Külföld

Autójukba fagyott emberek, halottak és megható karácsonyi csodák – a „viharok Darth Vadere” csapott le New York államra

Ignácz PéterIgnácz Péter

2022. december 28. 17:25

„Könyörgöm, maradjanak otthon, maradjanak távol Buffalótól!” – A katasztrófaturisták is életveszélybe sodorták magukat, amikor New York államra lecsapott történelmének egyik legnagyobb természeti katasztrófája. A sosem látott ítéletidő nemcsak szörnyű történeteket, hanem hősöket is szült. Volt, aki egy egész koreai turistacsoportot fogadott be karácsonyra.

Az NBC News legfrissebb, keddi adatai szerint legalább 65 ember halt meg szerte az Egyesült Államokban az országra karácsonykor lecsapó történelmi hóviharban. A legtöbb haláleset a New York állam nyugati részén, a kanadai határ és a Niagara-vízesés közelében található Buffalo városában és környékén volt. Bár az ott élők hozzá vannak szokva a kemény telekhez és erős havazásokhoz, az idei karácsonyi hóvihar még őket is meglepetésként érte.

„Mint egy háborús övezet”

A legfrissebb adatok szerint legalább 31 ember halt meg az időjárás miatt Buffalóban és a városnak otthont adó Erie megyében, azaz többen, mint a város történetének eddigi legsúlyosabb természeti katasztrófájában, az 1977-es hóviharban. A halálos áldozatok száma az elkövetkező napokban várhatóan még nőni fog, ahogy a mentőegységek eljutnak azokra a helyekre, ahova eddig az ítéletidő miatt képtelenek voltak. 

Buffalóban autózási tilalmat rendeltek el, aminek betartására kedden már a Nemzeti Gárda száz katonai rendésze, valamint New York állami rendőrei ügyelnek, akik a nagyobb kereszteződésekben állnak őrt. A városnak otthont adó Erie megye vezetője elmondta, sokan csak azért ültek autóba, hogy nézelődjenek. A potenciális katasztrófaturistáknak azt üzente:

Könyörgöm, maradjanak otthon, maradjanak távol Buffalótól!

 

Voltak, akik két napon át ültek az autóikban, mire ki tudták őket menteni. A helyzet olyan rossz volt, hogy még az emberek mentésére indult tűzoltókat, mentőket és rendőröket is menteni kellett. A város történetében először fordult elő, hogy még az elsősegélynyújtók járművei sem tudtak mozogni a nagy hó miatt.

New York állam kormányzójának elmondása szerint december 24-én a városban szinte egyik tűzoltóautó sem tudott kimenni az utakra. A Buffalóban született Kathy Hochul „a város történelmének legsúlyosabb hóviharaként” és „az anyatermészettel vívott csataként” jellemezte az ítéletidőt. Kijelentette:

Olyan, mintha háborús övezetbe hatolna be az ember, sokkoló az út szélén álló autók látványa.

A hatóságok közlése szerint a több mint harminc halott közül a legtöbbet a szabad ég alatt találták meg: volt, aki boltba indult, mások havat lapátoltak, amikor a kíméletlen hidegben meghaltak. Mások az otthonukban haltak meg, és legalább hárman a hóban rekedt autójukban vesztették életüket. 

Köztük volt a 22 éves Anndel Taylor, aki 18 órán keresztül volt autója foglya, és hiába hívta a 911-es segélyhívót, senki sem tudott a segítségére sietni.  

A kórházi nővérként dolgozó nőnek – aki azért költözött New York államba Észak-Karolinából, hogy beteg édesapját ápolja – még sikerült csetelnie a családjával, és egy videót is küldött arról, hogy milyenek a körülmények:

Családja elmondása szerint a kimerült Taylor csak aludni akart egyet, mielőtt gyalog folytatta volna az útját hazafelé, és valószínűleg szén-monoxid-mérgezésben halt meg, majd miután a motor leállt, az autó befagyott. 

