Külföld

Minden eddiginél több kínai harci gép közelítette meg Tajvant

Nagy Attila KárolyNagy Attila Károly

2022. december 26. 10:21

Kína 71 repülőgépet és hét hadihajót küldött Tajvan közelébe, 47 repülőgép át is repült a két országot elválasztó tengerszoros középvonalán.

A tajvani nemzetvédelmi minisztérium hétfőn reggel azt közölte, hogy 71 repülőgépet észleltek Tajvan közelében, ami a legtöbb azóta, hogy Tajpej 2020 szeptemberében elkezdte közzétenni a napi adatokat az esetekről. A minisztérium szerint hét kínai hadihajót is észleltek a Tajvani-szoros vizein.

A minisztérium közlése szerint 47 repülőgép át is lépte a két országot elválasztó tengerszoros középvonalát, megsértve ezzel az ország légterét. A légtérsértő gépek közt volt 6 db Chengdu J–10 vadászgép, 12 db Senjang J-11 vadászgép, 18 db Senjang J-16 vadászgép és 6 db Szuhoj Szu-30 vadászgép, valamint két harci drón, két légtérellenőrző gép, illetve egy tengeralattjárók elleni repülőgép. A tajvani légierő és haditengerészet egységeit riasztották és készenlétbe helyezték az ország légvédelmét is.


A korábbi legnagyobb behatolás Tajvan légterébe augusztusban volt, akkor 24 óra alatt 66 kínai repülőgépet számoltak össze.  

A hétfői berepülésre egy nappal azután került sor, hogy Kína hadgyakorlatot tartott Tajvan közelében, válaszul arra, hogy Joe Biden amerikai elnök aláírta 2 milliárd dollár katonai kölcsön folyósítását Tajvannak.

Kína saját területe részeként tekint Tajvanra, annak ellenére, hogy a szigetnek 1949 óta, a kínai kommunisták polgárháborús győzelme óta önálló kormánya van. Peking és Tajpej között azután élesedett ki a feszültség, hogy Nancy Pelosi, a washingtoni képviselőház elnöke augusztusban a kínai tiltakozás ellenére látogatást tett a szigeten.

Nyitókép: illusztráció, tajvani vadászgépek Tajvan közelében 2015-ben – Fotó: Tomohiro Ohsumi/Bloomberg via Getty Images

#Külföld#tajvan#kína#feszültség#légtérsértés

Címlapról ajánljuk