Külföld

Putyin volt felesége húsz évvel fiatalabb férjével együtt komoly európai ingatlanvagyont halmozott fel

Medvegy GáborMedvegy Gábor

2023. február 7. 9:43

Az orosz elnök válása után azzal viccelődött, hogy előbb ki kell házasítania Ljudmilát, csak azután törődik magával. Exfelesége valamiért nem szerepel a szankciós listán, amin Putyinnal közös lányai és az orosz elnök állítólagos tornász szeretője igen. Sőt úgy tűnik, Ljudmila Ocseretnajának és mostani férjének tekintélyes európai ingatlanvagyona van, aminek köszönhetően lényegében szabadon mozoghatnak az EU-ban.

2014-ig volt Vlagyimir Putyin felesége a most 65 éves Ljudmila Alekszandrovna Ocseretnaja, de azóta sem kell nélkülöznie. 2015-ben összeházasodott a most 44 éves triatlonistával, Artur Szergejevics Ocseretnyijjel, akivel jelentős ingatlanvagyonuk van az Európai Unióban, és egyelőre a szankciókat is megúszták. A Politico ennek az ingatlanvagyonnak eredt nyomába.

A brüsszeli portál újságírója a spanyolországi Marbellában akadt rá a házaspár egyik luxusingatlanjára. Ott egy Vlagyimir nevű, orosz akcentussal beszélő férfi fogadta, aki azt állította magáról, hogy a tulajdonos üzleti partnere. Az újságíró reménybeli vevőként megbeszélte Vlagyimirral, hogy később megnézheti a lakást, ami 2014-ben 1,1 millió euróért került Ocseretnyij birtokába, így képet kaphatott volna arról, hogyan él az orosz elit Európában.

Ljudmila 1983-ban az Aeroflot utaskísérője volt, amikor összeházasodott a leningrádi KGB-tiszttel, Vlagyimir Putyinnal. Vele tartott Drezdába is, a berlini fal ledőlése után pedig két lányukkal költöztek vissza Szentpétervárra, ahol a férj a polgármesteri hivatalban politikai karrierbe kezdett. Politikusfeleségként Ljudmila Putyina a háttérbe húzódott, Vlagyimir miniszterelnöki kinevezése után egy, az orosz nyelv ápolásával foglalkozó intézet létrehozásával és vezetésével foglalatoskodott.

Ahogy Vlagyimir Putyin hatalma megszilárdult, sorjázni kezdtek a pletykák arról, hogy más nők is lehetnek az életében, például az olimpiai aranyérmes tornász, Alina Kabajeva. Putyin egyre többször tűnt fel egyedül, de 2013-ban épp közösen távozott a házaspár egy balettelőadásról, amikor egy tévéstáb megállította őket. Akkor közölték, hogy közös döntéssel felbontják házasságukat. Amikor 2014-ben arról kérdezték Vlagyimirt, hogy tervez-e újraházasodni, így viccelődött:

előbb ki kell házasítanom a volt feleségemet, Ljudmilát, aztán magammal is törődök.

Putyin volt felesége húsz évvel fiatalabb férjével együtt komoly európai ingatlanvagyont halmozott fel
Alina Kabajeva 2014-ben – Fotó: Sasha Mordovets/Getty Images

A Ljudmila által gondozott intézményt a személyközi kommunikáció fejlesztésével foglalkozó központtá alakították át, ennek volt elnöke a fiatal Artur Ocseretnyij. Házasságkötésükről 2016-ban számolt be az orosz média – ennek tényét nem verték nagydobra, mindössze abból derült ki, hogy az asszony felvette férje nevét. A házasságkötésük nagyjából egybeesik ingatlanportfóliójuk gyors növekedésével.

Marbellán hivatalosan mintegy háromezer orosz él, de a valódi számuk jóval nagyobb lehet. A környék mágnesként vonzotta a pénzüket az elmúlt évtizedekben – magyarázta a Politicónak Javier de Luis ingatlanszakértő. Sok orosz fektette pénzét ingatlanba, amelyek adás-vétele jövedelmi forrás számukra, és a pénzmosásra is bőven nyílik lehetőség. Például építési engedélyeket szereznek házakra, szállodákra, majd eladják, mielőtt a munka elkezdődne, vagy kölcsönt vesznek fel az ingatlanvásárlásra, és részletekben fizetik vissza, ami nem kelti fel a figyelmet.

Ocseretnyijék számára az ingatlanvásárlásnak lehet még egy nagy előnye: 2013 óta Spanyolország tartózkodási engedélyt biztosít azoknak, akik legalább félmillió eurót fektetnek ingatlanba, az engedély pedig az egész schengeni övezetet megnyitja a vásárlók előtt.