Egy 73 éves nő szintén az autójában halt meg. Stasia Jóźwiak halat akart vásárolni pénteken, hogy hagyományos lengyel karácsonyi vacsorát készítsen, de autója elakadt a hóban. 

Este hét órakor még fel tudta hívni a lányát, kérve, hogy imádkozzanak érte. Akkor már öt órája ült az autójában.

Lánya és férje megpróbált segítségére sietni, de hiába ásták ki a hóból autójukat, a hó olyan nagy volt, hogy még a négykerék-meghajtású, téli gumikkal felszerelt pick-upjukkal sem tudtak mozogni. A nő férje órákat gyalogolt, hogy megtalálja feleségét, de nem járt sikerrel. A nő autójára és benne a holttestre csak másnap este nyolckor bukkantak rá. 

Akik megmenekültek

Egy a gyerekeit egyedül nevelő apuka 11 órán át volt négy gyermekével – a legfiatalabb 2, a legidősebb 6 éves – autójában, miután egy utcasarkon rekedtek a nagy hóban. A harmincéves férfi a New York Timesnak elmondta:

Átvészeltem már pár kemény vihart, de ilyet még soha életemben nem tapasztaltam.

Az apuka hazafelé tartott gyermekeivel, amikor elakadtak. Kénytelen volt útra kelni, mert a gyerekeket nem tudta a babysitternél hagyni éjszakára. Hiába hívta a segélyhívót, senki sem tudott értük menni. 

A motort járatva tartotta melegen az autóját, és igyekezett a lehető legnyugodtabb maradni, hogy a gyerekek ne rémüljenek meg. Játékokkal szórakoztatta őket, emellett filmet néztek, mégpedig a Jégvarázst. Végül egy arra járó hókotró mentette ki őket helyi idő szerint vasárnap hajnali öt órakor.

Egy másik autós, aki a kanadai Ontarióban élő rokonait ment meglátogatni karácsonyra, hatéves és 16 éves lányával rekedt december 23-án a behavazott Buffalo egyik utcáján. Szinte az egész éjszakát a majdnem teljesen hó alá került autóban töltötték, de szombat hajnali négy órakor Ditjak Ilunga úgy döntött, hogy az ítéletidő ellenére elgyalogolnak egy közeli menhelyre.

Ha az autóban maradok, itt fogok meghalni a gyerekeimmel

– idézte fel, mi járt a fejében akkor. Az apuka a karjaiba fogta kisebbik lányát, míg 16 éves lánya a kutyájukat cipelte, és így értek el végül a menhelyre. A férfi elmondta, elsírta magát, amikor átlépték a menhely bejárati ajtaját.

A család, aki a tűzoltóságon töltötte a karácsonyt

Szerte az Egyesült Államokban nagyjából 1,7 millió háztartás maradt áram nélkül a hóvihar miatt, míg New York állam nyugati részén több mint százezer háztartásban nem volt áram a hó miatt leszakadt vezetékek, a hurrikán erősségű szélviharban kidőlt villanyoszlopok miatt. Buffalóban és környékén sok transzformátorház egyszerűen befagyott.

Az áram nélkül maradt családok egyike volt a buffalói repülőtér közelében található Williamsville-ben élő, négygyerekes Tisdale család. Mivel a házban minden, így a fűtés is elektromos, úgy döntöttek, hogy szállodába költöznek. Pénteken autóba ültették a gyerekeket – a legfiatalabb kilenc hónapos, a legidősebb nyolcéves –, és nekivágtak az útnak, azonban nem jutottak messzire. A repülőtér alatt húzódó alagút előtti körforgalomban elakadtak. Az apuka a CNN-nek elmondta:

Még soha életemben nem láttam ilyet. Mintha egy fehér leplen át láthattuk volna csak a világot, még az autók fényszórói sem látszottak.

