Külföld

A tehénölelés napját vezetné be a Valentin-nap helyett az indiai kormány

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 9. 17:21

Az indiai állatjóléti tanács szerint a szarvasmarhák megölelése gazdagítja az érzelmeket és növeli az egyéni és kollektív boldogságot.

Az indiai kormány arra kéri az ország lakosságát, hogy a nemzetközi Valentin-nap helyett február 14. legyen az „ölelj-meg-egy-tehenet” napja, írja a The Telegraph India.

„Tekintettel a tehén óriási hasznára, a tehénnel való ölelkezés gazdagítja az érzelmeket, ezáltal növeli egyéni és kollektív boldogságunkat” – közölte az halászati, állattenyésztési és tejipari minisztérium állatjóléti tanácsa (Animal Welfare Board of India, AWBI).

Az AWBI azt javasolja, hogy február 14-én, amelyet világszerte sokan a szerelem és a romantika különleges napjaként ünnepelnek, inkább a teheneket kellene ünnepelni, mivel ők alkotják India társadalmának és gazdaságának gerincét. A testület szerint a tehén ölelése segít megőrizni a védikus hagyományokat. „Mindannyian tudjuk, hogy a tehén az indiai kultúra és a vidéki gazdaság gerince, életünk fenntartója”, azonban „a védikus hagyományok szinte a kihalás szélén állnak a nyugati kultúra terjedése miatt” – olvasható az AWBI felhívásában.

„Ezért minden tehénbarát február 14-ét a tehénölelés napjaként ünnepelhetné, szem előtt tartva tehén anyánk fontosságát” – mondta a testület, hozzátéve, hogy a tehén, ami „Kamdhenu” és „Gaumata” néven ismert, táplálja a természetet, mint az anya, „aki minden gazdagságot megad az emberiségnek”.

A Valentin-nap régóta vita tárgya Indiában, a keményvonalas hinduk „illetlennek” tartják.

Nyitókép: Dzsagadis Nv / EPA/MTI

#Külföld#india#valentin-nap#tehén#ölelés

Címlapról ajánljuk