Külföld

Beiktatták az új brazil elnököt, a régi eközben Floridában húzta meg magát

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2023. január 1. 20:23

Vasárnap letette az esküt Luiz Inacio Lula da Silva, Brazília régi-új elnöke, elődje, Jair Bolsonaró már pénteken Floridába repült.

Letette az esküt Brazília új elnöke, Luiz Inacio Lula da Silva már harmadszor tölti be az ország legmagasabb tisztségét, miután az októberi kétfordulós elnökválasztáson legyőzte Jair Bolsonarót, írja a BBC.

Lula hívei már vasárnap kora reggel óta gyülekeztek a kongresszus épületkomplexum előtt, ahová a szervezők több mint 300 000 embert vártak. A nemzeti zászlóval díszített két óriási színpadon, a „Lulapalooza” névre keresztelt zenei fesztivál keretében, több mint 60 művész lépett fel.

A széles körben Lulaként ismert veterán baloldali politikus beiktatását szigorú biztonsági intézkedések közt tartották vasárnap, miután attól lehetett tartani, hogy Bolsonaro hívei megpróbálják megzavarni azt. Ezért több ezer rendőrt vezényeltek a fővárosba. A brazil katonai rendőrség egy incidensről számolt be: letartóztattak egy férfit, aki késsel és tűzijátékkal próbált bejutni a beiktatási fesztivál területére.

A hivatalos rendezvényen Bolsonaro exelnök nem vett részt, mivel már pénteken elhagyta Brazíliát. A Daily Beast értesülései szerint a bukott brazil elnök Floridába repült, egy MMA-harcos barátjához, hogy ott húzza meg magát a brazil elnökváltás napjaiban.

Bolsonaro közösségi oldalán videóban küldött búcsúüzenetet híveinek, amiben azt mondta: „Nagy jövő áll előttünk. A csaták elvesztek, de a háborút nem fogjuk elveszíteni.”

Nyitókép: Luiz Inácio Lula da Silva megválasztott brazil elnök (b) és felesége, Rosangela da Silva (be), valamint Geraldo Alckmin alelnökjelölt (j) és felesége, Maria Lúcia Ribeiro Alckmin nyitott tetejű autóból integetnek támogatóiknak az államfői beiktatási ünnepség előtt Brazíliavárosban 2023. január 1-jén. Fotó: Sebastiao Moreira / EPA/EFE/MTI

#Külföld#brazília#Lula#jair bolsonaro#beiktatás#elnökválasztás

Címlapról ajánljuk