Külföld

Betiltották Oroszország legrégebbi jogvédő szervezetét

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 25. 16:47

A Moszkvai Helsinki Csoportot a 80-as években egyszer már feloszlatták, most úgy látszik, visszatértek a szovjet idők.

A moszkvai városi bíróság szerdai végzésével felszámolta az ország legrégebbi, 1976 óta működő jogvédő szervezetét, a Moszkvai Helsinki Csoportot az orosz igazságügyi minisztérium kezdeményezésére.

A TASZSZ orosz hírügynökség szerint a végzésnek csak a rendelkezést tartalmazó részét tették közzé, indoklása egyelőre nem ismert. Mindazonáltal az igazságügyi minisztérium beadványában arra hivatkozott, hogy az eredetileg regionális – moszkvai – szervezetként bejegyzett Moszkvai Helsinki Csoport jogellenesen országos tevékenységet végzett.

A döntés nem jogerős, a jogvédő szervezet ügyvédje már jelezte is, hogy fellebbez, írja az MTI. Genri Reznyik ügyvéd felidézte, hogy a szervezetet az 1980-as években egyszer már feloszlatták, de hét év múltán már ismét működött. Mindemellett reményének adott hangot, hogy ezúttal nem fog ennyi idő eltelni.

A Moszkvai Helsinki Csoport az Európai Biztonsági és Együttműködési Értekezlet 1975-ben a finn fővárosban aláírt záróokmánya nyomán 1976. május 12-én alakult meg azzal a céllal, hogy az emberi jogi egyezmény betartását ellenőrizze. A szervezet az utóbbi években egyre nagyobb hatósági nyomás alá került.

Nyitókép: az orosz elnök 2017-ben még kitüntette Ludmilla Alekszejevát, a most betiltott emberi jogi szervezet 2018-ban elhunyt vezető aktivistáját – Fotó: Mikhail Svetlov/Getty Images

#Külföld#oroszország#jogvédő szervezet#betiltás

Címlapról ajánljuk