Külföld

Húszezer fölött a törökországi és szíriai földrengés halálos áldozatainak száma

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 9. 19:23

Egyre kevesebb a remény, hogy túlélőket találjanak a romba dőlt épületek alatt. 

Csütörtök estére meghaladta a húszezret a hétfő hajnali törökországi és szíriai földrengés halálos áldozatainak száma, írja az MTI. Az Anadolu török hírügynökség a helyi katasztrófavédelemre (AFAD) hivatkozva 17 134 halottról és 70 347 sérültről jelentett Törökországból. Szíriában eddig 3317 halottról tudni.

A téli időjárási viszonyok és a pusztítás hatalmas mértéke napokig hátráltatta a mentési munkákat, emlékeztet a Deutsche Welle cikke. Mostanra egyre kevesebb a remény, hogy túlélőket találjanak a romba dőlt épületek alatt.

Szíriába az ország elleni szankciók miatt mostanáig nem juthattak be a segélyszállítmányok és mentőcsapatok, a DW szerint az első ENSZ-konvoj csütörtökön léphette át a határt Törökországból. Északnyugat-Szíria ellenzéki erők által ellenőrzött területein, ahol a 12 éve tartó polgárháború elől elmenekült emberek milliói élnek sűrűn lakott városokban, a földrengés után súlyos humanitárius és gazdasági válságra lehet számítani.

Recep Tayyip Erdogan elnök szerdán ellátogatott Gaziantep városába, ahol a több mint 6400 épületből 944 megsemmisült. A török kormányfő elismerte, hogy a katasztrófaelhárítás nem kezelte megfelelően a földrengés után kialakult helyzetet. A török elnök három hónapos rendkívüli állapotot hirdetett a földrengés által sújtott tartományokban.

Sokat rontott a helyzeten, hogy a Twitterhez való hozzáférést korábban korlátozták Törökországban, így a katasztrófahelyzetekben mindig hasznos közösségi csatorna hiányában nehezebben ment az információáramlás. Az ezzel kapcsolatos bírálatok hatására, a Twitter és török kormány illetékesei közötti tárgyalások után csütörtök hajnalban helyreállították a Twitter elérhetőségét.

A túlélők kezdik elveszíteni a reményt, hogy a romok alatt még életben lehetnek hozzátartozóik, ismerőseik.


Nyitókép: légi felvétel a pusztításról a földrengés sújtotta délkelet-törökországi Kahramanmarasban 2023. február 9-én – Fotó: MTI/AP/IHA

#Külföld#törökország#szíria#földrengés

Címlapról ajánljuk