Külföld

Példátlan amerikai-orosz légiincidens történt a Fekete-tenger fölött

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 14. 19:12

Két orosz Szu-27-es vadászgép megközelített egy MQ-9 Reaper megfigyelő drónt, szándékosan üzemanyagot eresztettek rá, majd az egyik megrongálta a légcsavarját.

Lezuhant kedden egy a Fekete-tenger fölötti nemzetközi légtérben járőröző amerikai General Atomics MQ-9 Reaper megfigyelő drón, közölte James B. Hecker tábornok, az Egyesült Államok Légierő (USAF) európai parancsnokságának (EUCOM) vezetője.

A rutin felderítő repülést végző drónt két orosz Szu-27-es vadászgép közelítette meg, többször is elé és fölé repültek, szándékosan üzemanyagot eresztettek rá – feltehetően azért, hogy szenzorait, kameráit beszennyezzék. Ezután az egyik Szu-27-es veszélyesen közel repült hozzá, és feltehetően ugyancsak szándékosan hozzáért az MQ-9 légcsavarjához.

A légcsavar megrongálódása és leállása miatt a drónt távolról vezérlő amerikai katonák kénytelenek voltak a géppel valahol a nemzetközi vizeken „landolni”. Ez egyben azt is jelenti, hogy a drón elsüllyedt, a légierő elvesztette a 32 millió dolláros katonai eszközt.

Az incidens közép-európai idő szerint 7 óra 3 perckor történt.


Az EUCOM közleménye szerint a „két orosz Szu-27-es repülőgép nem biztonságos és nem professzionális elfogást hajtott végre”. James B. Hecker parancsnok szerint az orosz pilóták viselkedése a Szu-27-esekre is veszélyes volt.

„Az amerikai és szövetséges repülőgépek továbbra is jelen vannak a nemzetközi légtérben, és felszólítjuk az oroszokat, hogy professzionálisan és biztonságosan viselkedjenek” – tette hozzá Hecker, aki arra is figyelmeztetett, hogy az orosz légierő a mostanihoz hasonló veszélyes elfogó manőverei a konfliktus eszkalálódásához vezethetnek.

A közlemény nem szól arról, hogy az Egyesült Államok megpróbálja-e visszaszerezni az MQ-9-et. Ha a Fekete-tengerre szálltak le vele, akkor erre semmi esély, mivel Törökország lezárta a Boszporusz-szorost az orosz-ukrán háború miatt, és az USA nem küldhet hadihajókat a térségbe, írja az USNI News.

Fennáll az eszkaláció veszélye

Az Egyesült Államok légiereje és a szövetséges NATO országok gyakran végeznek felderítő repüléseket az Ukrajna közelében lévő nemzetközi légtérben. 

A mostanihoz hasonló incidensre azonban mostanáig nem került sor, sőt a korábbi évtizedekben sem fordult még elő olyan, hogy orosz pilóták szándékos, támadó jellegű fellépése miatt gépet vesztett volna az amerikai légierő, nemzetközi légtérben, járőrözés közben.

John Kirby, a Nemzetbiztonsági Tanács kommunikációs koordinátora szerint Joe Biden elnököt Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó tájékoztatta az incidensről, írja a CNN. Kirby szerint nem ritka, hogy orosz repülőgépek elfognak amerikai repülőgépeket a Fekete-tenger felett (azaz rádión kapcsolatba lépnek velük és egy darabig kísérik őket), de a keddi eset egyedülálló.

A Reaper drónok képesek huzamosabb ideig 15 kilométeres magasságban repülve információt gyűjtve felderítést végezni. Az ilyen katonai drónok képesek az orosz harci egységek mozgásának követésére, az így begyűjtött adatokkal az ukrán hadsereget segítve.

Frissítés:

Az orosz védelmi minisztérium kedd este azt közölte, hogy két vadászgépe elfogott egy amerikai drónt a Fekete-tenger felett, de nem nyitottak rá tüzet, és nem kerültek érintkezésbe vele.

„A pilóta nélküli légijármű kikapcsolt transzponderrel repült az orosz légtér irányába, megsértve a különleges katonai művelet végrehajtása céljából létrehozott ideiglenes légtérhasználati terület határait” – közölte az orosz védelmi minisztérium, amely szerint az orosz harci gépek nem ütköztek a drónnal, és nem ők okozták a zuhanását. „Egy heves manőver következtében az MQ-9 típusú drón szabadesésbe kezdett, veszített magasságából, és a vízfelszínnek ütközött.” 

Nyitókép: Airman 1st Class William Rio Rosado / U.S. Air Force // Mary Kavanagh / Canadian Forces Artist Program

#Külföld#orosz-ukrán háború#egyesült államok#oroszország#drón#mq-9 reaper#lezuhant#elfogás

Címlapról ajánljuk