Külföld

Megérkezett Stockholmba a több tiszteletet követelő fideszes delegáció

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 7. 11:52

Schaller-Baross Ernő, Németh Zsolt, Győri Enikő és Hende Csaba a magyar kormány feltételeiről tárgyal a svédek és finnek NATO-csatlakozása ügyében.

Kedden megérkezett a fideszes delegáció Stockholmba, hogy svéd politikusokkal tárgyaljanak Svédország küszöbön álló NATO-csatlakozásáról, amelyet már csak Törökország és Magyarország nem ratifikált. A négy fideszes politikus már találkozott is Andreas Norlénnel, a svéd parlament házelnökével.

Németh Zsolt, az országgyűlés külügyi bizottságának fideszes elnöke hétfő este a Facebookra feltöltött fotóhoz azt írta, hogy Első a magyar érdek! Indul a parlamenti delegáció Stockholm-Helsinki irányába!

A fotón a fideszes Németh Zsolt és fideszes Hende Csaba mellett Győri Enikő és Schaller-Baross Ernő, fideszes európai parlamenti képviselők láthatók, így megerősítve a korábbi értesülést, ami szerint ők négyen a tagjai a Svédországba és Finnországba utazó magyar delegációnak.

Németh Zsolt a svéd TT hírügynökségnek azt mondta: „több tiszteletet szeretnénk látni”. A svéd Aftonbladet keddi cikke szerint a magyar kormány úgy viselkedik, mint a gengszter, aki elvárja a tiszteletet, ahelyett hogy kiérdemelné azt. A 444 által is szemlézett cikk felsorolja a Fidesz legnagyobb botrányait az elmúlt tíz évből: a demokrácia leépítését, a bíróságok, a média és az egyetemek megszállását, a rasszista és antiszemita gyűlöletkampányokat, Orbán Putyinhoz fűződő barátságát.

Az Omni friss tudósítása szerint a magyar küldöttség elégedett volt Andreas Norlén házelnökkel folytatott találkozóval. Hende Csaba „melegnek és barátságosnak” nevezte a találkozót.

Világossá tettük, hogy a magyar kormány, a magyar elnök, a miniszterelnök és a magyar parlamenti képviselők többsége egyértelműen támogatja a svéd NATO-tagságot

– mondta Hende a TT-nek, ugyanakkor hozzátette, hogy Svédország és Magyarország kétoldalú kapcsolatait erősíteni kell, és felszólította a svéd politikusokat, hogy hagyjanak fel a Magyarországgal kapcsolatos „hazugságok terjesztésével”. Ez utóbbival Hende a magyar jogállamiságot és az ország LMBTQ-törvényeit ért korábbi svéd bírálatokra utalt.

„Válogatott sértésekkel illették Magyarországot”

A delegáció azért utazott Skandináviába, mert a kormányzat szerint vitarendezésre van szükség a NATO-bővítés jóváhagyása előtt. Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője korábban azt mondta az erről szóló parlamenti szavazás elhalasztásáról, hogy svéd és finn részről „durván, alaptalanul közönségesen sértegették Magyarországot, most pedig szívességet kérnek”.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke a Hír TV-ben múlt hét pénteken arról beszélt, hogy Svédország és Finnország addig nem lehet az észak-atlanti szövetség tagja, amíg ehhez Törökország nem járul hozzá.

Kövér szerint a delegációk látogatására azért van szükség, mert a kormánypárti frakciók tagjaiban kétely merült fel a svéd és finn NATO-csatlakozással kapcsolatban: „Olyan politikusok kérik most a támogatást, akik úgy viselkedtek az elmúlt években Magyarországgal szemben, hogy az ellenségünktől is durva lett volna. Világossá kell tenni, hogy kikérjük magunknak ezt az eljárást, nincs joguk beleszólni a magyar politikába.”

Kövér szerint a svédek és finnek „azontúl, hogy válogatott sértésekkel illették Magyarországot éveken keresztül, konkrét, nevesíthető károkat okoznak nemzeti érdekeinknek”. „Azért helyeznek nyomást európai intézményekre, hogy azok ne fizessék ki a magyaroknak járó uniós támogatásokat” – fogalmazott az Országgyűlés elnöke.

A Fidesz delegációja Stockholm után Helsinkibe utazik tovább, ahol elvileg szerdán találkoznak a finn külügyminiszterrel, illetve a finn országgyűlés házelnökével és szakbizottságaival.

Nyitókép: Németh Zsolt Facebook-oldala

#Külföld#nato-bővítés#svédország#finnország#hende csaba#Németh Zsolt#fidesz

Címlapról ajánljuk