Külföld

Kicsinálták az ukránok az orosz Terminátort

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 10. 18:27

Az ukrán tüzérség megsemmisítette a Kreml egyik legkorszerűbbnek tartott csodafegyverét, a Terminátor becenevű páncélozott harckocsit.

Valósággal elárasztották a közösségi oldalakat a terminátoros mémek, miután egy szélsebesen terjedő drónos videó tansúsága szerint az ukrán tüzérség megsemmisített egy orosz BMPT harcjárművet, írja a Kyiv Post.

Az eredetileg az ukrán védelmi minisztérium által csütörtökön nyilvánosságra hozott felvételen egy erdei földúton veszteglő, teljesen ép, de vélhetően személyzet nélküli BMPT látható. Az orosz hadsereg legkorszerűbbnek tartott büszkeségét egy GPS-vezérelt tüzérségi lövedék találta el. A jellegzetes formájú, erős páncélzattal, duplacsövű géppuskával, két automata gránátvetővel, négy irányított páncéltörő rakétával felszerelt páncélos felépítményében szemmel láthatóan komoly károkat okozott a precíziós csapás, az azt követő tűz és másodlagos robbanás.


Jurij Butuszov ukrán haditudósító szerint a kreminnai térségben harcoló ukrán csapatok csaptak le dróntámogatással az orosz 90. harckocsihadosztály egyik gyalogsági alakulatához tartozó, magányosnak tűnő harcjárműre. A 155 mm-es precíziós vezérlésű M982 tarackágyú találata megsemmisítette a Terminátor becenevű páncélozott harckocsit.

A híradások szerint ez az első orosz Terminátor, ami harcban vesztett el. Azt nem tudni, hogy a Moszkva által megállíthatatlannak hirdetett korszerű gyalogságtámogató harcjárműből hányat küldtek Ukrajnába. Oroszország 2018-ban kezdte meg a Terminátor gyártását. Állítólag több mint háromszázat le is szállítottak, sőt még exportra is jutott a T-72 vagy Armata T-14 harckocsi alvázára épített, a létező összes NATO-fegyverrel szemben ellenálló csodatankból.

Kicsinálták az ukránok az orosz Terminátort
Fotó: Iliya Pitalev - Host Photo Agency via Getty Images 

Az ukrán védelmi minisztérium szerint 100-nál kevesebbet gyártottak eddig a félelmetes orosz Terminátorból, míg az orosz hadsereg által ténylegesen üzemeltetett BMPT harcjárművek számát egy-két tucatra becsülik, írja a Kyiv Post.

Február 9-én egy második orosz Terminátorról is adott ki felvételt az ukrán védelmi minisztérium, ezeken állítólag egy éjszakai támadásban megsemmisített BMPT harckocsi látható:


Mindezek után nem csoda, hogy az internetet ellepték a kultikus Terminátor-filmeket felidéző poénok, hashtagek és szójátékok: „Nem jövök vissza!”, „Hasta la Vista Separatista” és „Kiosztották a halálosztót”. 

#Külföld#haditechnika#orosz-ukrán háború#terminátor

Címlapról ajánljuk