Külföld

Egy texasi republikánus harcot indított a magzati szöveteket tartalmazó élelmiszerek ellen, bár ilyenek nem léteznek

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 20. 17:15

Ha elfogadják Bob Hall szenátor javaslatát, az kizárólag az orvosi kutatásokat hozhatja nehéz helyzetbe.

Texas állam törvényhozásának múlt heti ülésének megnyitása előtt Bob Hall a republikánus szenátor törvényjavaslatot terjesztett elő, amely előírná, hogy az „emberi magzati szövetet” tartalmazó élelmiszereken „egyértelműen és jól látható módon fel kell tüntetni”, hogy magzati szövetet tartalmaznak, írja a Vice.

A szenátor törvényjavaslata kiterjedne azokra az élelmiszerekre is, amelyeket „emberi magzati szövet felhasználásával állítanak elő”, vagy „az emberi magzati szövet felhasználásával végzett kutatások” eredményei. A magzati szövetekhez kapcsolódó orvosi és kozmetikai termékekre is vonatkoznának ezek a követelmények. A törvényjavaslat megfogalmazása szerint szerint magzati szövet az, ami „a magzati szövetek, sejtek vagy szervek egy elvetélt magzattól származik”.

A szenátort nem akadályozta meg törvényjavaslatának benyújtásában a tény, hogy (jelenleg) nincsenek olyan élelmiszeripari, kozmetikai vagy gyógyszeripari termékek, amelyek magzati szövetet tartalmaznának.

„Nincsenek olyan szabályok, amik szerint az emberi magzati szövetet emberi vagy állati fogyasztásra biztonságos vagy legális” – mondta az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatal (FDA) szóvivője a Vice-nak. A magzati szövetek táplálékként való fogyasztása valószínűleg kannibalizmusnak minősülne, amit általában elítél a társadalom.

Ha Hall javaslatából törvény születne, az élelmiszeripart nem érintené, a tudományt, különösen az orvostudományt azonban igen. Gyógyszerkutatók ugyanis gyakran használnak magzati eredetű sejtmintákat gyógyszerek kifejlesztésére és tesztelésére. Ezeket a mintákat általában elvetélt vagy elvetetett magzati szövetekből veszik és laboratóriumokban újra és újra tudják tenyészteni évtizedeken keresztül. A magzati sejteket használtak korábban számos fontos oltóanyag, mint például a bárányhimlő vagy a hepatitis A elleni vakcinák kifejlesztése során.

A koronavírus-járvány kitörése, az oltásellenesség széles körű elterjedése irányította rá a figyelmet a magzati sejtek kutatási célú felhasználására. Az Amerikában igen aktív és befolyásos konzervatív abortuszellenes közösség támadni kezdte a kutató gyakorlatot, és arra szólították fel híveiket, hogy ne adassák be maguknak a covid elleni vakcinákat, mert az bűn.

A Moderna, a Pfizer és a Johnson & Johnson vakcinák egyébként nem tartalmaznak magzati sejteket, igaz a kutatások kezdeti szakaszában használtak magzati sejteket.

Az Egyesült Államok Katolikus Püspöki Konferenciája korábban azt mondta, hogy bár a magzati sejtmintákhoz kapcsolódó oltások „lelkiismereti problémát okozhatnak egyes katolikus szülőknek”, a közegészségügy nagyobb javát szolgálhatják. 2020-ban a konferencia arra szólította fel az embereket, hogy adassák be a védőoltást a covid ellen.

Hall szenátor a HuffPostnak adott nyilatkozatában azt közölte: „Sajnos sok texasi tudtán kívül fogyaszt olyan termékeket, amelyek vagy emberi magzati részeket tartalmaznak, vagy emberi magzati részekből fejlesztették ki. Bár egyeseket ez nem zavar, sok texasi vallási vagy erkölcsi meggyőződéssel ellenzi e termékek fogyasztását vagy használatát.”

A texasi republikánus szenátor törvényjavaslatát eddig nem vette bizottsági tárgyalási szakba a texasi törvényhozás.

Nyitókép: Drew Angerer/Getty Images

#Külföld#egyesült államok#texas#magzat#abortuszellenes#oltásellenesség

Címlapról ajánljuk