Külföld

Ilyen se történik mindennap: páncéltörőt foglaltak le egy texasi reptéren

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 19. 7:28

A San Antonio nemzetközi repülőtéren az egyik feladott csomagban egy svéd gyártmányú 84 mm-es Carl-Gustaf M3 vállról indítható tankelhárító rakéta volt.

Nem mindennapi fegyvert foglaltak le a reptéri biztonsági szolgálat (TSA) emberei Texasban, a San Antonio nemzetközi repülőtéren, írja a New York Post. Különféle lőfegyverek, egzotikus szúró- és vágóeszközök elég gyakran akadnak fenn a szűrőn, de Carl-Gustaf M3 vállról indítható tankelhárító rakéta ritkán kerül elő az utasok poggyászából.

A svéd gyártmányú 84 mm-es páncélököl egy feladott csomagban bújt meg, mindaddig, míg az átvilágítás során szemet nem szúrt az egyik biztonsági embernek. Mint később kiderült, a speciális csomagról az utas értesítette a légitársaságot becsekkoláskor, a TSA illetékeseihez azonban nem jutott el a fegyver reptetéséhez szükséges információ.


A Carl-Gustaf a svéd Saab cég egyik legkorszerűbb gyalogsági tankelhárító fegyverrendszere, üzemeltetéséhez két fő szükséges. Texas államban szigorú engedélyeztetési procedúra után legálisan birtokolható az efféle fegyver. 

Ilyen se történik mindennap: páncéltörőt foglaltak le egy texasi reptéren
Fotó: Saab

Az ügyet átadták a San Antonió-i rendőrségnek, amely eldönti, hogy az utas ellen vádat emelnek-e.

Nyitókép: TAS SouthWest / Twitter

#Külföld#egyesült államok#texas#páncéltörő rakéta

Címlapról ajánljuk