Külföld

A fáklyaként égő toronyházzal szelfizett a tűzoltó, miközben bent 72 ember meghalt

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. február 2. 15:56

A képet ezután feltöltötte a Tinderre.

Lesújtó képet fest az alkalmazottak viselkedéséről egy friss vizsgálat, amit a londoni tűzoltóságon belül folytattak, elsősorban a rasszizmus és szexizmus jelenségeire fókuszálva, írja az Evening Standard. A vizsgálat eredményeiről Nazir Afzal ügyvéd, a Manchesteri Egyetem kancellárja számolt be a londoni közgyűlés előtt, február elsején. A jelentés azután készült, hogy 2020 augusztusában egy újonc tűzoltó öngyilkos lett, családja szerint azért, mert faji hovatartozása miatt zaklatták.

A jelentésben leírtak közül a legnagyobb felháborodást kiváltó eset 2017 júniusában történt, amikor az Egyesült Királyság történetének egyik legsúlyosabb lakóháztüze történt. A Grenfell Tower toronyházban tűz ütött, ki ami a külső szigetelés tervezési és anyaghibái miatt villámgyorsan terjedt. A fáklyaként lángoló 24 szintes épületben 72 ember halt meg.

A helyszínre riasztott tűzoltók egyike az épület előtt szelfiket készített, háttérben a javában lángoló toronyházzal. A fotók egyikét később fel is rakta a Tinderre, a népszerű randiappra profilképnek. Amikor ez kiderült, azonnal ráparancsoltak, hogy szedje le a képet, és szóbeli megrovásban részesült.

„Hogyan érezhette feljogosítva magát erre? Miért érezte úgy, hogy joga van ezt tenni, miközben 72 ember vesztette életét az épületben, köztük 18 gyerek?” – kérdezte Nazir Afzal. A londoni tűzoltóság most bocsánatot kért, közölve, hogy 2018-ban fegyelmi eljárást indítottak a tűzoltó ellen.


Nazir Afzal szerint a jelentés „komor olvasmány”, és olyan történetek olvashatók benne, hogy például egy fekete tűzoltó öltözőszekrényében meghurkolt akasztófa-kötelet hagytak társai, vagy hogy egy női alkalmazottnak egyik férfi kollégája videót küldött a péniszéről.

Egy másik döbbenetes eset miatt rendőrségi vizsgálat is indult, írja az ITV. Egy autóbalesetben meghalt nőről titokban fotókat készített az egyik tűzoltó, amit aztán egy zárt WhatsApp-csoportban megosztott társaival. A tűzoltó kollégái a csetbe feltöltött képekhez olyan kommenteket fűztek, amikben a halott nő alsóneműjét elemezték.

Nyitókép:  Gurbuz Binici /Getty Images

#Külföld#egyesült királyság#london#tűzoltóság

Címlapról ajánljuk