Külföld

Legalább 19 üzbég kisgyerek halt meg indiai köptetőtől

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 29. 18:50

A Dok-1 Max nevű köhögéscsillapító szirup a megengedettnél több mérgező etilénglikolt tartalmazott.

Legalább 19 gyerek halt meg Üzbegisztánban egy Indiából származó köptető miatt, közölte a Fergana üzbég hírügynökség csütörtökön.

Az ügyészség a Dok-1 Max nevű köhögéscsillapító szirupot importáló cégnél vizsgálatot indított, és az üzbegisztáni gyógyszerszabványosításért felelős tudományos központban is nyomoznak.

A beszállító cégnél az üzbég egészségügyi minisztérium szerint eddig hét embert bocsátottak el és fegyelmi intézkedéseket vezettek be. Az üggyel kapcsolatban többeket előzetes letartóztatásba helyeztek, írja az MTI.

A gyógyszert előállító Marion Biotech indiai gyógyszercég sajnálatát fejezte ki a halálesetek kapcsán. A köptetőt azonnal kivonták a forgalomból, gyártását felfüggesztették.

Az indiai egészségügyi minisztérium közleményében leírta: a gyógyszergyártó cég felülvizsgálja a vállalat Uttar Prades indiai államban található létesítményét, emellett folyamatosan kapcsolatban állnak az üzbég hatóságokkal.

Vizsgálatok kimutatták, hogy a Dok-1 Max köptető a megengedettnél több etilénglikolt tartalmazott; az édes, mérgező folyadék a fagyálló egyik legfontosabb összetevője. Szervezetbe jutva mérgezést okoz, nagyobb dózisban pedig halálos is lehet. Az üzbég egészségügyi minisztérium szerint a szülők  a gyógyszert gyógyszerészeti ajánlásra vagy megelőző intézkedésként az ajánlottnál nagyobb adagban adták be gyermekeiknek.

Indiát sokszor nevezik „a világ gyógyszertárának”, de leginkább a szegényebb országokat látja el saját előállítású gyógyszereivel. Alig pár hónappal ezelőtt az indiai Maiden Pharmaceuticals cég volt kénytelen leállítani egy megfázás elleni és köhögéscsillapító szirup gyártását, miután a gyógyszert csaknem 70 gambiai gyerek halálával hozták összefüggésbe. Mindeddig a gambiai tragédia volt az indiai gyógyszeripar legnagyobb botránya, jóllehet mind az indiai hatóságok, mind a gyógyszercég tagadta bűnösségét.

Az indiai vegyipari minisztérium csütörtökön rendeletet adott ki, mely szerint március végétől szigorúbb előírások szabályozzák az etilénglikol értékesítését.

Nyitókép: Marion Biotech

#Külföld#üzbegisztán#india#mérgezés#kisgyerek#köptető

Címlapról ajánljuk