Külföld

Novák Katalin New Yorkban: Békét akarunk! Mi, keresztények, mi, magyarok, mi, anyák

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 7. 5:28

A magyar köztársasági elnök hétfőn részt vett az ENSZ Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottságának éves ülésén.

Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mondott hétfőn New Yorkban, az ENSZ Nők Helyzetével Foglalkozó Bizottságának éves ülésén, jelentette az MTI. A magyar államfő főbb megállapításai a nők helyzetével kapcsolatban az alábbiak voltak:

  • A nőknek megadatott a kiváltság, hogy életet adjanak, ezért lehetővé kell tenni a lányoknak és nőknek szerte a világban, hogy saját maguk hozzák meg döntéseiket, és ne kényszerítsük őket az anyaság és a szakmai karrier közti választásra.
  • A nyugati világban a nőknek már hasonló esélyük van az érvényesülésre, mint a férfiaknak.
  • Az oktatásban, a karrierben, a munkahelyi előrelépésben az érdemi különbséget a nők és férfiak közt a gyermekvállalás jelenti
  • Mindaddig nem lehet hatékonyan támogatni a nőket, amíg nem veszik figyelembe, hogy a legtöbbjük édesanya, vagy az lesz
  • Ő maga is három gyerek édesanyja: "irányíthatunk hadsereget, kormányozhatunk államokat, de a legfontosabbak és igazán nélkülözhetetlenek mégis a saját családunk számára vagyunk. Ott, és csak ott vagyunk pótolhatatlanok".
  • A hagyományos család, amely a zsidó-keresztény kultúra alapját adja, támadások kereszttüzében áll, ezért meg kell védenünk a családot és a családi értékeket.
  • Soha nem látott erők dolgoznak azon, hogy a családokat szétszakítsák és eltántorítsák a fiatalokat a gyermekvállalástól.
  • Sokan idejétmúltnak gondolják a családos életet, de a hagyományos családok értékei az idő múltával sem változnak.
  • Az anyából, apából és gyerekekből álló családok célkeresztbe kerültek, sokan lenézik azokat, akik a gyermeknevelésben teljesednek ki.
  • Sokan támadják a családközpontú magyar modellt, „meg akarják akadályozni, hogy magunk döntsünk arról, hogyan neveljük a gyermekeinket”, de „meg fogjuk védeni gyermekeinket, kultúránkat és a hagyományainkat”.


Az államfő érintette az ukrajnai háború témáját is. Szerinte nincs olyan élet, amelynek elvesztését a háború indokolhatná. Ferenc pápát idézve azt mondta, hogy igazságos háborúk nincsenek.

Novák Katalin a béke iránti szilárd elkötelezettségről így szólt: 

Békét akarunk! Mi, keresztények, mi, magyarok, mi, anyák, nem táplálni akarjuk ezt a háborút, hanem be akarjuk fejezni!

Novák Katalin hangsúlyozta, hogy ő Magyarországot, a háborúban álló Ukrajna egyik szomszédját képviseli. Azt mondta, a magyarországi és a határon túli magyarok nevében beszél, akik közül 150 ezren Ukrajna területén élnek, a magyar nemzeti közösség tagjaiként.

„Egy éve háború árnyékában élünk, és még nem látjuk a végét. A szenvedés elsősorban a családokat érinti” – mondta a magyar köztársasági elnök New Yorkban.

Nyitókép: Novák Katalin Facebook-oldala

#Külföld#novák katalin#new york#ensz#nők helyzete

Címlapról ajánljuk