Külföld

„Utazás a pokolból” – több száz utas rekedt egy tengerjáró hajón bioszennyezés miatt

rtl.hurtl.hu

2023. január 2. 7:38

December 26-a óta nem lehet kiszállni az ausztrál partoknál keringő Viking Orionból, az utasok egyre dühösebbek.

Több száz utas rekedt egy tengerjárón az ausztrál partok közelében, mert a helyi hatóságok „bioszennyezést” – mikroorganizmusok, növények, algák vagy kis állatok felhalmozódását – fedezték fel a hajón. 

A tisztviselők szerint a Viking Orion testét meg kell tisztítani, mielőtt engedélyt kap a dokkolásra, ellenkező estben invazív fajok kerülhetnek Ausztrália területére.

A korábbi jelentésekből arra lehetett következtetni, hogy a kifogásolt élőlény egy gomba, de az ausztrál halászati ​​minisztérium ezt nem erősítette meg. 

A tárca csak azt közölte, hogy a bioszennyeződés kezelése bevett gyakorlat minden nemzetközi hajó esetében. 

A hírek szerint a hajó kikötését Christchurchben, Dunedinben és Hobartban is megtagadták.

Az egyik utas, Kenn Heydrick a BBC-nek azt mondta, december 26-a óta nem tudták elhagyni a hajót. Négy tervezett kikötői megállót kihagytak már, a következő január 4-i Sydney-ben lenne. Állítása szerint az utasok egyre dühösebbek a kialakult helyzet miatt, az igen drága utazás során ugyanis nem látják a legtöbb beígért látnivalót. „Utazás a pokolból” – jellemezte az utat a Twitteren egy másik résztvevő.

A 14 szintes, 930 fős hajó – amely 2018-ban épült – a parttól körülbelül 27 kilmométerre horgonyzott le, jelenleg folyik a tisztítása, és várhatóan másodikán köt ki Melbourne-ben. A hajótársaság azt ígéri, kárpótolja az utasokat.

Nyitókép: Osman URAS/Anadolu Agency/Getty Images

 

#Külföld#ausztrália#bioszennyezés#tengerjáró hajó#invazív faj

Címlapról ajánljuk