Külföld

Biden a kínai kémballonról: Elintézzük

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 4. 19:20

A rendőrség közben arra kérte a republikánus politikusok által felbíztatott lakosságot, hogy ne próbálják lőfegyvereikkel leszedni a nagy magasságban az Atlanti-óceán felé sodródó léggömböt.

Az Associated Press (AP) értesülései szerint a Biden-kormány arra készül, hogy valami módon leszedik azt a kínai léggömböt, ami napok óta izgalomban tartja az Egyesült Államokat.

Az Egyesült Államok felett hét nappal ezelőtt jelent meg egy azonosítatlan meteorológiai léggömb, ami az Északi Sarkvidéket megkerülve Kínából szállt fel. A kínai hivatalos közlés szerint csak egy eltévedt kutatóballonról van szó, de a Pentagon szerint minden kétséget kizáróan kémkedésre alkalmas felszerelés van a ballon alatti függesztéken.

A nagy magasságban sodródó ballon az elmúlt napokban gyakorlatilag keresztülszelte az Egyesült Államokat, és jelenleg a Florida fölötti partvonalat keresztező irányban az Atlanti-óceán felé tart.


Az AP-nek név nélkül nyilatkozó kormányzati tisztviselők azt mondták, hogy Joe Biden elnök engedélyt adott a hadseregnek a ballon leszedésére. Ezzel addig kivárnak, míg a ballon az Atlanti-óceán fölé kerül. A cél, hogy az akcióval ne veszélyeztessék a lakosságot, és hogy a ballon alatti elektronikus felszerelést, amiről azt feltételezik, hogy megfigyelést végzett az Egyesült Államok hadserege ellen is, begyűjthessék.

Biden elnök szombaton szűkszavúan azt válaszolta egy riporternek a ballonnal kapcsolatos kérdésére:

Elintézzük.

Magyar idő szerint szombat este nyolc körül valószínűleg meg is kezdték a vadászatot a ballonra, legalábbis erre utal, hogy a szövetségi légihatóság lezárt három repülőteret és kitiltott a légtérből minden gépet Észak- és Dél-Karolina partjainál, nemzetbiztonsági akcióra hivatkozva.


Terry Virts, NASA űrhajós, egykori légierő-pilóta egy friss tweetben egy földről készült videót közölt, amin az látható, hogy két vadászgép egy balra kanyarodó íven megközelítette a ballont:


Az észak-karolinai rendőrség korábban arra kérte a lakosságot, hogy ne próbáljanak a levegőbe lődözni lőfegyvereikkel, abban bízva hogy le tudják szedni a nagy magasságban repülő objektumot. A rendőrségi figyelmeztetésre azért volt szükség, mert egy sor prominens republikánus politikus – például Donald Trump exelnök fia – arra biztatta az embereket, hogy vegyék saját kezükbe a kínai kémlufi dolgát, miután láthatóan a Biden-kormányzat nem képes elbánni egy egyszerű léggömbbel sem.


Efféle nagy méretű meteorológiai ballont azonban gyakorlatilag lehetetlen a földről lelőni. Ha netalán el is találnák (amire egy 20 ezer méter magasságban haladó tárgy esetében elég csekély az esély), a kézifegyverek lövedékei által ütött apró lyukak nem befolyásolnák különösebben a ballon haladását, napokba telne mire annyi gáz szökne el belőle, hogy a földre ereszkedjen tőle. Ezzel szemben a levegőbe lőtt lövedékek a földre hullva sérülést okozhatnak.

Nyitókép: Peter Zay/Anadolu Agency via Getty Images

#Külföld#kínai léggömb#egyesült államok#joe biden

Címlapról ajánljuk