Külföld

Ellopták a csecsen hadúr Kadirov angol telivérét Csehországban

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. március 7. 12:18

A 16 éves versenyló értéke mintegy 6,3 millió forint.

Csehországban elloptak egy angol telivért, a versenyló értéke mintegy 16 600 euró (mintegy 6,3 millió forint), közölte kedden Pavla Kofrová rendőrségi szóvivő, aki egyben a lakosság segítségét kérte az ügy kivizsgálásában.

A 16 éves versenyló a Prágától észak-nyugatra fekvő Krabcice településen lévő méneshez tartozott, írja az MTI. A Jezdci.cz hírportál szerint az angol telivér tulajdonosa Ramzan Kadirov csecsen elnök.

Ramzan Kadirov 2012-ben vett meg Csehországban egy Darhorse névre hallgató ménest, amelyet még abban az évben nyilvántartásba vett a cseh Jockey Club. A Krim félsziget orosz elfoglalását, és az Európai Unió Oroszországgal szemben bevezetett szankcióit követően 2014-ben a cseh pénzügyminisztérium korlátozta Ramzan Kadirov hozzáférését a méneshez.

A méneshez tartozó Zazou nevű angol telivér eddig 36 versenyen vett részt, és ebből kilenc alkalommal győztesen került ki, amiért összesen több mint 1,2 millió eurót nyert tulajdonosának. Az uniós szankciók miatt azonban Ramzan Kadirov a pénzhez nem juthatott hozzá.

Zazout valószínűleg péntek éjjel vagy szombat hajnalban lopták el ismeretlen tettesek. A Radiozurnál közszolgálati hírrádió szerint két oroszul beszélő ember már tavaly januárban, tehát még az ukrajnai orosz offenzíva előtt megpróbálta elvinni a lovat a ménesből, amit azonban Rostislav Kopecky, a krabcicei ménes tulajdonosa megakadályozott.

Nyitókép: Kadirov egy másik lovával, a Khorezm nevű versenylóval 2010-ben, Rosztovban – Fotó: Konstantin Zavrazhin/Getty Images

#Külföld#csehország#lopás#lótolvaj#ramzan kadirov#csecsen elnök#telivér

Címlapról ajánljuk