A családot – több másik ott ragadt emberrel együtt – a repülőtér tűzoltói mentették ki nagy küzdelem után, és végül a gyerekekkel együtt a tűzoltóság épületében töltötték a szentestét és a karácsony első napját. 

usa hóvihar
Fotó: Buffalo Airport

A tűzoltók még karácsonyi ajándékokkal is meglepték a gyerekeket, miután a nyolcéves fiú olyan izgatott volt, hogy vajon a mikulás megtalálja-e a tűzoltóságon, hogy nem akartak neki csalódást okozni.

usa hóvihar
Fotó: Buffalo Airport

Dél-koreai turisták furcsa karácsonya

Szintén a hóviharban rekedt kilenc dél-koreai turista is a sofőrjükkel. Ők a Niagara-vízeséshez akartak eljutni, de kisbuszuk pénteken a Buffalo mellett található Williamsville egyik utcáján elakadt egy hóbuckában. Egy közeli házba csöngettek be, hogy lapátot kérjenek, amivel kiáshatják a járművüket, de az ott élő Campagna házaspár úgy döntött, befogadja őket. Nagyon jól tudták, hogy ez a hóvihar mennyire veszélyes. A férj a New York Timesnak elmondta:

Buffalóiként tudtuk, hogy ez egy egészen más szint, a viharok Darth Vadere

 

A hét nő és három férfi végül azzal hálálta meg, hogy befogadták őket, hogy hagyományos koreai ételeket főztek a házaspárnak, akikről kiderült, hogy nagyon szeretik a koreai ételeket, és konyhájukban fel is volt szerelve koreai alapanyagokkal. Az egyik turista a Timesnak elmondta:

Sorsszerű volt. Ők voltak a legkedvesebb emberek, akikkel valaha találkoztam.

A turisták végül vasárnap tudták csak elhagyni a házat: New York városába, onnan pedig már haza, Dél-Koreába utaztak.

A hóvihar hőse, aki a haláltól ment meg egy ismeretlent

A természeti katasztrófa legnagyobb hősének azt az anyukát tartják, aki egy a viharban kóborló, mentálisan sérült 67 éves férfit mentett meg a biztos haláltól. Joey White feltehetően munkahelyére, egy moziba akart eljutni, ahol takarítóként dolgozott. Annak ellenére indult útnak, hogy testvére és főnöke is figyelmeztette, hogy ne menjen ki az utcára.

A férfi feltehetően az utcán töltötte a péntek estét, és másnap reggel, nagyjából fél hétkor Sha’Kyra Aughtry háza előtt tűnt fel, kétségbeesetten segítségért kiabálva. A nő a barátjával együtt kiment, és bevitte magával a házukba a férfit.

Aughtry csak egy hajszárítóval tudta leszedni róla a ráfagyott ruhát, jéggé vált zokniját csak levágni tudta, csakúgy, mint a kezére fagyott bevásárlószatyor maradványait. A róla készült videókon látni, hogy a férfi kezén súlyos fagyási sérülések voltak: fel voltak dagadva, és különböző színű duzzanatok voltak rajta.

A nő pár órával később telefonált a férfi húgának: a kevés dolgok egyike, amit a férfi el tudott mondani, testvére telefonszáma volt, amit megjegyzett. A súlyos állapotban lévő White-hoz azonban mentőt nem tudtak hívni, hogy kórházba vigyék. Egy nappal később Aughtry kétségbeesésében élő videóban kért segítséget a Facebookon, majd egy helyi Facebook-csoportban is.

Fél óra múlva több közelben élő ember jelent meg a házánál. Eltakarították a hatalmas havat, Joey White-ot takarókba csavarták, majd kicipelték egy pick-uphoz, és Aughtry kíséretében kórházba szállították. A nő ezt élő Facebook-videóban közvetítette

usa hóvihar

A férfi húga a Washginton Postnak elmondta, nem tud elég hálás lenni a nőnek, aki megmentette testvére életét, hozzátéve:

Alig várom, hogy megölelhessem. Ez egy igazi karácsonyi csoda volt.

Nyitókép:John Normile/Getty Images

#Külföld#hóvihar#katasztrófa#természeti katasztrófa##havazás#egyesült államok#new york#Buffalo#ma

Címlapról ajánljuk