajna elleni háborújával és Ukrajna folytatódó uniós támogatásával kapcsolatos legfrissebb fejleményeket, ami előtt meghallgatták Volodmir Zelenszkij ukrán elnök videóbeszédét.

Az uniós tagországok vezetői megbeszélést folytattak az uniós versenyképességről, az egységes piacról és a gazdasági helyzetről, az energiaügyekről, a külkapcsolatokról, valamint egyéb témákról, köztük a migrációról. Orbán Viktor a Facebookon mindebből azt emelte ki, hogy „a közép-európai országok megállapodtak (…) megvédjük a gazdákat az ukrán gabonadömping káros hatásaitól”, ezen kívül csak fotókkal és narráció nélküli videókkal mutatta meg, hogy mi zajlott két napig Brüsszelben.

#Külföld#orbán viktor#belgrád#brüsszel#szerbia#aleksandar vučić#biliárd

Címlapról ajánljuk