Marbellai apartmanjuk eladására éppenséggel lenne jó okuk Ocseretnyijéknek: ha felkerülnek az EU által szankcionált személyek listájára, az az itteni vagyonuk befagyasztásával jár. A vevőként érdeklődő újságíró mégsem nézhette meg az ingatlant, mert másnap Vlagyimir sms-ben lemondta a találkozót azzal, hogy félreértés történt.

Azt hittem, ön akarja eladni a rokonai lakását. Mi nem adunk el semmit. Elnézést a kellemetlenségért

– írta. Az újságíró még megpróbálkozott azzal, hogy visszaírt: nem tudná-e mégis megmutatni a lakást, ha meggondolnák magukat, de Vlagyimir azt válaszolta: „nem lehetséges, sajnálom. A közeljövőben biztosan nem fogjuk eladni, használni tervezzük továbbra is.” A további kérdésekre nem válaszolt.

Az Alekszej Navalnij nevéhez fűződő Korrupcióellenes Alapítvány tényfeltáró részlegét vezető Marija Pevcsik szerint nincs magyarázat arra, hogy az Ocseretnyij házaspár miért nincs az EU szankciós listáján, amelyen két, Putyinnal közös lányuk és a tornász Kabajeva is szerepel. Ocseretnaját eddig az Egyesült Királyságban szankcionálták azzal a céllal, hogy fokozzák a Putyin köreire nehezedő nyomást, uniós diplomaták ugyanakkor a Politicónak azt mondták, nem tudnak arról, hogy bármely tagállam felvetette volna megbüntetésüket.

Bár arra nincs bizonyíték, hogy Ocseretnyij illegálisan szerezte volna a vagyonát, annak értéke túlszárnyalja az ismert jövedelmét. Svájcban erre nem is nagyon keresi senki a magyarázatot: 2015 körül Davosban is vett Ocseretnyij egy luxuslakást, amit akkoriban mintegy hárommillió euróért hirdettek. A neve is szerepel a postaládán, de a lakók azt mondták, meg se ismernék a férfit, ha látnák az utcán, a lakógyűlésekre is egy ügyvédet szokott küldeni maga helyett. A szomszédok közül volt, aki azt mondta:

nem tetszik, amit Putyin Ukrajnában művel, de mindenkinek joga van itt lakni,

egy másikat pedig az sem érdekli, ha egy „kleptokrata” él mellette.

Egy anonimitást kérő helyi ingatlanügynök elárulta: sem az ingatlanközvetítők, sem a földhivatal nem foglalkozik azzal, hogy honnan szerzik a pénzüket a vásárlók, a pénzmosás elleni fellépés a bankokra hárul, aminek finoman szólva is vegyes eredménye van. Nem úgy, mint Franciaországban, ahol Biarritztól mintegy hat kilométerre a házaspár ingatlanportfóliójának egyik legfigyelemreméltóbb darabja, az art deco stílusú Villa Souzanna található.

A közelben van egy másik fontos ingatlan, egy tengerre néző ház, amit 2012-ben Kirill Samalov vett meg 3,5 millió euróért. Samalov akkoriban Vlagyimir Putyin és Ljudmila Ocseretnaja kisebbik lányának, Katyerina Tyihonovának a férje volt. Tyihonova a gyerekeivel minden évben több hétig ott üdült a koronavírus-járvány előtt. Putyin lánya 2018-ban elvált Samalovtól, aki ellen a háború miatt áprilisban szankciókat hirdetett az EU, és a házat a francia hatóságok lefoglalták. Tavaly márciusban orosz aktivisták törtek be a birtokra, közölték, hogy ukrán menekülteket fognak ott elszállásolni, de a rendőrök kitették őket.

Putyin volt felesége húsz évvel fiatalabb férjével együtt komoly európai ingatlanvagyont halmozott fel
Katyerina Tyihonova – Fotó: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

A Villa Souzannát sok éve építik, a szomszédok szerint nagyon lassan halad a munka, a háború kezdete óta pedig senkit nem láttak ott dolgozni, a telket gaz növi be. A háború kezdete után a kerítésre kék és sárga színekkel valaki a „FUCK POUTINE” és a „SLAVA UKRAINA” feliratot festette, amit azóta lemázoltak, de az élénk színek átütnek – írta a Politico.

Nyitókép: Ljudmila Putyina 2011-ben – Fotó: Sasha Mordovets/Getty Images

#Külföld#vlagyimir putyin#oroszország#európai unió#szankciók#ingatlan#vagyon#ma

Címlapról ajánljuk