Külföld

Valaki Dublinban szíve legmélyéből gyűlöli a repülőgépeket

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 7. 13:00

Egy repülőtér közelében lakó dublini polgár 2022-ben összesen 23 431 panaszt nyújtott be az üzemeltetőnek a zaj miatt.

2022-ben összesen 26 196 panasz érkezett be a dublini repülőtér üzemeltetőjéhez (Dublin Airport Authority, DAA), a repülőteret használó repülőgépek zajával kapcsolatban, írja az Irish Examiner. A DAA tájékoztatása szerint a panaszok csaknem 90 százaléka egyetlen embertől érkezett.

A dublini illető 2019 óta szinte napi rendszerességgel tesz bejelentést a repülőgépek zaja miatt, de 2022-ben megsokszorozta erőfeszítéseit: egy év alatt összesen 23 431 panaszt nyújtott be. Ez napi átlag 64 panaszt jelent, azaz ha az ébrenléti időszakkal számolunk, óránként négyszer fordult a DAA-hoz a feltehetően az ír főváros északnyugati elővárosában, Ongarban élő lakos. Pontos adatot nem találtunk, de a Flightradar24 statisztikája szerint egy héten nagyjából 1800 járat indul Dublinból, azaz óránként nagyjából tíz, tehát a kérdéses dublini lakos majd minden második induló repülőgépre panaszt tett. (A leszálló gépeknek általában kisebb a zajterhelése.)

A repülőgépeket gyűlölő dublini lakos 2022 júliusában volt a legaktívabb, abban a hónapban 2616 panaszt nyújtott be a DAA-nak, azaz napi átlag 84-szer kifogásolta a repülőtérről induló vagy oda érkező repülőgépek zaját.

A DAA által közzétett friss adatok szerint a 2022-es 26 196 panasz kétszeres növekedést jelent az előző évhez képest, amikor csak 13 000 bejelentés futott be hozzájuk. Ha az extrém módon sokat panaszkodó lakost leszámítják, akkor is sokat nőtt a bejelentések és bejelentők száma. Ennek okai nagy valószínűséggel a koronavírus-világjárvány lecsengése utáni 231 százalékos forgalomnövekedés, illetve az új, 320 millió eurós beruházással épített északi futópálya megnyitása.

A legtöbb panasz Kinsealy, Portmarnock, Swords, Dunboyne és Malahide lakóitól érkezett az éjszaka felszálló járatok zaja miatt. Az északi kifutópályát használó repülőgépekkel kapcsolatos panaszok pontos száma azonban nem világos, mivel a DAA-nak még összesítenie kell az erre vonatkozó külön adatokat.

Nyitókép: Ryanair járat száll fel a dublini reptér új, északi futópályájáról Fotó: Brian Lawless/PA Images via Getty Images

#Külföld#írország#dublin#repülőtér#zajterhelés

Címlapról ajánljuk